opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Dit is wat er met je brein gebeurt tijdens een paddo-trip

paddos in het brein

Psychedelische middelen zoals paddo’s, mescaline cactussen of magic truffels, zijn stuk voor stuk middelen die de perceptie en cognitie bij de gebruiker ingrijpend kunnen veranderen. Dit resulteert zoals de meeste van jullie weten in een geestverruimende trip die vaak wordt geassocieerd met een levendige verbeelding en een droomachtige toestand. Maar hóe veranderen deze stoffen het bewustzijn nou eigenlijk? Dat gaan we je vandaag vertellen!

Hoewel de psychedelische ervaring die door paddo’s en magic truffels wordt geproduceerd over het algemeen enorm goed gedocumenteerd is, leert de wetenschappelijke wereld nog steeds over wat de stoffen in de hersenen doen tijdens zo’n psychedelische reis. Inmiddels zijn er wel een aantal studies die ons een duidelijker beeld verschaffen, en sommige hebben flink wat interessante uitkomsten. 

Lees ook: Een portie truffels na een maand nog steeds merkbaar in het brein

Is een psilocybin trip vergelijkbaar met dromen?

In één van de meest opzienbarende studies onderzochten onderzoekers de effecten van de psychoactieve stof psilocybine en vonden ze verhoogde activiteit in hersengebieden waarvan bekend is dat ze worden geactiveerd tijdens het dromen. Interessant is dat het tegenovergestelde gezegd kan worden voor het hersennetwerk dat geassocieerd is met denken en zelfbewustzijn op een hoger niveau, aangezien de hier getoonde activiteit gedempt en ongeorganiseerd was. Het was deze studie die de wereld voor het eerst een fysiek beeld heeft gegeven van de psychedelische ervaring zoals wij hem ervaren. De studie is gepubliceerd in Human Brain Mapping.

Om de biologische basis voor psychedelische trips te onderzoeken, schreven de onderzoekers van Imperial College London 15 vrijwilligers in voor de studie en gaven ze ofwel een placebo ofwel psilocybine - het psychoactieve bestanddeel in paddo's en magic truffels. Ze maakten ook een beeld van de hersenen van de deelnemers voor, tijdens en na de toediening van het medicijn of de controle met behulp van functionele magnetische resonantiebeeldvorming (fMRI).

Lees ook: Cipiers doen oproep: “Geef gedetineerden alsjeblieft corona-wiet!”

Sterke associatie met emotie-gedeelte van het brein

Ze ontdekten dat onder invloed van psilocybine de hersenactiviteit was toegenomen in het primitieve netwerk dat geassocieerd was met emotie, waaronder de hippocampus en de anterieure cingulate cortex. De hippocampus wordt geassocieerd met leren, geheugen en emotie, terwijl de voorste cingulate cortex wordt geassocieerd met staten van opwinding. Interessant is dus dat deze activiteit sterk lijkt op de hersenactiviteit die tijdens het dromen wordt waargenomen. Bovendien vonden ze doffe en niet-gesynchroniseerde activiteit in de netwerken waaruit we ons gevoel van 'zelf' verkrijgen.

"Leren over de mechanismen die ten grondslag liggen aan wat er gebeurt onder invloed van psychedelische middelen, kan ook helpen om het mogelijke gebruik ervan te begrijpen", zei co-auteur Dr. Carhart-Harris hierover. "We bestuderen momenteel het effect van LSD op creatief denken en we zullen ook kijken naar de mogelijkheid dat psilocybine de symptomen van depressie kan verlichten door patiënten toe te staan ​​hun rigide pessimistische denkpatronen te veranderen".

Lees ook: Delen boeddhisme en psychedelica hetzelfde spirituele doel?

‘Meer potentiele hersentoestanden’ tijdens paddo-trip

Een andere interessante bevinding van deze specifieke studie was dat de hersenen van individuen onder invloed van psilocybine een breder scala aan activiteitenpatronen in het emotiesysteem leken te vertonen. Dit geeft dus aan dat de deelnemers meer potentiële hersentoestanden tot hun beschikking hadden, wat waarschijnlijk de biologische basis is voor de 'uitbreiding' van bewustzijn die zo beroemd wordt geassocieerd met psychedelische stoffen.

Wil je meer lezen over wat psilocybine doet met het brein? Bekijk dan onze kennisbank over paddo’s en psilocybine eens! 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.