opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

De bijzondere rapé snuff: wat is een kuripe?

kuripe rape

Stop je liever niets in je neus, dan kun je misschien beter verder klikken. Gisteren hadden we het al over heuse paddo-neusspray; vandaag gaan we het hebben over rapé, en dan in het bijzonder de kuripe. Rapé is een snuff die oorspronkelijk werd gebruikt door inheemse Braziliaanse stammen, maar vandaag de dag wordt er echter ook in Europa steeds vaker op los gesnoven aan het medicinale kruid. 

Waarom? Nou, het zou sommige kwaaltjes verhelpen én je in een lekkere high terecht laten komen. Mocht je geïnteresseerd zijn in het uitproberen van de bijzondere snuff en deze in onze shop al hebben bekeken, dan is de kans groot dat je naast de vele potjes verschillende ‘smaken’, ook een aantal interessante houten pijpjes voorbij hebt zien komen. Deze self-applicator pijp wordt ook wel kuripe genoemd...

Wat is een kuripe?

Een Kuripe is een pijp bedoeld om zelf rapé mee in je neus te blazen. Het is klein, gevormd als een V en wordt meestal (maar niet altijd) gemaakt van bamboe. Waarom bamboe? Omdat het goedkoop is, gemakkelijk te hanteren en geschikt is om gemakkelijk in een rapé-pijp te worden omgezet. Kuripes worden ook wel eens gemaakt van botten. Deze zijn echter veel moeilijker te vinden en daarom meestal duurder. Voor de echte sjamanen onder ons kan bot de voorkeur hebben: dit vanwege de aanwezige ziel van het dier waartoe het behoort. 

Hoewel we het hier hebben over een enkel soort Kuripe, zijn er eigenlijk drie verschillende varianten van deze pijp. De meest voorkomende en meest voorkomende is meteen ook de eenvoudigste. Een V-vormige pijp met alleen een in- en uitgang, en geen bewegende delen.

Een andere Kuripe die je misschien tegenkomt is de zogenaamde Double Nose Kuripe, die 2 uitgangen heeft, één voor elk neusgat. Overigens komt deze Kuripe wel heel weinig voor, hij wordt niet veel gebruikt. Wij denken dat het gebruiken van rapé in twee ‘beurten’, één voor elk neusgat, om verschillende redenen veel beter is. Het ene neusgat is bijvoorbeeld vaak meer open dan het andere, waarbij elk neusgat met verschillende sterkte moet worden geblazen. 

Is een kuripe de beste rapépijp?

Hoewel de Kuripe veruit de bestverkopende rapé-pijp is, is het niet perse de meest geschikte manier om de sjamanistische snuiftabak toe te dienen. Koop een Kuripe als je zelf met rapé wilt experimenteren. Koop er één als cadeau voor iemand die weet wat ‘ie aan het doen is. Als je in plaats hiervan wilt oefenen met echte rapé-ceremonies, ga dan voor een Tepi-pijp en zoek een ervaren sjamaan. De Tepi-pijp is namelijk de pijp die tijdens deze officiele ceremonies wordt gebruikt. Het verschil is dat deze pijp gemaakt is zodat iemand anders het poeder in je neus kan blazen. Is een echte ceremonie nog even teveel van het goede, dan is een kuripe eigenlijk gewoon alles wat je nodig hebt. 

Wat is en doet rapé eigenlijk?

Rapé is een preparaat van geneeskrachtige kruiden in poedervorm - vaak op basis van tabak - dat de indianen uit het Amazonegebied door de neus blazen, met een behulp van iemand anders of dus met een Kuripe. In het huidige Amazonegebied is het delen van rapé een veel voorkomende sociale activiteit met spirituele, pre-Columbiaanse roots. Rapé wordt beschouwd als een heilig, sjamanistisch medicijn. 

Het wordt traditioneel bereid door een deskundige sjamaan, maar de kunst van de heilige rapé-voorbereiding is doorgegeven aan niet-inheemse rapé-liefhebbers, dus je kunt ook makers van hoogwaardige rapé vinden buiten de tribale gemeenschappen en in andere delen van Brazilië.  Het effect van rapé kan voor iedereen anders zijn, en de effecten kunnen zelfs per keer verschillen. De meeste gebruikers geven echter aan dat ze een soort intense klap op hun geest voelen, waarbij ze een gevoel van bevrijding ervaren en negativiteit makkelijker los kunnen laten.

Ben je benieuwd geraakt naar de verschillende soorten rapé en applicators? Neem dan eens een kijkje in onze rapé shop!
Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.