opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Beroemde muzikanten die zijn beïnvloed door psychedelica

Muzikanten psychedelica

De wereld van muziek is verweven met die van psychedelica en hallucinerende drugs. Al vele duizenden jaren worden bewustzijnsverruimende kruiden, paddenstoelen en cacti gebruikt om creativiteit te vergroten en mensen te voorzien van andere, soms spirituele, inzichten. Het was rond 1960 dat ook de relatie tussen psychedelica en muziek vaker werd bestudeerd. Sterker nog: onderzoekers ontdekten dat de combinatie van muziek en psychedelica heuse therapeutische effecten kunnen hebben.

"Er is altijd een boodschaap in muziek, en onder de effecten van psychedelica lijken mensen hier meer op te reageren", zegt de psychedelische onderzoeker Mendel Kaelen. "Emotie kan dieper worden verwerkt. Het is een mooi verhaal. Het is als een slang die zichzelf in de staart bijt." Die bijzondere combinatie is ook vandaag de dag nog diep geworteld in de muziekwereld. Daarom in dit artikel een aantal muzikanten die invloeden van psychedelica hebben gebruikt voor de creatie van hun pakkende tunes - maar het zijn er véél en véél meer. 

The Beatles

Veel mensen zien de latere muziek van The Beatles in wezen als een synoniem van LSD, en de bandleden spraken zelf dan ook geregeld over hun unieke ervaringen met de drug. Volgens Rolling Stone was de eerste keer dat Lennon en Harrison het namen eigenlijk een volledig ongeluk. Een vriend stopte LSD in hun koffie zonder hun medeweten, en aanvankelijk was Lennon woedend. 

Maar nadat de horror en paniek vervaagden, veranderde alles. "Ik had zo'n overweldigend gevoel van welzijn, dat er een God was, en ik kon hem in elk grassprietje zien. Het was alsof ik honderden jaren ervaring opdeed in 12 uur," zei Harrison. Paul McCartney had soortgelijke onthullingen. LSD "opende mijn ogen voor het feit dat er een God is", zei hij in 1967. "Het is duidelijk dat God niet in een pil zit, maar het verklaarde het mysterie van het leven. Het was echt een religieuze ervaring. Het begon zijn weg te vinden naar alles wat we deden, echt. Het kleurde onze waarnemingen. Ik denk dat we ons begonnen te realiseren dat er niet zoveel grenzen waren als we hadden gedacht. En we besefte dat we barrières konden doorbreken.

Bob Marley

Hoe The Beatles werd vereenzelvigd met LSD, zo staat Bob Marley synoniem aan cannabis. Het is één van ‘s werelds meest iconische marihuana-fenomenen. Bob Marley rookte marihuana omdat hij de Rastafari-religie beoefende , waarbij het gebruik van 'ganja', zoals het wordt genoemd, een heilig sacrament is. Het woord ganja is de Rastafari-term afgeleid van de oude Sanskriettaal voor marihuana, wat zelf een Spaans woord is voor cannabis. 

Marley bekeerde zich vanaf het christendom tot het Rastafarianisme in het midden van de jaren zestig, lang voordat hij enige internationale bekendheid kreeg als reggaemuzikant. De artiest gebruikte cannabis niet recreatief en zag het gebruik niet als een informele aangelegenheid. Hij beschouwde marihuana als een heilig ritueel, net zoals katholieken de heilige communie zien of sommige indianen het ceremoniële gebruik van peyote zien. Marley zag zichzelf als een heilig persoon (zoals alle Rastafari's) en geloofde sterk dat marihuana een spirituele deur opende waardoor hij de kunstenaar en de dichter kon worden die hij diep van binnen was.

Rihanna

Werkelijke ‘gele diamanten’ bestaan ​​in edelsteenvorm en die vind je voornamelijk bij je plaatselijke juwelier, maar we hebben het hier over een compleet ander soort kristal, aldus Rolling Stone, één die alleen verkrijgbaar is bij bronnen die niet bepaald te koop lopen met hun handelswaar. Die ‘hopeless place’ in We Found Love? Dat was MDMA. En mocht je de referentie in de tekst niet kunnen vinden, dan helpen de grote pupillen in de videoclip je misschien in de juiste richting. Maar de échte giveaway? Rihanna en acteur Dudley O'Shaughnessy hebben gepassioneerde seks hebben temidden een hele hoop pillen. 

Jim Morrison

Jim Morrison was een fervente drugsgebruiker. Hij gebruikte tijdens zijn leven veel verschillende drugs, waaronder cocaïne, maar blijkbaar had LSD een speciale plek en vermeed hij het tijdens het werk. "LSD was een heilig sacrament dat op het strand van Venetië moest worden genomen, onder de warmte van de zon, met onze vader de zon en onze moeder de oceaan in de buurt, en je besefte hoe goddelijk je was", zei Ray Manzarek, mede-member van The Doors. "Het was geen medicijn voor entertainment. Je kon een joint roken en je muziek spelen, zoals de meeste muzikanten destijds deden. Maar wat LSD betreft, moest dat in een natuurlijke omgeving gebeuren."

Morrison was het type artiest die visoenen had over poëzie en seks, maar uiteindelijk verloren raakte in zijn eigen geest. "De psychedelische Jim die ik een jaar eerder kende, degene die constant kleurrijke antwoorden op universele vragen bedacht, werd langzaam gemarteld door iets dat we niet begrepen”, zei John Desmore in Riders on the Storm: My Life With the Doors. Het leven van The Doors-zanger onthult volgens kenners wellicht dat je bij het gebruik van hallucinogenen en psychedelica als weg naar spirituele ervaringen voorzichtiger moet zijn dan je zelf misschien denkt, en dat is nooit een slecht advies. 

Eminem

Niet alleen maar positiviteit, want het nummer My Fault van Eminem is nogal donker en negatief, en dat over de door ons zo geliefde Magic Mushrooms… Een simpel kijkje naar de lyrics (of het beluisteren van de song) vertelt je in alle geuren en kleuren waar het over gaat: Het gaat erom dat Eminem naar een rave-feest gaat met twee vrienden. Daar ontmoet hij een meisje genaamd Susan. Hij vindt enkele paddo's, zoekt samen met haar een kamer op en deelt ze uit. Hij neemt 3 caps, zij neemt er 22! Het gevolg: een hele heftige bad trip vol paniek. Uiteindelijk een wat onrealistisch einde: de dame in kwestie overlijdt namelijk door de paddo’s, wat in het echt niet zal gebeuren: paddo’s worden namelijk gezien als de meest veilige drugs ter wereld.

A$AP Rocky

Tja, als je een song maakt die L$D heet, dan is het duidelijk waar de motivatie voor het schrijven van het nummer vandaan komt. De rapper zegt zelf een benadering van zijn psychedelische experimenten te kennen. "We waren allemaal in Londen in mijn woning," vertelde hij over zijn ervaring met het schrijven van LSD. "Ik heb een psychedelische professor, hij bestudeert LSD. Ik liet hem langskomen en ons opnemen en monitoren om het product daadwerkelijk te testen terwijl we de muziek maakten. We hebben allerlei tunes gemaakt terwijl we zwaar aan het trippen waren”, aldus de rapper. 

LSD veranderde zijn hele benadering van muziek en succes. "Ik heb nooit echt een fuck gegeven, man, maar deze keer geef ik echt geen fuck", zei hij. "Ik geef er niet om hits te maken." In plaats daarvan richt hij zich op het proces van creatie. "Het is zo moeilijk om progressief te zijn als je aan het trippen bent", zei hij. "Je maat dingen die echt far out there zijn”. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.