opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Even alles op een rijtje zetten? Een portie truffels zou kunnen helpen

stress psilocybine

Er is chaos in het land. De supermarkten worden leeg-gehamsterd, bedrijven dreigen om te vallen en zelfs het kopen van je favoriete groene kruid leek bijna onmogelijk te worden. Niet gek dus dat veel Nederlanders het even allemaal niet meer weten. Toch is het volgens velen gewoon mogelijk om tijdens deze barre tijden helder te blijven denken. Hun oplossing? Mindfulness: de kunst van het bewust aanwezig zijn in het huidige moment en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er allemaal gebeurt. 

Lees ook: Onderzoek: Eet een truffel, red de natuur!

Mindful zonder training

Eigenlijk is mindfulness het trainen van je aandacht. Je leert jezelf in contact te brengen met het hier en nu en observeert zonder obstructie je eigen denkprocessen en gevoelens. Het idee hierachter is dat je minder wordt meegesleurd door alle gedachten die je gedurende de dag hebt, of concreter: dat je voorkomt dat die honderden Facebook-posts vol met de meest bizarre nieuwtjes je van slag zullen brengen. Het resultaat is meer innerlijke rust, waardoor je je niet alleen beter gaat voelen, maar ook opmerkzamer wordt wat er allemaal in je en om je heen speelt. 

Maar hoe word je ‘mindful’? Nou, dat kan dus op verschillende manieren. De (online) bibliotheken liggen inmiddels vol met boeken en handleidingen erover, maar ook de meeste yoga-scholen bieden zogenaamde mindfulness trainingen. Maar nu blijkt dat het zelfs zónder training en zónder handleidingen mogelijk is om mindful te worden. Hoe? Je raadt het bijna al… het antwoord is psilocybine. Jawel, een enkele dosis van de werkzame stof in paddo’s en magic truffels kan volgens nieuw onderzoek leiden tot een langdurige toename van mindfulness. 

Lees ook: Dit natuurlijke (en 100% legale) alternatief voor speed is populairder dan ooit

Psychedelisch medicijn

De studie, gepubliceerd in European Neuropsychopharmacology, suggereert dat deze veranderingen in mindfulness verband houden met veranderingen in de serotonine 2A-receptor, een van de 14 serotoninereceptoren in de hersenen. "Psilocybine wordt intensief bestudeerd door zowel de farmaceutische industrie als academische instellingen, en de meeste gepubliceerde studies suggereren dat psilocybinetherapie zeer nuttig kan zijn voor een aantal psychiatrische stoornissen", zegt Martin Korsbak Madsen, de auteur van de studie en een promovendus aan de Universiteit van Kopenhagen.

“Onze Neurobiology Research unit loopt al jaren voorop bij het in kaart brengen van het serotoninesysteem van de hersenen met behulp van positronemissietomografie (PET) hersenbeeldvorming. Psilocybine werkt door de serotonine 2A-receptoren van de hersenen te stimuleren, en aangezien we in ons laboratorium een ​​zeer goede serotonine 2A PET-beeldvormende radiotracer hebben ontwikkeld, kwam de noodzaak om te begrijpen of psilocybine de serotonine 2A-receptoren in de hersenen beïnvloedt goed samen met onze expertise op het gebied van PET-beeldvorming”, zegt de onderzoeker. 

Lees ook: De Copelandia Cyanescens: één van de sterkste paddo's ter wereld!

Mystieke ervaringen

En zo geschiedde. Tien gezonde vrijwilligers zonder eerdere ervaring met psychedelische drugs voltooiden voor het onderzoek beoordelingen van mindfulness, persoonlijkheid en andere factoren voordat ze een neuroimaging-sessie ondergingen. Op een andere dag ontvingen de vrijwilligers een dosis psilocybine en luisterden vervolgens naar een gestandaardiseerde muziekafspeellijst. Acht van de tien vrijwilligers hadden een 'complete mystieke ervaring' op basis van de Altered States of Consciousness-vragenlijst. 

Een week later ondergingen de vrijwilligers opnieuw neuroimaging en drie maanden later voltooiden de vrijwilligers opnieuw beoordelingen van mindfulness , persoonlijkheid en andere langetermijneffecten.

De onderzoekers ontdekten dat het niveau van mindfulness en openheid van de vrijwilligers flink was gestegen ten opzichte van het beginpunt. Concreet waren de deelnemers minder geneigd om het eens te zijn met uitspraken als "Ik vind het moeilijk om gefocust te blijven op wat er in het heden gebeurt" en "Ik doe taken of taken automatisch, zonder me bewust te zijn van wat ik doe."

Lees ook: Is dit psychedelische middel het geheim voor een betere mood?

Sterker bewustzijn

“Psilocybine lijkt het bewustzijn op lange termijn te vergroten bij mensen die nog nooit een psychedelische drug hebben geprobeerd. Onze resultaten laten ook zien dat subtiele veranderingen in de serotonine 2A-receptorniveaus in de hersenen en / of de serotoninespiegels waarschijnlijk bijdragen aan deze veranderingen”, vertelde Madsen aan PsyPost, een Amerikaans medium dat zich bezighoudt op psychologie. 

De vrijwilligers meldden ook dat de psilocybine-sessie had geleid tot langdurige verbetering van stemming, spiritualiteit en levensbeschouwing. "Het is opvallend dat we een grote toename van mindfulness op lange termijn hebben gevonden zonder enige mindfulnesstraining bij gezonde individuen, en het is waarschijnlijk dat dit effect - de toename van mindfulness - ook optreedt bij patiënten en belangrijk is voor klinische respons”. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.