opc_loader
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Is dit psychedelische middel het geheim voor een betere mood?

betere mood

Als vaste Dutch-Smart lezer heb je het vast al opgemerkt: we bevinden ons momenteel in een heuse psychedelische renaissance. Onderzoekers vanuit de hele wereld onderzoeken steeds vaker de potentiële voordelen van het gebruik van psychedelische middelen in gecontroleerde medische omgevingen om psychische stoornissen zoals depressie, angst en PTSS te behandelen, en de resultaten zijn vooralsnog veelbelovend.

Lees ook: Hoe magic truffles en paddo's je leven kunnen verrijken

Een betere mood dankzij Magic Truffels?

Nu blijkt uit een nieuwe studie door Yale University dat paddo's en magic truffles de stemming van een persoon enorm kunnen verbeteren, waardoor ze zich onder andere meer verbonden voelen met anderen. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor een hele hoop andere ‘transformerende ervaringen’. Dit hebben wetenschappers ontdekt die meer dan 1.200 festivalgangers hebben onderzocht en gesproken. De bevindingen van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het team heeft vier jaar lang gegevens verzameld van in totaal 1.242 mensen op verschillende meerdaagse kunst- en muziekfestivals in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om de effecten van verschillende soorten psychedelica beter te leren begrijpen. De onderzoekers zetten op het festival een stand op met het label 'Play Games for Science' om voorbijgangers aan te trekken. Degenen die ermee instemden deel te nemen, werden gevraagd of zij in de afgelopen 24 uur of op een bepaald moment in de afgelopen week drank of drugs hadden gebruikt, waaronder psychedelische drugs zoals LSD, mescaline en psilocybine - waarvan de laatste zoals jullie weten de werkzame stof is in paddo’s en magic truffels.

Lees ook: Beroemde muzikanten die zijn beïnvloed door psychedelica

Getest tijdens ‘het echte leven’

De deelnemers werden vragen gesteld over verschillende zaken, waaronder of ze zich ‘getransformeerd voelden’ na het nemen van psychedelica. Met andere woorden: of ze 'zo diepgaand' door de drugs werden veranderd dat ze een compleet ander persoon in zichzelf ontdekten. De proefpersonen ondergingen ook tests om te meten hoe verbonden ze zich voelden met anderen en of de psychedelica een positief effect hadden op hun gemoedstoestand. En wat bleek? Het nuttigen van diverse psychedelische stoffen werd in verband gebracht met een aantal factoren zoals een positieve stemming, meer verbondenheid met anderen en een algeheel betere mood. "Deze effecten waren vooral uitgesproken voor degenen die de afgelopen 24 uur psychedelische stoffen hadden ingenomen (vergeleken met de afgelopen week)", schreven de auteurs.

Het is niet voor het eerst dat studies hebben bekeken hoe psychedelica zoals paddo’s en truffels van invloed kunnen zijn op iemands gemoedstoestand, maar de meeste van deze onderzoeken vonden plaats in gecontroleerde laboratoriumomgevingen, en niet in ‘het echte leven’. Laboratoriumonderzoeken zijn volgens de onderzoekers echter beperkt omdat er minder mensen bij betrokken zijn en de deelnemers zich ervan bewust zijn dat ze deelnemen aan een onderzoek dat van invloed kan zijn op hun ervaring en hoe ze dit rapporteren, legden ze uit.

"Door een zeer groot aantal mensen te bevragen over hun recente psychedelische gebruik in een naturalistische omgeving, konden we eerdere bevindingen uit laboratoriumstudies bevestigen, wat suggereert dat deze bevindingen consistent zijn in verschillende omgevingen," zei ze. Met andere woorden: of je nu een portie paddo’s neemt in een gecontroleerde omgeving of simpelweg op een festival met een groep vrienden: de voordelen lijken zich in elke situatie voor te doen. 

Lees ook: Reinig je lichaam na een wild avondje stappen met deze krachtige capsules

Groeiend bewijsmateriaal

Co-auteur van de studie Molly Crockett voegde er echter wel aan toe dat ook deze studie beperkt was omdat de onderzoekers vertrouwden op deelnemers die nauwkeurig rapporteerden welke stoffen ze recent hadden genomen, en ze dus niet precies konden verifiëren wat ze namen. Dit in tegenstelling tot laboratoriumstudies waarbij de onderzoekers volledige controle hebben over de toediening van stoffen. Maar omdat hun resultaten consistent waren met die van eerdere onderzoeken naar psychedelica, is het team van mening dat de antwoorden van de deelnemers geldig waren.

Ook was de studie niet ontworpen om negatieve effecten te meten die zijn geassocieerd met het gebruik van recreatieve drugs, zei Crocket. "Verder onderzoek is nodig om te begrijpen hoe risico's met psychedelische stoffen kunnen worden geminimaliseerd," zei ze."Onze studie draagt ​​bij aan een groeiend bewijsmateriaal dat het nemen van psychedelica kan leiden tot transformerende ervaringen, deels door de manier te veranderen waarop mensen zichzelf ervaren in relatie tot andere mensen. Maar meer onderzoek is nodig om de aard van transformerende ervaringen op psychedelica beter te begrijpen , hoe ze concepten van zichzelf en anderen veranderen en hoe ze hun impact op welzijn kunnen optimaliseren en tegelijkertijd het risico kunnen minimaliseren."

Lees ook: Zit je in een bad trip? De Mister Maka tripstopper brengt uitkomst

Oók voor gezonde mensen...

Robin Carhart -Harris, hoofd van het Centrum voor onderzoek naar psychedelica in het Imperial College in Londen, vertelde in een interview dat hij niet verrast was door de resultaten Wel zei hij dat hij onder de indruk was van de hoeveelheid gegevens die de onderzoekers verzamelden. "Gezien het feit dat de onderzochte groep niet beperkt was tot personen met geestelijke problemen, hebben de resultaten ook implicaties voor de uitbreiding van psychedelische therapie bij gezonde mensen, bijvoorbeeld om psychologisch welzijn te verbeteren."

Maar er is een keerzijde. Carhart-Harris benadrukte bijvoorbeeld ook dat het verkeerd zou zijn  om van deze bevindingen aan te nemen dat wanneer je psychedelica op een festival neemt, je in alle gevallen een geweldige tijd zult hebben en je mentale welzijn tijdens het proces zal verbeteren. “Er is meer werk nodig om te voorspellen hoe mensen in verschillende situaties op psychedelica kunnen reageren om de risico's te verminderen en de potentiële voordelen betrouwbaarder te maken”, vertelde de onderzoeker. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.