opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Moet je echt altijd overgeven bij een ayahuasca ceremonie?

ayahuasca overgeven

Ben je geïnteresseerd in een ayahuasca ceremonie, maar zit je niet te wachten op het ‘onvermijdelijke overgeven’ waar je zoveel over leest? Dan ben je niet alleen. Op internet wordt sinds de groei van populariteit van ayahuasca steeds vaker gezocht op zoekwoorden als ‘ayahuasca overgeven’ of ‘geef je over van ayahuasca’. Veel mensen denken namelijk dat iedereen die ayahuasca gebruikt moet overgeven, maar is dat wel zo?

Niet iedereen geeft over van Ayahuasca!

Ayahuasca is een enorm krachtig medicijn dat al vele jaren wordt gebruikt in het Amazonegebied. Het brouwsel wordt gemaakt van de Banisteriopsis Caapi liaan en een DMT-bevattende plant als Chacruna of Chaliponga. Juist vanwege de krachtige werking is het niet bepaald een recreatieve drug waar je bijvoorbeeld lekker van in de feeststemming komt. Nee, een ayahuasca-sessie is serieuze business en voor velen zelfs een levensveranderende ervaring. 

Maar het overgeven? Dat moet je op de koop toenemen... 

Althans, dat is wat je veel leest en hoort, maar die bewering is absoluut niet waar! Zo zijn er enorm veel mensen die nooit hoeven over te geven bij het drinken van ayahuasca. En sjamanen? Die doen het ook al vrijwel nooit - al komt dat omdat ze het middel al zo vaak hebben gebruikt.

Maar hoe zit dat nou met overgeven en ayahuasca? Waarom gebeurt dat eigenlijk? Nou, het antwoord daarop is niet eenvoudig. Er zijn verschillende redenen waarom het kan zijn dat je moet overgeven tijdens een Ayahuasca-ceremonie. Zo zijn er sjamanen die beweren dat het lichaam moet worden gereinigd voordat je de deuren naar het binnenste bewustzijn kunt openen om zo de levensveranderende ervaring te kunnen ervaren. Je lichaam is namelijk niet gewend om zó diep te gaan. 

La Purga (De zuivering)

Ayahuasca wordt door sjamanen ook wel ‘La Purga’, of ‘de zuivering’ genoemd. Hierbij wordt lichaam en geest gezuiverd van slechte en zondige gedachten en al het andere wat je in de weg staat om je binnenste ziel te kunnen bereiken. Het overgeven zorgt er volgens sommige sjamanen voor dat je lichaam open komt te staan voor je ware potentieel. De meeste mensen zullen je ook aanraden voorafgaand aan een ceremonie een bepaald eetpatroon te volgen, zodat je lichaam al kan beginnen met het afvoeren van afvalstoffen.

Misselijkheid bij het gebruik van hallucinogenen is niet alleen bij ayahuasca aan de orde. Hetzelfde gebeurt in gevallen bij gebruik van andere psychedelische middelen zoals paddo’s, truffels, LSA of MDMA. Het overgeven is hierbij de laatste stap in de ‘nuchtere fase’ voordat het lichaam zich overgeeft aan de werkzame stoffen. 

Het moet ook gezegd worden dat overgeven na het gebruik van ayahuasca niet bepaald hetzelfde is als overgeven wanneer je ziek bent. Overgeven bij ayahuasca-gebruik helpt je om ‘los te laten’ en ‘dieper tot jezelf te komen’. Veel mensen die moeten overgeven tijdens ayahuasca, ervaren dit zelfs als iets positiefs en geruststellends. 

Braken is zo slecht nog niet

In veel culturen in het Amazonegebied wordt braken sowieso als iets goeds gezien. Sterker nog: in veel stammen worden bepaalde middelen specifiek gebrouwen om personen over te laten geven om het lichaam zo te reinigen van parasieten. De Achuar-stam drinkt zelfs een warme infusie van guayusa om uiteindelijk gezamenlijk te braken. Het overgeven zit hem hier echter niet eens in een werkzame stof in de bladeren - het braken is volledig aangeleerd gedrag. 

Mocht je je dus zorgen maken over het overgeven bij een ayahuasca-ceremonie, dan kunnen we je alleen maar vertellen dat de kans groot is dat het gebeurt, maar dat je het waarschijnlijk compleet anders ervaart dan wanneer je ziek bent. Lees je voor het gebruik van ayahuasca sowieso goed in: als je voor de eerste keer ayahuasca gaat gebruiken, is het namelijk belangrijk dat je van tevoren goed weet wat je zou kunnen verwachten!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.