opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Ook senioren zitten tegenwoordig massaal aan de cannabis!

cannabis senioren

Naarmate cannabis in de hele wereld steeds meer geaccepteerd wordt, lijkt het er ook op dat groepen vanuit de hele samenleving het genot en plezier van dit heerlijke kruid in gaan zien. Volgens een recente studie, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, is bijvoorbeeld óók het aantal senioren dat cannabisproducten gebruikt aanzienlijk gestegen. Opa en Oma met een jointje in hun hand op de bank zien zitten is dus binnenkort gewoon een héél reëel beeld. 

75% meer cannabisgebruikers

Onderzoekers vergeleken het aantal volwassenen ouder dan 65 jaar dat aangaf cannabisproducten te gebruiken. Uit de bevindingen bleek dat dit aantal tussen 2015 en 2018 met maar liefst 75% is gestegen. Volgens de studie gebruikte 2,4% van de 65-plussers in de Verenigde Staten in 2015 cannabisproducten. Dit aantal steeg dus met een flink aantal naar 4,2% van de senioren die in 2018 cannabisgebruik meldden.

Onderzoekers voerden een analyse uit van gegevens over volwassenen van 65 jaar en ouder, afkomstig uit de vier meest recente studies van de National Survey on Drug Use and Health. Deze analyse beoordeelde de antwoorden van bijna 15.000 respondenten over allerlei vormen van drugsgebruik onder de hele bevolking. Wel moet hierbij worden opgemerkt dat het dus gaat om Amerikaanse respondenten, maar de onderzoekers denken dat deze trend overal merkbaar zal zijn...

Wat zeggen de gegevens precies?

Naast het illustreren van een algemene toename van het cannabisgebruik onder deze bevolkingsgroep, konden onderzoekers ook veranderingen in meer specifieke groepen isoleren. Ze ontdekten dat het gebruik van cannabis aanzienlijk toenam onder bepaalde groepen mensen. Denk hierbij aan vrouwen, maar ook mensen die een HBO of Universitaire opleiding genoten. Ook mensen met een hoger inkomen zouden steeds vaker cannabis gebruiken. Het cannabisgebruik nam overigens toe bij alle rassen en etnische groepen. Van de respondenten was echter 55% man en 77% blank.

Waarom stijgt het gebruik van cannabis?

De auteurs van de studie erkennen dat de toegenomen legalisatie van cannabis in de Verenigde Staten een rol kan spelen in de stijging. Tijdens de driejarige periode van de geanalyseerde gegevens legaliseerde een aantal staten een of andere vorm van cannabis. Dit omvat vier staten (Californië, Massachusetts, Vermont en Nevada) waar recreatief gebruik van cannabis voor volwassenen is gelegaliseerd; en zeven staten (Arkansas, Florida, North Dakota, Ohio, Pennsylvania, West Virginia, Oklahoma). 

De auteurs zijn echter van mening dat de oorzaken van de toename veel genuanceerder zijn. Co-auteur Joseph J. Palamar beweert dat de auteurs "niet denken dat de toename van het gebruik het gevolg is van legalisatie, hoewel de toenemende sociale acceptatie in het algemeen deze toename zou kunnen hebben bevorderd."

Hij ging verder: "Ik denk dat veel oudere mensen steeds meer horen over mogelijke medische toepassingen en veel van deze mensen zijn bereid om het uit te proberen om te zien hoe het werkt."

Alles voor de gezondheid

De studie toont aan dat de toename mogelijk werd aangewakkerd door waargenomen gezondheidsvoordelen in verband met cannabis. Uit de gegevens bleek dat het gebruik van cannabis onder senioren met diabetes tussen 2015 en 2018 met 180% is gestegen. Het gebruik is ook met bijna 96% gestegen onder mensen met chronische ziekten en met meer dan 150% onder degenen die een behandeling voor geestelijke gezondheidszorg hebben ondergaan.

Hoewel onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van cannabis snel steeds gebruikelijker wordt, blijft het klinische bewijs beperkt. Daarom benadrukken de onderzoekers dat "mensen ervoor moeten zorgen dat ze worden geïnformeerd over de medicijnen die ze gebruiken.

Kortom: bij het volgende bezoek aan je grootouders kun je gewoon veilig een lekkere spacecake voor ze meenemen, als ze die zelf al niet klaar hebben staan. Enjoy!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.