opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Cannabis microdoseren: dit is waar je op moet letten

microdoseren

We hebben hier op Dutch-Smart regelmatig geschreven over de wonderbaarlijke krachten van microdoseren. Zo besproken we het microdoseren van magic truffels, maar ook wat microdoses CBD of ayahuasca voor je zouden kunnen betekenen. Maar wat nou als we je vertellen dat zelfs het heerlijke groene kruid wat je waarschijnlijk ieder weekend weg rookt, óók gewoon kunt microdoseren? Ja, echt: zelfs cannabis is op deze manier te nuttigen, zodat je wél de positieve effecten ervaart, maar niet ongelooflijk stoned wordt. 

Lees ook: In strijd met corona: skip dat jointje - bak een spacecake!

Microdoses cannabis

Aright, eerst even back to basics: Wat is microdoseren? Nou, microdosering is een techniek waarbij slechts een zeer kleine dosis van een medicijn wordt ingenomen. De dosis is hoog genoeg om subtiele effecten op te merken, maar niet hoog genoeg om er van te trippen - of in dit geval: om high te worden. Hoewel microdosering doorgaans dus wordt geassocieerd met hallucinogenen zoals psilocybine, ayahuasca en LSD, zijn veel experts van mening dat het consumeren van kleine hoeveelheden cannabinoïden flink wat voordelen zouden kunnen bieden. Sterker nog: microdoses cannabis zouden voor sommige toepassingen soms zelfs beter zijn dan hoge doses THC. 

Klinkt goed, maar hoe zit het wetenschappelijk? Ook dat zit wel snor! In een studie gepubliceerd door de afdeling Psychiatrie en Gedragsneurowetenschappen van de Universiteit van Chicago, ondervonden deelnemers bijvoorbeeld  grotere stress-verlichtende effecten van 7,5 milligram THC dan van 12,5 milligram. Deelnemers rapporteerden een verhoogde negatieve stemming na het consumeren van de hogere dosis, wat zou kunnen suggereren dat lagere doses effectiever kunnen zijn bij het verminderen van emotionele stress voor mensen met angststoornissen. 

Lees ook: Kan cannabis in de toekomst helpen bij Alzheimer?

Lage dosering effectiever

In een ander onderzoek dat in 2012 werd gepubliceerd in The Journal of Pain door Elsevier (de uitgever van wetenschappelijke literatuur, niet het Nederlandse magazine), kregen patiënten met gevorderde kanker die niet reageerden op traditionele pijnstillers nabiximols, een THC- en CBD-verbinding, in verschillende doses. Patiënten die de laagste dosis kregen, ervoeren hierbij de grootste pijnvermindering in vergelijking met de groep personen die hogere doses kregen. Deze studie zou dus aantonen dat een lage dosis cannabis gunstig kan zijn voor het verminderen van negatieve gevoelens. 

Op internet zijn er flink wat anekdotes te vinden, waaronder die van de 43-jarige Jane. "Ik heb een auto-immuunziekte die de ziekte van Crohn wordt genoemd en die veel pijn en ontsteking veroorzaakt, dus ik microdoseer cannabis zodat ik kan werken", vertelt ze. “Leer altijd welke dosering voor jouw behoeften werkt. Het is een kwestie van vallen en opstaan, maar als je het eindelijk goed doet, zijn de voordelen verbazingwekkend”. 

Lees ook: Cannabis dabben, wat is dat nou eigenlijk?

Hoe zit het met de dosering?

Maar juist het feit dat je bij het microdoseren níet stoned moet worden, maakt het doseren ook wat lastig. Er is bijvoorbeeld geen universele dosering die voor iedereen werkt en het vinden van de magische dosering hangt af van je tolerantie, consumptiemethode en je persoonlijke endocannabinoïdesysteem. Toch zijn er adviezen: Voor meer ervaren consumenten kan een typische microdosis variëren van 2,5 tot 10 milligram THC, maar het is aan te raden om minstens een paar dagen met zeer lage doses te beginnen en noteren hoe lang het duurt voordat effecten merkbaar zijn. 

Want de sleutel tot succesvol microdoseren? Dat is om het rustig aan te doen. Daarnaast is het belangrijk om net als bij alle andere soorten medicatie, een goed gereguleerd schema te volgen. Zorg er dus voor dat je jezelf telkens nauwkeurige doseringen geeft en houd bij hoeveel je hebt verbruikt om te voorkomen dat je high of stoned wordt. Wanneer het correct uitgevoerd wordt, kan het microdoseren van cannabis een gunstige manier zijn om diverse aspecten van je leven te verbeteren. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.