opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

In strijd met corona: skip dat jointje - bak een spacecake!

spacecake

Wát een paniek was het afgelopen week toen aangekondigd werd dat alle coffeeshops haar deuren zou sluiten. Gelukkig werd de maatregel al snel (deels) teruggedraaid, waardoor het kopen van een smakelijk jointje of een paar gram cannabis ook tijdens de coronacrisis nog tot de mogelijkheden blijft behoren. Maar wetende dat COVID-19, zoals het virus eigenlijk heet, voornamelijk slecht op de longen valt, is het roken van een joint dan momenteel wel zo’n goed idee? 'Nee', zeggen de specialisten. Maar geen paniek: er is een alternatief. 

Lees ook: Kan cannabis in de toekomst helpen bij Alzheimer?

‘Roken momenteel een no-go’

Cannabisliefhebbend Nederland weet dat Leafly één van de grootste bronnen is voor informatie rondom marihuana. Speciaal vanwege het coronavirus schakelden ze de hulp in van enkele specialisten in de wetenschappelijke en medische gemeenschap om erachter te komen hoe het nou precies zit met cannabisgebruik tijdens deze bizarre tijd. Zo sprak het met Dr. Steffanie Strathdee, epidemoloog van infectieziekten die zich voornamelijk bezighoudt met mensen met drugsverslavingen. En hoewel ze niet beweert een expert te zijn in cannabis of longgeneeskunde, is ze op dit moment wel van mening dat roken niet aan te raden is. 

“Op dit moment worden we geconfronteerd met een pandemie waarbij SARS-CoV-2 longcellen aanvalt, bij voorkeur in de onderste luchtwegen. Naar mijn mening is ‘better safe than sorry’ nu van toepassing, dus ik zou iedereen die marihuana gebruikt aanraden om over te schakelen op edibles, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt zoals ademhalingsproblemen (astma, COPD), hartproblemen (hypertensie, diabetes) of immuuntekorten”, vertelde ze het online magazine. 

Lees ook: Cannabis dabben, wat is dat nou eigenlijk?

Dit advies zou er voornamelijk mee te maken hebben dat de trilharen van de longen worden stilgelegd wanneer wordt gerookt, waardoor de longen minder goed vrijgehouden kunnen worden van vuil, slijm en andere irriterende stoffen. “Jongere mensen kunnen mildere ziekten krijgen, maar ik denk dat het logisch is dat je nog steeds de kans op een ernstige complicatie vergroot, [zoals een] secundaire bacteriële infectie, als je geïnfecteerd raakt met SARS-CoV-2 en je al je trilharen hebt verbrand”, vervolgt de dokter. 

“Longen met minder trilharen zullen minder goed in staat zijn virale deeltjes, bacteriën en slijm naar boven en naar buiten uit de longen te verplaatsen. Het is duidelijk te zien waarom deze functie vooral belangrijk is in een tijd waarin een ernstig ademhalingsvirus circuleert”, aldus de bron. Kortom: de longen van niet-rokers zijn veel beter in staat het virus te bestrijden, in hoeverre dat al mogelijk is. 

Lees ook: Deze man probeerde 157 soorten drugs voor unieke ‘drugsbijbel’

Toch maar een spacecake bakken?

Naast Dr. Strathdee sprak het magazine ook met Dr. Laura Crotty Alexander, een longarts die zich al meer dan zeven jaar bezighoudt met e-sigaretten. Met behulp van diverse onderzoeksmethoden begon Dr. Crotty Alexander de effecten van cannabisproducten op de long- en immuunfunctie te bestuderen, omdat een groot aantal mensen die nicotinevaporizers gebruiken ook THC of CBD rookt of verdampt.

"Het is aangetoond dat het roken van marihuana het epitheel van de luchtwegen beschadigt, de slijmproductie verhoogt en verlies van ciliated epitheelcellen veroorzaakt. 'Als trilharen afwezig of niet functioneel zijn, zal het slijm zich in de luchtwegen verzamelen, waardoor SARS-CoV-2 de kans krijgt om contact te maken met longepitheelcellen en deze te infecteren”. Toch best belangrijk, die trilharen…

Lees ook: Vakantie plannen? Dit zijn de meest 420-friendly steden ter wereld!

Op de vraag of cannabisgebruikers vapen ook moeten vermijden, antwoordde Dr. Crotty Alexander: “Het is verstandig voor ons allemaal om te proberen onze longen zo gezond mogelijk te houden, in afwachting van besmetting met SARS-CoV-2 en mogelijk ontwikkelende COVID-19. Mensen met een hoog risico - mensen ouder dan 60 jaar [en mensen met] onderliggende longziekte, diabetes of hartaandoeningen - moeten voorzichtig zijn met hun gezondheid en hun longen vriendelijk behandelen, omdat ze misschien veel harder moeten werken om ze in de zeer nabije toekomst in leven te houden”. 

Kortom: ongeacht leeftijd of onderliggende aandoening, zou iedereen er nu even goed aan doen zijn longen een pauze te geven. "Het inademen van fijn stof - hetzij door sigaretten, marihuana, verbranding van kolen, verbranding van kachels of vervuiling - heeft altijd geleid tot een verminderde longfunctie en een verhoogde vatbaarheid voor longinfecties”, aldus de arts. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.