opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

De verschillen tussen conductie en convectie vaporizers

conductie convectie

Als je online op zoek bent naar een vaporizer voor het vapen van je droge kruiden, zoals onze krachtige vape herb mixes of natuurlijk cannabis, dan kan het nogal overwelmend zijn als je het grote aantal vaporizers ziet. Hier op Dutch-Smart vind je bijvoorbeeld al ruim 100 verschillende vaporizers, maar welke kun je nou het beste gebruiken om je kruiden te vapen?

Convectie vs. Conductie

Twee termen die je vaakt zult tegenkomen wanneer je vaporizers aan het vergelijken bent, zijn 'convectie' en 'conductie'. In principe is dit niet meer dan manieren waarop het kruid binnen de vaporizer wordt verwarmt, maar tegelijkertijd is het ook één van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden. Er zit namelijk nogal wat verschil tussen de twee. Denk je erover na of je een vape moet kopen die alleen voor droge kruiden is bedoeld of een die zowel kruiden als was en olie kan verwerken? Dan is juist de technologie achter de 'oven' in de vaporizer waar je goed over na moet denken. Hieronder gaan we wat dieper in op de verschillen tussen de twee, dus lees snel verder!

Conductie vaporizers

Wat is een conductie vaporizer?

Laten we beginnen bij een conductie vaporizer. Dit type vaporizer verwarmt je materiaal via fysiek contact. Hoewel de kruiden het verwarmingselement van de oven niet rechtstreeks aanraken - dat zou verbranding veroorzaken - raken ze wel een metalen of keramische oven aan die in de buurt van het verwarmingselement zit. De oven wordt heet en de kruiden die de oven raken, worden op die manier verwarmd. De kruiddeeltjes raken elkaar, waardoor de warmte verder wordt overgedragen. Uiteindelijk straalt de warmte helemaal door naar het midden van de oven. Voordelen van conductie vaporizers zijn dat ze vaak goedkoper zijn en wat kleiner van formaat.

Waarom kiezen voor een conductie vaporizer?

Eén van de grootste voordelen van conductie vaporizers is dat conductieovens over het algemeen ontzettend sterk zijn en binnen enkele seconden damp produceren. Verschillende conductie vaporizers staan erom bekend dat ze al in minder dan 20 seconden flinke wolken damp kunnen produceren. De snelheid van conductievaporizers maakt ze een populaire keuze van bijvoorbeeld medicinale gebruikers of iedereen die microdoseert. Sessies kunnen erg snel zijn. Een ander groot voordeel van conductie vaporizers is dat ze vaak goedkoper zijn in aanschaf dan conductie vaporizers. Dit komt doordat de technologie ouder is dan convectie en er niet zoveel onderdelen voor nodig zijn. Conductievaporizers zijn daarnaast doorgaans betrouwbaarder en gemakkelijker te onderhouden in vergelijking met een convectievaporizer in dezelfde prijsklasse.

De nadelen van een conductie vaporizer

Het snelle verhitten van de kruiden binnen de vaporizer klinkt natuurlijk geweldig, maar deze manier van verwarmen brengt ook wat nadelen met zich mee. Bij zeer hoge temperaturen is het bijvoorbeeld mogelijk dat de kruiden die zich het dichtst bij het verwarmingselement bevinden, verbranden. In plaats van damp resulteert dit in rook, iets wat je juist níet wilt in je vaporizer. Conductievaporizers kunnen daarnaast redelijk inefficiënt zijn. De kruiden die zich het dichtst bij het verwarmingselement bevinden, kunnen sneller gaar worden dan de kruiden in het midden. Dit komt de smaak niet altijd ten goede.

Convectie vaporizers

Wat is een convectie vaporizer?

Waar de conductie vaporizer de warmte dus door fysiek contact transporteert, gebruikt een convectieverdamper de lucht eromheen om warmte van het verwarmingselement naar de kruiden te transporteren. Een convectie-verdamper kan bijvoorbeeld een ventilator hebben die hete lucht door de kruiden blaast, of het kan een ventilatiesysteem hebben dat lucht door de kruiden trekt als je inademt. Omdat de lucht de oven tot in het midden doordringt, bereikt de volledige inhoud van de oven vrijwel gelijktijdig de gewenste temperatuur. Voordelen van een convectie vaporizer zijn dat deze manier van verwarmen veel efficiënter is dan conductie, en dat de geproduceerde damp vaak van betere kwaliteit is én lekkerder smaakt.

Waarom kiezen voor een convectie vaporizer?

Nu we de verschillen kennen tussen de manier waarop deze soorten vaporizers het kruid verwarmen, wordt het wat duidelijker waarom convectie vaporizers over het algemeen worden gezien als de 'betere' tussen de twee. Convectie vaporizers zijn namelijk favoriet bij velen omdat er een minimaal risico op verbranding van het materiaal is. Dit komt doordat geen van je kruiden in contact komt met het verwarmingselement. Convectievaporizers zijn daarnaast ideaal voor langere vape-sessies omdat ze de hele inhoud van je oven gelijkmatig verwarmen. Dit helpt je kruiden langer mee te gaan. Over het algemeen smaken convectie-verdampers daarnaast ook nog eens beter. Dit heeft te maken met de stabielere temperaturen in je oven. Conductievaporizers smaken doorgaans heter en droger in vergelijking met een convectievaporizer in dezelfde prijsklasse.

De nadelen van een convectie vaporizer

Hoewel een convectie vaporizer over het algemeen als de wat kwalitatievere variant wordt gezien, zitten er ook bij dit type wat nadelen aan verbonden. Om een convectie vaporizer te gebruiken, heb je namelijk wat meer geduld nodig. Zelfs de beste convectie-verdampers (zoals de Mighty) kunnen meer dan een minuut nodig hebben om de damptemperatuur te bereiken. Convectievaporizers zijn doorgaans ook duurder, wat weer komt doordat de technologie geavanceerder is en meer onderdelen bevat. Het derde nadeel heeft te maken met de 'learning-curve' van een convectie vaporizer. Nieuwe gebruikers van dit soort vapes moeten het vaak wat langer gebruiken voor ze het gebruik onder de knie krijgen. Een veel voorkomende fout is dat gebruikers te hard zuigen. Als je dit doet trek je alle hete lucht uit de oven en vervang je deze door koele lucht, waardoor je kruiden niet goed verwarmd worden.

Conclusie: welk type is beter?

Wil je een nieuwe vaporizer kopen en weet je niet goed welke je moet kiezen? Dan hopen we dat bovenstaande tekst je iets in de goede richting hebt geholpen. In het kort: De populaire consensus onder vapers is dat convectievaporizers de superieure verwarmingsmethode hebben, maar dit gaat dus ten koste van het formaat, de prijs én de snelheid waarop je het kunt gebruiken. Omgekeerd zou een convectie-verdamper de betere optie zijn voor iemand die prioriteit heeft bij geweldige smaken, hoge efficiëntie en de tijd heeft om eens lekker te gaan zitten en echt van een sessie te genieten. Bekijk hierrr onze draagbare vaporizers. Have fun!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.