opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Wat is het verschil tussen DMT en 5-MeO DMT?

verschil dmt 5 meo dmt

Als je regelmatig een bezoekje brengt aan de online smartshop Dutch Smart, dan zul je héél wat termen tegenkomen waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Zeker rondom het steeds populairder wordende middel ayahuasca zijn er veel termen die misschien wat opheldering kunnen gebruiken. Want zoals je misschien wel weet bevat één van de ingrediënten van dit Amazone-brouwsel het hallucinogene stofje DMT, maar tegelijkertijd is de kans groot dat je óók de term 5-MeO DMT wel eens voorbij hebt zien komen… Zijn dit andere stoffen? En zo ja, wat is dan eigenlijk het verschil?

Geloof ons, je bent niet de enige die zichzelf even achter de oren krabt bij het horen van deze termen. Dus om meteen maar alle twijfel de wereld uit te helpen: 5-MeO-DMT en DMT zijn inderdaad twee verschillende chemicaliën en het is heel verstandig de verschillen te kennen. Waarom? 5-MeO-DMT wordt vaak verkort tot "DMT", maar dat kan nogal eens gevaarlijk uitpakken, omdat sommige gebruikers krachtige effecten rapporteren vanaf slechts 5 mg verdampte 5-MeO-DMT, terwijl vier tot zes keer zoveel nodig is voor sterke effecten met N , N-DMT. We zullen we dit artikel de verschillen op een zo’n eenvoudig mogelijke manier proberen uit te leggen. Laten we eens gaan kijken naar deze twee - beide extreem bijzondere - chemische stoffen….

DMT

DMT is de benaming voor de chemische stof N, N-dimethyltryptamine. Het is een substantie die zowel in planten als dieren voorkomt en het wordt regelmatig geconsumeerd als psychedelische drug. DMT kan worden geïnhaleerd, geïnjecteerd, verdampt of ingeslikt en de effecten ervan zijn afhankelijk van de dosis. DMT heeft een lange geschiedenis van sjamanistisch gebruik in traditionele ayahuasca-brouwsels, misschien wel de reden dat je op dit artikel terecht bent gekomen. In het geval van ayahuasca wordt een DMT-bevattende plant of schors (zoals bijvoorbeeld Mimosa Hostilis) gecombineerd met een zogenaamde MAOI (monoamine oxidase-remmer - o.a. Banisteriopsis Caapi), zodat de DMT in het lichaam niet wordt afgebroken en de psychedelische effecten ervan worden verlengd. De DMT in deze vorm zou flink wat helende eigenschappen hebben. Zo bevestigen sommige studies dat DMT effectief kan zijn bij de behandeling van verslavingen en depressies. De effecten van DMT omvatten vaak veel visusele hallucinaties, zoals gekleurde patronen en vervormingen. Tegelijkertijd lijkt het erop alsof je gedachten en complete bewustzijn wordt getransporteerd naar een andere - soms buitenaardse - dimensie.

5-MeO-DMT

Alright, en hoe zit het dan met 5-MeO-DMT? Is dat niet gewoon precies hetzelfde? Nou, ja en nee. 5-MeO-DMT is een verwante chemische stof (5-methoxy- N, N- dimethyltryptamine) die bij veel lagere doses actief is en vrij heftige effecten heeft. Op moleculair niveau zien DMT en 5-MeO-DMT er bijna hetzelfde uit, alleen zijn er bij laatstgenoemde nog een aantal extra atomen aanwezig. Een klein verschil, maar wel degelijk groot genoeg om totaal andere effecten te kunnen verwezenlijken. Net als DMT komt 5-MeO-DMT ook voor in veel planten en dieren, inclusief de afscheiding van een bepaalde Noord-Amerikaanse pad. Terwij de effecten van DMT in grote maten visueel zijn, rapporteren gebruikers van 5-MeO-DMT vaker een complete verandering van perspectief. Anderen vergelijken het met een bijna-doodervaring. 5-MeO-DMT wordt over het algemeen gezien als zo’n vijf keer sterker dan ‘normale’ DMT. Ook van 5-MeO-DMT zijn sjamanistische gebruiken bekend, en wel in de vorm van het krachtige Yopo. Deze zaden worden vermalen tot poeder en vervolgens in de neus geblazen voor een zeer intensieve trip die tot zo’n 30 minuten kan duren.

Wat is de juiste keuze?

Allereerst moeten we zeggen dat elk gebruik van DMT of 5-MeO-DMT dan ook extreem intens kan en zal zijn. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd een arts en vermijd deze producten indien je psychische klachten hebt of last hebt van psychoses.

Aanvankelijk werd aangenomen dat vooral DMT - in de vorm van een langdurige Ayahuasca-sessie - het meest therapeutische effect heeft. Recent zijn er echter nieuwe onderzoeken naar buiten gekomen waarbij ook de potentieel helende effecten van 5-MeO-DMT aan het licht zijn gebracht. Zoek je een langdurige trip vol visuele effecten en waarbij je complete persoonlijkheid bloot wordt gelegd, dan is DMT misschien wel wat je zoekt. Wil je één worden met het universum en je in een korter tijdsbestek volledig in een andere dimensie begeven? Dan is 5-MeO-DMT wellicht de betere optie.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.