opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Een droge mond door cannabis? Zo voorkom je het!

Een droge mond door cannabis? Zo voorkom je het!

Voor bijna iedereen die cannabis gebruikt is het krijgen van een droge mond, ofwel “cotton mouth” heel herkenbaar. Mensen gebruiken cannabis al jaren, en het krijgen van een droge mond en schrale keel is snel als klein ongemak geaccepteerd. Maar wat veroorzaakt een droge mond na het gebruiken van cannabis en wat kun je er tegen doen? Lees er in dit artikel meer over en ontdek hoe je het kan voorkomen!

Wat is de oorzaak van een droge mond?

De echte oorzaak van een droge mond na het roken van cannabis heeft te maken met cannabinoïden. Cannabinoïden zijn chemische stoffen die van nature in cannabisplanten voorkomen én aanwezig zijn in ons lichaam. De chemische stof beïnvloedt het lichaam door middel van een wisselwerking met receptoren in het lichaam, ofwel het endocannabinoïde systeem. De receptoren bevinden zich voornamelijk in de hersenen en het immuunsysteem.

Cannabinoïden kunnen de receptoren activeren en daarmee verschillende processen in gang zetten. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat je high wordt, maar kunnen ze ook je slijmproductie beïnvloeden. Er zitten namelijk ook cannabinoïde receptoren op onze speekselklieren. Een bekende endocannabinoïde in je lichaam is anandamide. Anandamide lijkt qua structuur lijkt op THC (de meest voorkomende cannabinoïde in cannabis én het stofje dat ervoor zorgt dat je high wordt). Beide cannabinoïden kunnen een verminderde slijmproductie veroorzaken. Ze kunnen zich namelijk aan de receptoren van je speekselklieren binden en boodschappen van je zenuwstelsel naar je speekselklieren blokkeren,  wat ervoor zorgt dat je een droge mond krijgt.

Wat kun je tegen “cotton mouth” doen?

Wanneer je een droge mond hebt, komt dat door een gebrek aan slijm. Helaas helpt het drinken van water daarom niet om een droge mond tegen te gaan. Een droge mond komt namelijk niet door dehydratatie. Zwarte en groene thee kunnen het (door de cafeïne) zelfs erger maken. Wat wel kan helpen is het volgende:

Kauwen op kauwgom of fruit

Op iets kauwen of zuigen stimuleert speekselaanmaak en kan daarmee een droge mond verhelpen. Suikervrije kauwgom wordt daarom door velen gezien als de beste manier om van een droge mond af te komen. Vind je kauwgom maar niks? Dan kun je ook kauwen op gedroogd fruit of beef jerky.

Lolly’s en andere zuigsnoepjes

Net als het kauwen op kauwgom, kan het likken aan een zure lolly of het eten van zuur snoep speekselaanmaak stimuleren. Het zuigen op snoep of het likken aan een lolly heeft hetzelfde effect als kauwen. Ben je niet zo van de zure snoepjes? Dan kun je ook een dropje of ander snoep nemen. Let er wel op dat je geen zoute snacks eet. Deze kunnen het namelijk alleen maar erger maken.

Op een citroenschijfje zuigen of citroenwater drinken

Citrusvruchten staan erom bekend enorm zuur te zijn. Net als zure snoep, stimuleert dit speekselproductie. Ben je geen fan van citrusvruchten? Dan kun je ook wat citroensap met water mengen.

Kruiden thee

Kruiden thee, zoals kamillethee of pepermuntthee, kan verlichting bieden wanneer je een schrale en geïrriteerde keel hebt na het roken. Let er hierbij wel op dat je zwarte en groene thee vermijd. Cafeïne, wat in veel soorten thee (en in koffie) zit, kan een droge mond namelijk erger maken. Dit komt doordat cafeïne de productie van urine stimuleert. Dit zorgt ervoor dat je nieren water vasthouden, in plaats van dat ze het terugvoeren in je systeem.

Helaas is een droge mond na het roken van cannabis een onvermijdelijk ongemak. Deze tips kunnen ervoor zorgen dat je er wat minder last van hebt en er sneller vanaf komt.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.