opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder, en ga je daarnaast akkoord met ons cookiebeleid?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1709 reviews

De week is weer doormidden, dus we hebben nog een paar dagen om te knallen tot we weer heerlijk weekend hebben. En hoe doe je dat beter dan met een geschikt kruid waar je tonnen vol energie van krijgt? We hebben het hier over de gedroogde bladeren van een bepaald soort hulstboom: Ilex guayusa. De krachtige eigenschappen van deze plant zijn al eeuwenlang bekend in het Amazone regenwoud, maar ook in Europa wordt dit koffie- en thee alternatief steeds populairder.

Wat is Ilex guayusa?

Over het algemeen wordt met de naam Guayusa een Zuid-Amerikaanse drank bedoeld, gemaakt van de bladeren van één van de drie bekende cafeïnehoudende hulstbomen uit het Amazoneregenwoud. In deze gebieden wordt het al meer dan tweeduizend jaar geconsumeerd als een spirituele drank boordevol gezondheidsvoordelen. Alhoewel het vaak guayusa-thee wordt genoemd, is Ilex guayusa dus eigenlijk geen theesoort.

De guayusa-boom komt oorspronkelijk uit het Amazone-regenwoud en wordt veelvuldig verbouwd in Ecuador. Het wordt ook gevonden in het Braziliaanse Amazonegebied, de Boliviaanse Andes, Peru en Colombia. De grootste guayusa thee producerende regio's zijn de Ecuadoraanse provincies Napo en Pastaza. De inheemse Kichwa- of Kichua-bevolking van Ecuador gebruikt guayusa-drank bijvoorbeeld in religieuze en spirituele ceremonies, waarbij sjamanen traditionele instrumenten bespelen.

Guayusa-thee bevat hoge concentraties cafeïne, aminozuren, vitamines en antioxidanten. Qua smaak wordt het vaak vergeleken met de Zuid-Amerikaanse drank yerba maté, maar guayusa mist de bittere noten die in yerba maté wel aanwezig zijn. Net als yerba mate wordt guayusa gemaakt van de bladeren van een hulstboom afkomstig uit de regenwouden van Zuid-Amerika. Terwijl yerba mate voortkomt uit de Ilex paraguariensis plant (voornamelijk te vinden in Argentinië), is guayusa dus afkomstig van de Ilex guayusa. Het is een redelijk zoete drank, die tevens licht fruitig smaakt. Je moet het eigenlijk geprobeerd hebben om te weten hoe lekker en verkwikkend het is!

De gezondheidsvoordelen van Ilex guayusa

Ilex Guayusa wordt voornamelijk gebruikt als een energiebooster. De drank kan helpen de mentale helderheid te vergroten en de fysieke energie een oppepper te geven. Guayusa heeft een cafeïnegehalte dat hoger is dan zwarte thee, maar weer lager dan een sterke kop koffie. De cafeïne in guayusa wordt echter op een andere manier in het lichaam afgegeven dan koffie. Dit komt door de aanwezigheid van het aminozuur L-theanine, dat cafeïne soepeler en gelijkmatiger afgeeft. Dit helpt de pieken en dalen die koffiedrinkers hebben - ook wel een koffie crash genoemd - te voorkomen. Guayusa bevat tevens de alkaloïden theobromine en theofylline. Dit zijn chemische verbindingen die helpen om de concentratie te verbeteren en de energie te verhogen. In een eerdere blog lees je waarom cafeïne je nou eigenlijk zo'n energieboost geeft

Een ander groot voordeel van Ilex guayusa is dat het een groot aantal voedingsstoffen bevat. Zo bevat het een scala aan essentiële aminozuren die de gemoedstoestand verbeteren en je compleet tot rust laten komen. Sterker nog: deze drank heeft twee keer zoveel antioxidanten als groene thee, een drank die hier juist bekend om staat. Deze antioxidanten bevorderen het immuunsysteem van het lichaam, beschermen het zenuwstelsel en kunnen ziekten voorkomen. Daarnaast zijn antioxidanten geweldig om vrije radicalen in het lichaam te elimineren die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door het drinken van alcohol, roken en het eten van een ongezonde voeding. Kortom: alles wat je het afgelopen weekend met 30 graden waarschijnlijk gedaan hebt!

Een ander groot voordeel van Ilex guayusa ten opzichte van koffie is dat het geen vlekken op de tanden achterlaat. Sterker nog: deze Zuid-Amerikaanse bladeren zullen de gezondheid van de mond zelfs bevorderen dankzij het hoge niveau antioxidanten.

Hoe maak je guayusa?

Wil je thuis zelf ook je eigen guayusa-drank maken? Dat kan! In de winkel van Dutch-Smart vind je het energiekruid per 25 gram. Dit is hoe je guayusa maakt:

  • Stap 1 - Breng water aan de kook
  • Stap 2 - Stop ongeveer twee eetlepels gedroogde guayusa-bladeren toe aan een pot
  • Stap 3 - Giet het water langzaam over de bladeren
  • Stap 4 - Laat het mengsel 2 tot 3 minuten staan voordat je het inschenkt.

Let overigens op dat je deze drank niet de hele dag door drinkt, want dan bestaat er een kans dat je niet meer zo makkelijk in slaap komt! Dan heb je straks ook nog een ontspannend kruid nodig…