opc_loader
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Jezelf behandelen met psychedelica een goed idee? Dit zeggen experts

psychedelica behandelen zelf

Steeds meer studies tonen de vele potentiële voordelen aan van psychedelische stoffen als psilocybine, mescaline en dmt. Ook hier op Dutch-Smart vertellen we je regelmatig over nieuwe onderzoeksresultaten op gebied van deze bijzondere middelen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat paddo’s potentieel een geweldig middel zou kunnen zijn tegen verschillende mentale problemen. Maar het heft in eigen handen nemen en jezelf er thuis mee behandelen is niet zo eenvoudig als het klinkt, zeggen experts. 

Lees ook: 7 bijzondere psychedelica die werden gebruikt in religieuze ceremonies

Grote toename in medisch gebruik van psychedelica

Een van de meest toonaangevende mensen rondom onderzoek naar psychedelica is Dr. Robin Carhart-Harris, hoofd van het Centre for Psychedelic Research aan het Imperial College in Londen. De man stond én staat aan het roer van tal van studies naar de effecten en mogelijke toepassingen van bijvoorbeeld psilocybine en psilocine, twee stoffen die van nature voorkomen in magic mushrooms en magic truffels. Zo bleek uit één van zijn studies dat dergelijke stoffen sommige symptomen van depressies met tot wel 50% zou kunnen verminderen, terwijl andere studies weer omvatten dat het middel zou kunnen helpen bij het stoppen met roken. 

De grote toename van zulke studies zorgt voor een enorme groei in mensen die enthousiast raken over deze middelen, waaronder wij natuurlijk zelf. Ook zorgt het voor een grote groei in mensen die dergelijke middelen zelf beginnen te gebruiken om mentale problemen te behandelen. En terwijl er veel mensen zijn bij wie dat misschien zal werken, is het niet zo eenvoudig als het klinkt, zeggen experts. Want waar recente rapporten van onderzoekscentra zoals Imperial College London, Johns Hopkins University en St Vincent’s in Melbourne de schijnbare werkzaamheid van psychedelica bij de behandeling van psychische aandoeningen benadrukken, kan zelfbehandeling in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn.

Lees ook: 5 bijzondere Amazone-kruiden die je een gelukkiger mens maken

‘Overgevoelig voor reeds bestaande mentale toestand’

Ook Dr. Carhart-Harris vertelt hierover in The Guardian. “Ik zou niet willen dat leden van het publiek denken dat ze hun eigen depressie kunnen behandelen door hun eigen paddo's te plukken. Zo'n aanpak kan riskant zijn”, aldus de onderzoeker. In een artikel van het Amerikaanse Vice schept ook Dr. Stephen Bright, docent aan de Edith Cowan University en mede-oprichter van Psychedelic Research in Science & Medicine (PRISM), een beeld over deze trend. Hij ontvangt steeds meer berichten van mensen die op zoek zijn naar dergelijke behandelingen. 

Psychedelica zijn notoir onvoorspelbaar, benadrukt hij. "Zelfs als je je intentie vaststelt, is dat misschien niet waar je vervolgens naar op reis gaat omdat psychedelica overgevoelig zijn voor je reeds bestaande psychologische toestand en de omgeving waarin je je bevindt. Het is dus erg moeilijk om te voorspellen wat er kan gebeuren". Hij geeft als tip dat wanneer mensen er toch voor kiezen hun mentale gezondheid met psychedelica te behandelen, ze goed voorbereid moeten zijn middels ‘schadebeperkende mechanismen’, zoals het goed inlezen over de stoffen en eventuele peer-ondersteuning tijdens de trip-ervaring zelf. 

Lees ook: Je vaporizer gebruiken om te trippen? Het kan met de Trance Mix!

Vergrootglazen van je omgeving

En dan is er ook nog Dr. Ben Sessa, consulent psycholoog en psychedelisch onderzoeker aan de Universiteit van Bristol. Hij onderzoekt patiënten die lijden aan acute, therapieresistente PTSS met onder andere psilocybine. Zelf gelooft hij dat psychedelica weliswaar volkomen veilig zijn als ze op een veilige en verstandige manier worden ingenomen, maar benadrukt ook dat wanneer ze worden geconsumeerd zonder de juiste voorbereiding grote risico’s kunnen lopen. Voor de meeste mensen zijn psychedelica ‘vergrootglazen van de omgeving waarin je je bevindt’, vindt ook Melissa Warner, mede-oprichter van The Australian Psychedelic Society en bestuurslid van PRISM. "Dus als je je in een omgeving bevindt waar je je angstig of alleen bij voelt, kan dat versterkt worden".

Kortom: waar het lekker trippen op een portie paddo’s of truffels een geweldige ervaring kan zijn en je leven op positieve wijze zou kunnen beïnvloeden, is het jezelf behandelen van je mentale problemen met dit soort middelen misschien niet altijd de beste oplossing. Ons advies: stay stafe, lees je altijd goed in en bezoek bij mentale problemen altijd eerst een specialist.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.