opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Wat je moet weten voor je eerste paddo of magic truffel trip

paddo tips eerste keer

Ben jij net als vele anderen momenteel gefascineerd door psychedelica? Dat is geen wonder. Steeds vaker komen paddo’s, magic truffels en andere hallucinogenen in het nieuws omdat ze magischer lijken dan ooit tevoren. Maar of je het nu recreatief of voor persoonlijke, spirituele of misschien zelfs gezondheidsdoeleinden gebruikt: het is goed om te begrijpen dat er bij het gebruik van psychedelica best wat komt kijken. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voor je eerste paddo of magic truffle trip!

Gebruik paddo’s en truffels verantwoord

Steeds meer mensen richten zich tot psychedelica als het aankomt op het aanpakken van problemen in hun leven of om zichzelf te vinden. Het Zendo Project is een organisatie die wordt gesponsord door de Multidisciplinaire Vereniging voor Psychedelische Studies, beter bekend als MAPS, en richten zich op psychedelische schadebeperking. Ze erkennen namelijk dat miljoenen mensen elk jaar psychedelica ervaren buiten een gecontroleerde medische omgeving en werken eraan om ervoor te zorgen dat mensen deze zo veilig mogelijk gebruiken. Kortom: hoe kun je psychedelica zo veilig mogelijk ervaren. 

“Een toenemend aantal Amerikaanse steden en staten decriminaliseert psychedelische stoffen zoals psilocybine. Veel mensen leren over de potentiële therapeutische voordelen van bepaalde psychedelica. Dit is geweldig, maar het is ook even belangrijk om je bewust te zijn van de risico's die inherent zijn aan het gebruik van een psychoactieve stof, zodat mensen die ervoor kiezen om ze te gebruiken geïnformeerd kunnen worden over de effecten ervan”, zegt Sara Gael, Zendo Project’s Director of Harm Reduction, and the Harm Reduction Advocate voor het Denver Psilocybine Mushroom Policy Review Panel.

Een intense ervaring

Een trip onder invloed van psilocybine is namelijk niet zomaar een ervaring. "Psilocybine verandert de perceptie van de werkelijkheid aanzienlijk. Effecten kunnen variëren van positief tot negatief en zijn uniek voor elk individu. Sommige effecten van psilocybine zijn onder meer een verhoogde stemming of euforie, creativiteit, mystieke of spirituele ervaringen, ontbinding van het ego en veranderde perceptie van zichzelf, hun omgeving, veranderde perceptie van tijd en verhoogde gevoeligheid voor prikkels van buitenaf”, aldus Gael. 

Negatieve effecten van paddo’s kunnen onder andere angst, desoriëntatie, verwarring, paranoia, fysiek ongemak of misselijkheid omvatten. En wetende dat de effecten van psilocybine zo’n 4 tot 7 uur aan kunnen houden, is het goed om voorbereid te zijn voor je een portie paddo’s of truffels naar binnen werkt. 

Tip 1: Zorg voor een goede gemoedstoestand

Een van de meest opmerkelijke effecten van psychedelica - welk soort je ook neemt - is dat het in extreme mate je huidige gemoedstoestand kan versterken. “Als je ervoor kiest om psilocybine te nemen, houd dan rekening met je vroegere en huidige mentale en emotionele welzijn en gezondheid. Psilocybine kan latente of bestaande psychische stoornissen doen neerslaan of verergeren”, zegt Gael. Zit je momenteel dus diep in de put, dan is het wellicht geen goed idee om aan de magic truffels te gaan. 

Mocht je nu denken: maar paddo’s en truffels werken toch júist bij mensen met dergelijke problemen? Dan heb je het goed. Toch staan psychedelica erom bekend dat het psychotische episodes kan veroorzaken, dus het is verstandig om je familiegeschiedenis te kennen en deze stoffen te vermijden als er gevallen zijn van schizofrenie en/of een vroege geestesziekte in je familie. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de positieve effecten van psilocybine op de gemoedstoestand en het brein enkel goed zijn onderzocht in medische settings - niet met wat maten in jullie favoriete chill-plek. 

Tip 2: Creëer een aangename set en setting

Ervan uitgaande dat je deze paddo’s of magic truffels inderdaad niet in een medische setting zal nemen, is het verstandig om de zogenaamde set en setting van je trip goed te bewaken en in te richten. Dit verwijst eigenlijk naar het ‘wie en waar’ van de trip.  "Doe geen psychedelica als je in een onveilige omgeving bent of met mensen die je niet vertrouwt." Experts raden aan selectief te zijn over je set en setting: "Set en setting verwijzen respectievelijk naar je interne en externe landschap", zei ze. "Het is een goed idee om externe prikkels te beperken."

Juist vanwege de risico’s van een bad trip wordt daarom aangeraden je eerste trip te doen met iemand die er al ervaring mee heeft én bij wie je je goed en veilig voelt. “Vooral als je nog nooit psilocybine hebt gebruikt, moet je een nuchtere oppas (of tripsitter) regelen en beginnen met een kleine dosis. Je sitter moet ervaring hebben met de stof zelf en idealiter anderen hebben geholpen in het verleden. Het moet iemand zijn die je kent en bij wie je je op je gemak voelt en waar je je veilig bij voelt.”

Tip 3: Denk aan je veiligheid

Dit zal voor velen een no-brainer zijn, maar het is toch goed om te bespreken: zorg bij je paddo of magic truffel trip altijd voor een veilige omgeving en vermijd mogelijk onveilige situaties. De eerste vuistregel is 'niet autorijden', waarop Gael zinspeelt in haar suggestie om externe prikkels te beperken, maar het is de moeite waard om duidelijk te maken dat je realiteit erg vervormd zal zijn, dus rijd nooit met een voertuig als je aan de paddo’s zit (ook geen fiets). 

Dat gezegd hebbende is het uberhaubt op pad gaan na het nemen van een flinke portie sowieso niet aan te redden. Ons advies: blijf lekker thuis of zoek een veilige plek in de natuur vóór je begint met het nemen van de paddo’s of truffels. Zo weet je zeker dat de omgeving niet voor verrassingen zorgt, iets waar je niet op zit te wachten als je brein zich héél anders gedraagd dan normaal. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.