opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Wat zijn nootropics?

nootropics

Mensen nemen supplementen voor een groot aantal redenen. Om gezonder door het leven te gaan, om haargroei te stimuleren, om energieker te zijn of juist om na een drukke dag lekker te kalmeren. Maar er is één bijzondere groep supplementen die de laatste jaren enorm in populariteit is gegroeid, waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord: nootropics. 

Deze natuurlijke en door de mens gemaakte stoffen richten zich op de hersenen om het leervermogen, concentratie en geheugen te verbeteren en je humeur te stimuleren. Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar hoe werken deze nootropics dan precies? Lees snel verder om erachter te komen!

Wat zijn nootropics precies?

Een ruwe vertaling voor het woord "nootropic" komt uit het Grieks en betekent ‘om de geest te buigen of te vormen’. Nootropics heten in het Nederlands ook wel ‘noötropicum’, maar deze supplementen worden doorgaans simpelweg ‘smart drugs’ genoemd. Deze brainboosters zijn erg populair vanwege hun gerapporteerde gunstige effecten op de cognitieve functie en hersenkracht

Betekent dat dat je van deze supplementen een soort Einstein wordt? Nou, dat is dan weer een beetje overdreven, maar toch lijken deze medicijnen te werken door neuronen in de hersenen te beschermen om het energieniveau, de aandachtsspanne en het functioneren van de hersenen te verbeteren. De theorie is dat ze neuronen stimuleren, verdedigen en beschermen tegen beschadiging, wat leidt tot een verhoogde circulatie van zuurstof, maar ook tal van andere voordelen. Enkele effecten van nootropics zijn:

  • Ze stimuleren leervermogen en het geheugen
  • Ze verbeteren focus en aandacht
  • Ze geven je hersenen meer energie
  • Ze kunnen leiden tot een betere stemming
  • Ze verhogen je stressbestendigheid

Natuurlijk vs synthetisch

Nootropics kunnen zowel natuurlijk en synthetisch zijn. Er zijn dan ook vele tientallen soorten producten die in deze categorie vallen. Mocht je bijvoorbeeld gediagnosticeerd zijn met ADHD, dan ben je ongetwijfeld bekend met één van de bekendste nootropics die er bestaan: Ritalin. Maar neem nou een ingrediënt als ginsengwortel. Een veelbelovend product met vele voordelen, zegt Dr. Guillaume Fond, een psychiater bij de Franse Aix-Marseille University Medical School die deze smart drugs heeft bestudeerd. "Er ontbreken echter nog steeds gegevens om hun effectiviteit zeker te bevestigen", voegde hij er wel aan toe.

Vandaag de dag zijn er tal van nootropics verkrijgbaar - de kans is groot dat je er veel zelfs al van kent. Wat dacht je bijvoorbeeld van simpelweg cafeïne, ginkgo biloba, panax ginseng of rhodiola? Deze natuurlijke smart drugs bevatten kruiden die bijvoorbeeld werken als adaptogenen, evenals verbindingen die ook simpelweg in gezonde voedingsmiddelen worden aangetroffen. Het grootste verschil tussen natuurlijke nootropics en synthetische varianten is hoe snel en effectief ze werken. Terwijl op recept-verkrijgbare medicijnen bijvoorbeeld een snellere reactietijd bieden, hebben ze vaak ook meer intense bijwerkingen en vereisen ze dus een recept.

Hoe werken nootropics?

Hoewel veel van deze smartdrugs al honderden en soms wel duizenden jaren gebruikt worden, hebben onderzoekers vandaag de dag meer inzicht in hoe deze stoffen in het lichaam kunnen werken om uiteindelijk de hersenen te beïnvloeden:

  • Nootropics kunnen de productie van cellulaire energie in neuronen en andere hersencellen ondersteunen. Dit gebeurt door stimulerende effecten of door een verbeterd energiemetabolisme.
  • Nootropics zouden kleine slagaders en aders in de hersenen kunnen verwijden, waardoor de circulatie van voldoende zuurstof, glucose of ketonen naar de hersenen wordt verbeterd.
  • Andere nnootropica werken door de niveaus van serotonine, acetylcholine, dopamine of andere belangrijke chemische stoffen in de hersenen te beïnvloeden. 
  • Nootropics kunnen oxidatieve stress verminderen door vrije radicalen te neutraliseren en gifstoffen uit de hersenen te verwijderen.

Kan jij ook af en toe wel eens een hersenstimulans gebruiken? Dan zijn deze geheugenboosters misschien wel een goed idee! 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.