opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Yerba maté: het beste alternatief voor koffie!

Yerba maté: het beste alternatief voor koffie!

Ben je op zoek naar een krachtig alternatief voor koffie waar je net zoveel energie van krijgt? Maak kennis met Yerba Maté! Yerba Maté is een kruidendrank afkomstig van de Ilex paraguarensis boom, inheems in Zuid-Amerika. Yerba Maté kan warm of koud bereid worden en bevat natuurlijke vitaminen, mineralen, antioxidante flavonoïden, stimulerende xanthines (zoals cafeïne) en saponinen die krachtige immuunsysteemversterkende werkingen hebben. Vandaag vertellen we je meer over deze bijzondere drank.

Wat is Yerba Maté?

Yerba maté is een drank die getrokken wordt van de gedroogde bladeren en stengels van de Zuid-Amerikaanse Ilex paraguarensis boom. Het is een stimulerende drank die rijk is aan vitaminen en mineralen. Yerba Maté heeft ook een opwekkende werking en verbetert de mentale helderheid. Yerba Maté bevat cafeïne, maar gebruikers ervaren bij deze drank vaak in mindere hoeveelheid de negatieve bijwerkingen ervan.

Yerba mate werd oorspronkelijk ontdekt door inheemse stammen uit de wouden van Paraguay en Zuid-Brazilië. Respectievelijk de Guarani en Tupi-stammen noemden het kruid ook wel ‘goddelijk’. Naast het feit dat het gebruikt werd als boost voor het uithoudingsvermogen van krijgers en boeren, werd het kruid ook gebruikt voor verschillende doeleinden. Het was een enorm spiritueel kruid dat veelal zijn weg vond naar religieuze en spirituele ceremonies. Tegelijkertijd gebruikten Argentijnse gauchos (coywboys) het kruid tijdens voedselschaarste of gedurende lange werkdagen.

Yerba Maté is rijk aan anti-oxidanten en voedingsstoffen

Yerba mate bevat verschillende nuttige voedingsstoffen die je lichaam op verschillende manieren kan helpen, waaronder:

  • Xanthines: Deze verbindingen werken als stimulerende middelen. Ze bevatten cafeïne en theobromine, die ook in thee, koffie en chocolade voorkomen.
  • Caffeoylderivaten: deze verbindingen zijn de belangrijkste gezondheidsbevorderende antioxidanten in thee.
  • Saponinen: Deze bittere verbindingen hebben bepaalde ontstekingsremmende en cholesterolverlagende eigenschappen.
  • Polyfenolen: Dit is een grote groep antioxidanten, gekoppeld aan een verminderd risico op veel ziekten.

Interessant is dat de antioxiderende kracht van Yerba Maté-thee iets hoger lijkt te zijn dan die van groene thee. Bovendien bevat Yerba Maté zeven van de negen essentiële aminozuren, naast bijna alle vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft. Kijkende naar deze aspecten is Yerba Maté dus een ontzettend gezonde drank!

Yerba Maté geeft je een flinke energieboost en verhoogt je focus

Yerba mate heeft een milde smaak en bevat minder cafeïne dan koffie, maar meer dan een kop thee. Net als elk ander cafeïnehoudend voedsel of drank kan het je energieniveau opkrikken en je minder moe laten voelen. Cafeïne kan allerlei effecten op je hersenen hebben, waaronder het veranderen van de niveaus van bepaalde boodschapperchemicaliën. Het is vooral gunstig voor je mentale concentratie, omdat het de niveaus van bepaalde signaalmoleculen in je hersenen beïnvloedt. In enkele studies bij mensen rapporteerden personen die een eenmalige dosis van 37,5-450 mg cafeïne innamen verbeterde aandacht, korte-termijn geheugen en reactietijd. Met de dosis cafeïne in Yerba Maté zit het wat betreft deze aspecten dus wel goed! Verder beweren mensen die yerba mate consumeren dat het de aandacht en alertheid verhoogt, vergelijkbaar met koffie, zonder dat het de zenuwachtige bijwerkingen geeft.

Yerba Maté kan je beschermen tegen infecties

Yerba Maté wordt ook wel "de thee des levens" genoemd omdat het al eeuwenlang door volkeren in heel Argentinië, Uruguay, Paraguay, Bolivia en het zuiden van Brazilië gebruikt wordt om infecties door bacteriën, parasieten of schimmels tegen te gaan. Yerba Maté bevat polyfenolen (plantaardige antioxidanten) waarvan men gelooft dat ze bescherming bieden tegen kwaadaardige cellen die zich in ons lichaam ontwikkelen. Verbindingen in yerba mate kunnen volgens sommige mensen ook de groei van Malassezia furfur voorkomen, een schimmel die verantwoordelijk is voor een schilferige huid, roos en bepaalde huiduitslag. Daarnaast suggereren sommige studies dat een hoge dosis yerba maté-extract E. coli deactiveerde , een bacterie die voedselvergiftigingssymptomen veroorzaakt, zoals maagkrampen en diarree.

Yerba Maté kan je helpen gewicht te verliezen

Wil je komende zomer écht een strak buikje? Ook dan zou yerba maté je wellicht kunnen helpen! Dierstudies tonen aan dat yerba mate de eetlust kan verminderen en het metabolisme kan stimuleren, wat kan helpen bij gewichtsverlies. Het lijkt namelijk het totale aantal vetcellen te verminderen en de hoeveelheid vet die ze vasthouden te verminderen. Onderzoek bij mensen suggereert dat het ook de hoeveelheid opgeslagen vet die wordt verbrand voor energie kan verhogen. Verder verloren in een 12 weken durende studie van personen met overgewicht degenen die 3 gram yerba mate extract per dag innamen gemiddeld 0,7 kg en hadden ze een taille-heup verhouding die 2% lager was dan voorheen. Ter vergelijking: de deelnemers die een placebo kregen, wonnen gemiddeld 2,8 kg en verhoogden hun taille-tot-heupverhouding met 1% in dezelfde periode van 12 weken.

Hoe bereid je Yerba Maté?

Yerba mate wordt traditioneel geserveerd in een beker of fles die kalebas wordt genoemd. Het wordt meestal gedronken door een metalen rietje - de bombilla - met een filter aan de onderkant om de bladdeeltjes eruit te persen. Om mate te bereiden, vul je het onderste derde deel van de kalebas met gedroogde of geroosterde mate-bladeren voordat u heet water toevoegt. De thee wordt vaak geserveerd met gebrande suiker, citroensap of melk en kan meerdere keren worden aangevuld met heet water voordat nieuwe bladeren worden gebruikt om een ​​nieuwe batch te maken. Hoewel traditioneel warm geconsumeerd, kan yerba mate ook koud worden geserveerd. Dit gebeurt voornamelijk in warme klimaten.

Extra informatie

Een gezonde levensstijl is belangrijk, evenals een gevarieerde, evenwichtige voeding waarvoor voedingssupplementen geen vervanging vormen. Buiten bereik van jonge kinderen houden. Aanbevolen dagelijks dosering niet overschrijden. Koel, droog en donker bewaren. In geval van medische complicaties, medicijngebruik, zwangerschap of borstvoeding voor gebruik eerst uw arts, apotheker of deskundige consulteren. Stop direct het gebruik als u ongewenste bijwerkingen van dit product ervaart. Bovenstaande gezondheidseffecten zijn nog niet officieel vastgesteld.

 

 

 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.