opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Zijn paddo’s legaal? En hoe zit het met magic truffels?

paddos legaal

Eén van de meest gestelde vragen van mensen die geïnteresseerd zijn in paddo’s en magic truffles, is hoe het nou precies zit met de legaliteit ervan. Toegegeven: de vraag ‘zijn paddo’s legaal’, is helemaal zo gek nog niet. In de meeste landen ter wereld heerst namelijk een verbod op deze producten, maar omdat wetgeving niet altijd heel duidelijk en consistent is, zijn er nogal wat uitzonderingen. Vandaag gaan we je alles vertellen over de legaliteit van paddo’s en magic truffels!

Mocht je twijfelen bij de koop van producten in onze smartshop? Geen zorgen! Alle producten die wij verkopen op Dutch-Smart.nl zijn volledig legaal en kun je dus vrij kopen én gebruiken. 

Het antwoord: it’s complicated…

Om te beginnen zijn paddo’s in de meeste landen ter wereld illegaal dankzij een zogenaamd Verdrag inzake psychotrope stoffen, een internationaal verdrag dat in 1971 door de Verenigde Naties werd ontwikkeld om de productie, distributie en consumptie van psilocybine en andere psychedelische middelen te verbieden. Vandaag de dag hebben meer dan 180 landen het verdrag ondertekend, maar wat de Verenigde Naties ook hebben bepaald, uiteindelijk zijn het de lidstaten zelf die bepalen hoe ze met deze regelgeving omgaan. 

Dat maakt het echter allemaal nog niet duidelijker - maar aangezien je hier op de Nederlandse smartshop Dutch-Smart beland bent, zullen we er maar even vanuit gaan dat je vooral benieuwd bent naar de legaliteit van paddo’s en magic truffels in Nederland. Wellicht wil je zelf een portie op de kop slaan, of misschien heb je wel een leuk paddo-avondje met je vrienden gepland staan en ben je benieuwd of dat eigenlijk allemaal wel mag. Daarom zullen we hieronder direct in het kort vermelden hoe het zit, maar om het hele verhaal beter te begrijpen kun je dit artikel het beste even uitlezen. 

In het kort:

We gaan je niet langer in spanning houden. Hieronder vertellen we precies hoe het in Nederland zit met paddo’s en magic truffels:

  • Psilocybine-bevattende paddenstoelen (paddo’s) mogen in Nederland niet worden verkocht
  • Psilocybine-bevattende sclerotia (Magic Truffels) mogen wél in Nederland worden verkocht
  • Paddo-growkits zijn in Nederland toegestaan - je mag dus wél zelf je paddo’s kweken

Paddo’s in Nederland

Hoewel paddo’s al duizenden jaren worden gebruikt, zijn deze psychedelische schimmels pas in de loop van de jaren ‘90 enorm populair geworden in ons land. In 1993 werd dan ook de eerste smartshop van Nederland geopend, wat uiteindelijk het begin van de verkoop van paddo’s markeerde. Toch was er iets raars mee aan de hand. In de Opiumwet staat namelijk dat psilocybine, de werkzame stof in paddo’s, verboden is. Daarnaast was er dus ook nog eens het verdrag van de Verenigde Naties, dus je vraagt je waarschijnlijk af hoe het kon dat deze smartshop tóch paddo’s kon verkopen. 

Dat had weer te maken met een ander product, namelijk Khat. De hoge raad had namelijk eerder bepaald dat deze drug in de vorm van verse bladeren verkocht mocht worden, ondanks dat deze bladeren stoffen bevatten die in de Opiumwet staan. Deze uitspraak zorgde ervoor dat ook paddo’s volgens dezelfde logica verkocht mochten blijven worden. Verse paddenstoelen vielen op deze manier niet onder de Opiumwet, maar zo gauw ze gedroogd werden was dat wél het geval. Kortom: paddo’s werden jarenlang in Nederland verkocht. 

1 december 2008: het verbod op paddo’s in Nederland

Toch ging het uiteindelijk mis met de verkoop van paddo’s. Een aantal incidenten in 2006-2008 onder toeristen, waarbij paddogebruik een rol speelde, zorgde er uiteindelijk voor dat minister Ab Klink van Volksgezondheid de verkoop van paddo’s per 1 december 2008 liet verbieden. Dit verbod zou daarnaast ook beter overeenkomen met de situatie in het buitenland - en voornamelijk in Europa - waar paddo’s óók zijn verboden. 

In het kort: Sinds 1 december 2008 staan alle paddenstoelen met een hallucinogene werking, zowel verse als gedroogde, op lijst II van de Opiumwet. De werkzame bestanddelen van paddo's, psilocine en psilocybine, staan op lijst I van de Opiumwet.

Hoe zit het met magic truffels?

Alright, dus de verkoop van zowel gedroogde als verse psilocybine-paddestoelen (paddo’s) is in Nederland verboden. Maar hoe zit het dan met magic truffels? Zijn magic truffels legaal in Nederland, en hoe zit dát dan nou weer precies? Nou, ook dat ligt weer een klein beetje complex, en is zelfs eigenlijk een klein beetje vreemd te noemen. 

Zoals we hierboven dus hebben uitgelegd, zijn alle paddenstoelen met een hallucinogene werking in Nederland verboden voor verkoop. Maar magic truffels zijn technisch gezien geen paddenstoelen, waardoor deze nieuwe wet op deze producten (sclerotia) niet van toepassing is. Dit terwijl ook in magic truffels de werkzame stof psilocybine aanwezig is, en de effecten van paddo’s en truffels veel met elkaar overeenkomen. Lees in een andere blog meer over de verschillen tussen paddo’s en magic truffels

En hoe zit het met paddo growkits?

Over het gebruik, de kweek en de verkoop van paddo’s is zoals je kunt lezen best wat gedoe geweest. Inmiddels is het dus illegaal verklaard om paddo’s te verkopen, zowel gedroogd als vers. Het is daarentegen weer niet verboden om kweeksets te kopen of te bezitten. Je eigen paddo’s kweken is dus in Nederland volkomen legaal. Omdat de Nederlandse wet specifiek spreekt over ‘paddenstoelen’, zijn magic truffels én de kweeksets dus gewoon legaal te koop. Kortom: je mag in Nederland gewoon kweeksets in je bezit hebben en die gebruiken om voor eigen gebruik paddo’s te kweken. Het is echter weer niet legaal om de gekweekte paddo’s door te verkopen.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.