opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Zorgt legaliseren van cannabis voor meer wiet-gebruikers?

cannabis blowen

Nu steeds meer landen aan het versoepelen zijn rondom het gebruik van cannabis, worden ook de mogelijkheden in Nederland steeds meer besproken. Cannabis is hier weliswaar gedoogd, maar waar we vroeger nog vooruitstrevend waren op dit vlak, lijkt het er nu dus juist op dat veel andere landen ons hard voorbij razen. Eén van de veelgenoemde argumenten tegen het volledig legaliseren van cannabis, is dat dit ervoor zou zorgen dat mensen - en vooral jongeren - ook echt meer zullen gaan blowen. Maar is dat ook zo? Een nieuw onderzoek zegt van niet…

“Bovendien staan ​​deze bevindingen in schril contrast met de sensationele beweringen die vaak worden gedaan door tegenstanders van legalisatie, beweringen die tot dusver ongegrond bleken te zijn.”

Twee decennia aan data

De nieuwe Amerikaanse wetten die het recreatief gebruik van marihuana toestaan, leidt volgens de resultaten van de recent gepubliceerde studie niet tot een toename van cannabisgebruik door tieners. De onderzoekers die het onderzoek hebben uitgevoerd, hebben zelfs vastgesteld dat jonge mensen die cannabis gebruiken in Amerikaanse staten met wetten die het gebruik van cannabis voor volwassenen legaliseren, dit zelfs mínder vaak doen. De studie, "Recreational Marijuana Legalization and Adolescent Use of Marijuana, Tobacco and Alcohol," werd vorige week gepubliceerd door de Journal of Adolescent Health.

Het onderzoek zat als volgt in elkaar. Onderzoekers van de Boston University beoordeelden enquêtegegevens die over een periode van ruim twee decennia waren verzameld. Al deze gegevens gingen over het gebruik van marihuana en andere stoffen uit een nationaal representatieve steekproef van meer dan een miljoen middelbare scholieren. Deze data, afkomstig van de Youth Risk Behavior Survey-gegevens uit 1999 tot en met 2017, geeft een geweldig inzicht in het gebruik van marihuana, alcohol, sigaretten en e-sigaretten. De perfecte tool dus voor de onderzoekers om hier conclusies uit te trekken. 

Lees ook: Kun (en mag) je autorijden na het gebruiken van CBD?

Minder cannabisgebruik door legalisatie

Een analyse van de gegevens "vond geen bewijs dat RML [legalisatie van recreatieve marihuana] verband hield met een verhoogde kans op marihuanagebruik onder adolescenten", schreven de auteurs van de studie. "Integendeel, onder adolescenten die melding maakten van marihuana-gebruik in de afgelopen maand, daalde de gebruiksfrequentie met 16 procent na RML." Dit zou dus betekenen dat op plekken waar wiet wordt gelegaliseerd, het gebruik misschien zelfs zou afnemen. 

"Gezien de snelle uitbreiding van het beleid voor legalisering van recreatieve marihuana (RML), is het essentieel om te beoordelen of dergelijk beleid verband houdt met verschuivingen in het gebruik van marihuana en andere middelen, met name voor adolescenten, die bijzonder vatbaar zijn voor gevolgen van marihuanagebruik”, schreven ze. De onderzoekers willen hiermee aangeven dat het noodzakelijk is de impact van marihuana op de bevolking in kaart te brengen.

Lees ook: Nieuwe studie koppelt persoonlijkheid aan specifieke psychedelische trips

Argumenten tegen legalisatie ongegrond?

Paul Armentano, de adjunct-directeur van de National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML), zei in een verklaring van de groep dat de studie illustreert dat cannabishervormingen voor volwassenen op een manier kunnen worden doorgevoerd die het gebruik door tieners niet verhoogt, in tegenstelling tot de standaard argumenten die gewoonlijk worden gebruikt door groepen die tegen legalisering van cannabis zijn. 

"Deze laatste bevindingen dragen bij aan de groeiende hoeveelheid wetenschappelijke literatuur die aantoont dat legaliseringsbeleid kan worden geïmplementeerd op een manier die toegang biedt aan volwassenen en tegelijkertijd de toegang en misbruik van jongeren beperkt", aldus Armentano.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.