opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Thymus Vulgaris 50g – Echte Tijm

Artikelnr: ART001066
6,95

Thymus Vulgaris – shredded kruid (echte Tijm)

De kans is groot dat dit kruid een vast plaatsje in je keukenkastje heeft, want Tijm is een absolute must in de Provençaalse keuken. De struikachtige plant behoort - net als citroenmelisse - tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Tijm groeit voornamelijk in het Mediterrane gebied en wordt vandaag de dag voornamelijk gebruikt als keukenkruid. 

Het gebruik van Tijm kent een lange geschiedenis. Zo gebruikten de oude Egyptenaren tijm als balsemvloeistof. In het oude Griekenland gebruikten ze tijm tevens als wierook in tempels en voegden het toe aan badwater. Het waren echter de Romeinen die Tijm in voeding begonnen te gebruiken - namelijk als smaakstof voor kaas en alcoholische dranken.

Alhoewel je Tijm tegenwoordig dus voornamelijk in en op je gerechten zult vinden, kent Thymus Vulgaris een lange geschiedenis van gebruik in de alternatieve kruidengeneeskunde. Het kruid beschikt namelijk over verschillende antioxiderende en antibacteriële effecten en het wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt om een breed scala aan gezondheidsproblemen te behandelen. 

De gezondheidsvoordelen van Tijm

Een van de bestanddelen van Thymus vulgaris is thymol, een stof waarvan is aangetoond dat het ontstekingsremmende, antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen bezit. De stof zou de groei van micro-organismen zoals bacteriën en schimmels kunnen voorkomen. 

Tijm beschikt daarnaast over stoffen die het immuunsysteem in het lichaam zouden stimuleren, de gezondheid van de lever verbeteren en pijn vermindert

Onderzoekers van de Universiteit van Belgrado ontdekten dat tijm tevens de bloeddruk van ratten kon verlagen. Omdat ratten op dezelfde manier op hoge bloeddruk reageren als mensen, is het niet gek om te denken dat de effecten ook bij mensen aanwezig zouden zijn. 

Tijm wordt ook gebruikt om voedselbacteriën te bestrijden. Wanneer tijmolie - gewonnen uit echte tijm - werd toegevoegd als conserveermiddel van voedselproducten, werden sommige voedselbacteriën uitgeschakeld die menselijke ziekten kunnen veroorzaken. 

Een studie uit 2010 suggereert dat thymol de bacteriële resistentie tegen gewone medicijnen, waaronder penicilline, kan verminderen.

In een studie gepubliceerd in het Journal of Research in Medical Sciences in 2012, stelden onderzoekers 120 vrouwelijke studenten met menstruatiekrampen in behandeling met ofwel Thymus vulgaris-supplementen of ibuprofen. Uit de resultaten bleek dat beide behandelingen op dezelfde manier gunstig waren voor het verlichten van pijn.

Hippocrates, die rond 460 v.c. tot 370 v.c.. leefde en tegenwoordig bekend staat als 'de vader van de westerse geneeskunde', raadde tijm aan voor aandoeningen aan de luchtwegen.

Beoordelingen (0)
Thymus Vulgaris 50g – Echte Tijm heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Laatst bekeken items