opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. 

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder? 

Jazeker! Nee, helaas...
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Lavendula Angustifolia 50g – Lavendel

Artikelnr: ART001064
€ 6,95

Lavandula Angustifolia 50g – hele bloemen (Lavendel)

Lavandula Angustifolia, beter simpelweg bekend als lavendel, staat als kruid het meest bekend vanwege zijn aromatische, kalmerende en stimulerende eigenschappen. Het heeft een zoet, bloemig, kruidachtig, licht houtachtig aroma die vrijwel iedereen direct voor zich zou kunnen halen. De geurige lavendel wordt dan ook veel gebruikt om parfums van te maken. 

Hoewel er veel namen voor lavendel zijn, evenals ondersoorten van de plant, zijn het voornamelijk Lavandula Angustifolia en Lavandula Officinalis die in de kruidengeneeskunde gebruikt worden. 

Symbolische associaties

De bloemenstruik is afkomstig uit regio’s van Noord-Afrika en de Middellandse Zee, en het gebruik ervan dateert al minstens van zo’n 2500 jaar terug. Sinds de oudheid worden deze geurige planten gebruikt voor reiniging en genezing, maar het heeft tal van andere symbolische associaties. Zo wordt het door sommige volkeren beschouwd als amulet of als bewijs van genegenheid en geluk. Ook werd het gebruikt om boze geesten weg te jagen. In Egypte werd lavendel veelvuldig gebruikt in cosmetische producten, maar ook bij het balsemen van lichamen. 

Het was echter ten tijden van het Romeinse rijk dat de bloem de naam ‘Lavendel’ kreeg. De Romeinen prezen de bloem vanwege zijn helende en insectenwerende eigenschappen. Ze zouden dagelijks de bloemen nuttigen via zelfgemaakte lavendelthee. 

Helende eigenschappen

Naast het feit dat Lavendel simpelweg heerlijk ruikt, zijn de bloemen voorzien van tal van andere goede eigenschappen. Hieronder zullen we er een aantal opnoemen. 

Lavendel is een natuurlijk antisepticum. Het kruid wordt dan ook veel gebruikt in crèmes of als olie om wonden te laten stoppen met bloeden, de wond schoon te maken en infecties te voorkomen. 

Lavendel heeft ontstekingsremmende eigenschappen, wat het een ideaal kruid maakt om te herstellen van blessures. Lavendel kan zowel via een (zelfgemaakte) crème worden toegepast, maar ook het maken van lavendelthee is populair. 

Lavendel kan verschillende soorten pijn verlichten - zoals hoofdpijn, tandpijn, rugpijn en andere soorten pijn. Deze pijnstillende effecten worden het beste bereikt wanneer lavendel wordt ingenomen door een infusie van de gedroogde bloemen. 

Lavendel kan helpen bij angst, stress en depressie. De kalmerende en ontspannende werking van lavendel is vooral effectief bij slapeloosheid als gevolg van veel stress, vermoeidheid of zenuwen. In de kruidengeneeskunde wordt aangeraden een kopje lavendel-infusie te nemen voordat je naar bed gaat. 

Lavendel wordt gebruikt als behandeling bij haaruitval. Verschillende mensen rapporteren een effectieve werking van lavendel ter bevordering van haargroei wanneer een infusie door het haar wordt gemasseerd. Deze werking zou afkomstig zijn van de aanwezige limoneen, sabinene, geraniol, cineole en tannines.

Hoe maak je een infusie van lavendel?

Voeg een kleine eetlepel gedroogde lavendelbloemen toe aan een kop kokend water. Laat het water ongeveer 10 minuten afgedekt staat. Zelf alle resterende bladresten uit het water, en je lavendel infusie is klaar! 

Beoordelingen (1)
Lavendula Angustifolia 50g – Lavendel

Ik zet thee met damiana passiebloem en lavendel, dit werkt zeer ontspannend en ik slaap hier goed mee.
1,5 gram damiana 1 gram passiebloem en een 0,5 gram lavendel is voor mij voldoende

Beoordeling: [5 van de 5 sterren]
Laatst bekeken items