opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

De bijzondere overeenkomsten tussen psychedelica en dromen

dromen psychedelica

Mensen vergelijken vaak terloops de effecten van psychedelica als paddo’s, truffels, mescaline, DMT en LSD met dromen. Maar wat nou als we aan die vergelijking óók een wetenschappelijke verklaring kunnen koppelen? Dat is precies wat Enzo Tagliazucchi, een neurowetenschapper aan de Universiteit van Buenos Aires in Argentinië, heeft gedaan.

Lees ook: Dit is hoe één dosis ayahuasca kan leiden tot blijvende veranderingen in de hersenen

Droomachtige toestanden

Het gebruik van hallucinogene stoffen brengt mensen écht in een droomachtige toestand, blijkt uit het onderzoek dat de manier waarop mensen praten over dromen statistisch vergeleek met de manier waarop mensen praten over de effecten van psychedelica, waaronder LSD (lysergic acid diethylamide), paddo’s (psilocybine) of peyote (mescaline). 
Van al deze stoffen is LSD de drug die het meest waarschijnlijk een lucide droomachtige toestand opwekt, een soort droom waarin de dromer weet dat hij of zij droomt en vaak zijn of haar acties kan beheersen, aldus de studie. Het vergelijken van de subjectieve ervaring van een hallucinogeen met een bepaald aspect van neurochemie zou kunnen helpen verklaren hoe de hersenen spontaan dromen genereren, vertelde Tagliazucchi in een verklaring. 

Lees ook: Dit is hoe één dosis ayahuasca kan leiden tot blijvende veranderingen in de hersenen

Meer dan anekdotes

Maar om dromen en drugs analytisch te vergelijken, zijn anekdotes niet voldoende. Dit is waarom Tagliazucchi en zijn collega's naar twee enorme online opslagplaatsen met ervaringen van beide op zoek gingen. Dit deden ze op Erowid.org, een site waar mensen hun ervaringen met verschillende illegale stoffen kunnen rapporteren, en dreamjournal.net, waar meer dan 200.000 droomrapporten staan, vaak inclusief of de dromen helder of juist niet helder waren. 

Hun ontdekkingen waren op zijn minst interessant te noemen. Ze ontdekten dat de top 20 stoffen die resulteerden in ervaringen die het meest op dromen leken allemaal hallucinogenen waren, op twee na: THC (de actieve stof in marihuana) en MDMA (een stimulerend middel dat je kunt vinden in XTC-pillen). De 20 stoffen die ervaringen produceerden die het minst op dromen leken, waren meestal kalmerende middelen, stimulerende middelen, antipsychotica en antidepressiva, meldden de onderzoekers.

In zowel dromen en tijdens psychedelische trips beschrijven mensen visuele hallucinaties, variërend van milde vervormingen, zoals kleurrijke sporen die achter bewegende objecten slepen, tot volwaardige complexe beelden, zei Tagliazucchi. Mensen rapporteerden ook een gevoel van onwerkelijkheid en van gescheiden zijn van hun lichaam, of in beide gevallen hun gevoel van eigenwaarde en het gevoel van één zijn met de wereld te verliezen.

Lees ook: Zorgt legaliseren van cannabis voor meer wiet-gebruikers?

Minder complex

Sommige van de overeenkomsten en verschillen weerspiegelen waarschijnlijk hoe psychedelica op de hersenen werken en hoe dromen worden gevormd, zei Tagliazucchi. Psychedelische beelden zijn meestal minder complex dan droombeelden, en mensen weten niet altijd dat ze dromen, terwijl ze doorgaans begrijpen dat ze een psychedelische ervaring hebben, zei hij. Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat de neurotransmitter serotonine niet wordt geproduceerd tijdens droomtoestanden, zei Tagliazucchi. Daarentegen bootsen psychedelica serotonine na en werken ze bijna gelijk aan de neurotransmitter, waardoor ze misschien de bijna droomachtige toestand van een psychedelische ervaring creëren.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.