opc_loader

Wensenlijst

. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden (van ma t/m vrij)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen bij een afhaalpunt bij u in de buurt!

De Ultieme Salvia Divinorum FAQ

De Ultieme Salvia Divinorum FAQ

Als je een vaste Dutch-Smart bezoeker bent, dan is de kans groot dat je al best wat af weet van Salvia Divinorum. Maar wat nou als je pas nét geïnteresseerd bent geraakt in dit kruid? Nou, beschouw dit als je geluksdag! In dit artikel beantwoorden we al je vragen over deze krachtige en vaak onbegrepen plant. Van de geschiedenis en mythologie tot het hedendaagse gebruik, we behandelen alles wat je moet weten over salvia divinorum. Let's get started!

Wat is Salvia Divinorum?

Salvia Divinorum is een plant die al eeuwenlang door het Mazatec volk van Mexico wordt gebruikt voor sjamanistische rituelen en genezingsceremonies. Inheems in de nevelwoudgebieden van de Sierra Mazateca in Oaxaca, Mexico, groeit het meestal in ravijnen en andere vochtige gebieden op grote hoogte. Het is daarnaast nauw verwant aan gewone salie (Salvia officinalis). Het werkzame bestanddeel van Salvia Divinorum is salvinorine A, een krachtige psychedelische verbinding. Bij consumptie kan salvinorine A krachtige hallucinaties en buitenlichamelijke ervaringen veroorzaken.

Hoe wordt Salvia Divinorum gebruikt?

Salvia divinorum wordt meestal gekauwd, gerookt of als tinctuur ingenomen. Bij het kauwen van salviabladeren worden verse of gedroogde bladeren tot een bal gerold, die "quid" wordt genoemd De quid wordt onder de tong gehouden en minstens een half uur lang elke tien seconden gekauwd voordat hij wordt uitgespuugd. Sommige mensen vinden het kauwen op de plant onaangenaam vanwege de bittere smaak en de hoeveelheid plantmateriaal die nodig is. Aan de andere kant zijn de effecten van deze methode milder en langduriger.

Voor het roken van Salvia divinorum wordt een pijp gebruikt die soms speciaal voor het roken van deze bladeren is gemaakt. Droge bladeren kunnen gerookt worden in een pijp, of door het gebruik van een waterpijp om de rook af te koelen. De temperatuur die nodig is om salvinorine uit het plantmateriaal vrij te maken, is vrij hoog (ongeveer 240 °C). Een koelere vlam zal werken, maar de directe toepassing van een intensere vlam, zoals die van een torchaansteker, heeft vaak de voorkeur. Roken is sneller en efficiënter, maar het kan ook moeilijk zijn om de dosis nauwkeurig te meten bij het gebruik van met extract versterkte bladeren.

Salvia divinorum kan ook worden genomen als gezuiverde tinctuur. Hierbij worden de bladeren geweekt in ethanol om de actieve bestanddelen te extraheren. Tincturen kunnen via de mond worden ingenomen of worden toegevoegd aan water of andere dranken. Ze zijn doorgaans krachtiger dan andere vormen van Salvia divinorum en kunnen sterke psychoactieve effecten veroorzaken.

Hoe snel werkt Salvia Divinorum?

Als salvia wordt gerookt, worden de belangrijkste effecten snel ervaren. De meest intense 'piek' wordt binnen een minuut of zo bereikt en duurt 1-5 minuten, gevolgd door een geleidelijke afbouw. Na 5-10 minuten blijven minder intense maar nog steeds merkbare effecten meestal aanhouden, en maken plaats voor een terugkerend gevoel van het alledaagse en vertrouwde tot terug naar de basislijn na ongeveer 15 tot 20 minuten.

Wanneer je gebruik maakt van de quid-kauwmethode, dan houden de effecten iets langer aan, maar duurt het ook langer voor je iets merkt. Het kan zijn dat je de eerste 15-20 minuten niets voelt en eventuele effecten die je wel voelt, kunnen worden verminderd door licht of geluid. De piekeffecten duren 30-60 minuten. Het nemen van een gezuiverde tinctuur lijkt veel op quidding, maar hierbij ervaar je de effecten veel sneller. 

Wat zijn de effecten van Salvia Divinorum?

Bij inname kan Salvia divinorum verschillende hallucinaties veroorzaken. Bij lage doses kunnen mensen een tintelend gevoel, een verhoogd bewustzijn van hun lichaam of een grotere helderheid van geest ervaren. Hogere doses gaan gepaard met intensere effecten, zoals duizeligheid, verlies van zelfbewustzijn, snel veranderende beelden of mystieke ervaringen.

Sommige mensen die Salvia divinorum gebruiken melden ook dat ze tunnelvisie ervaren, het gevoel hebben dat ze samensmelten met of veranderen in objecten, entiteiten of wezens zien, stemmen horen of ongecontroleerd lachen. In zeldzame gevallen kunnen mensen ook een buitenlichamelijke ervaring hebben of het gevoel hebben dat ze zich in meerdere werkelijkheden tegelijk bevinden. Over het geheel genomen is Salvia divinorum een krachtige psychedelische plant die een breed scala aan hallucinaties kan veroorzaken.

Wat is de juiste dosis voor Salvia Divinorum?

De effecten van Salvia divinorum variëren afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid. Voor gerookte doses is een kwart tot een halve gram gedroogd blad gemiddeld. Het is wel belangrijk om de volledige dosis in twee tot drie minuten te inhaleren, want Salvinorin A wordt snel door het lichaam gemetaboliseerd. Het gebruik van een waterpijp of een vaporizer met hoge temperatuur kan het gemakkelijker maken om de volledige dosis in één keer in te nemen.

Voor de quid-methode wordt over het algemeen aanbevolen 30 gram verse bladeren of 2-8 gram gedroogde bladeren te gebruiken. De effecten van Salvia divinorum variëren echter afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid, dus het is belangrijk om met een kleine dosis te beginnen en deze naar behoefte te verhogen. Het is niet nodig om de volledige dosis in één keer in te nemen; het kan nuttig zijn om het in kleinere porties te verdelen en langzaam te kauwen in de loop van een uur of langer. Zoals met elk middel is het altijd het beste om voorzichtig te zijn en met een lage dosis te beginnen als je Salvia divinorum voor het eerst probeert.

Wat is de geschiedenis van Salvia Divinorum?

Salvia divinorum heeft een lange en rijke geschiedenis bij de Mazateekse Indianen van Oaxaca, Mexico. De plant wordt vereerd als een incarnatie van de Maagd Maria, en staat plaatselijk bekend als hierba (kruid) of hojas (bladeren) de María. Traditioneel werd Salvia gebruikt voor genezing en waarzeggerij. Het is ook de eerste van de drie heilige planten waarmee leerling-sjamanen in aanraking komen, gevolgd door morning glory zaden en psilocybine paddenstoelen. Salvia wordt al eeuwenlang gebruikt door de Mazateekse Indianen, en is ook nu nog een belangrijk onderdeel van hun cultuur.

Salvia divinorum kwam voor het eerst onder de aandacht van westerse antropologen tussen eind jaren dertig en begin jaren vijftig. Ethnomycoloog R. Gordon Wasson gebruikte het in de jaren zestig samen met Albert Hofmann (De man verantwoordelijk voor het synthetiseren van LSD) en zijn vrouw Anita. Zij weekten Salvia bladeren in water en rapporteerden kleurrijke visioenen en patronen. Hoewel de kweekplaatsen van de plant goed bewaard waren gebleven, wist Wasson ook een levend exemplaar van de Mazatec te bemachtigen. Dit werd in december 1962 naar de VS gestuurd, waar het werd geïdentificeerd als een nieuwe soort Salvia: Salvia divinorum.

De groeiomstandigheden voor Salvia divinorum zijn zeer specifiek en moeilijk na te bootsen buiten haar natuurlijke omgeving. De plant verdraagt geen ijskoude temperaturen of lange periodes van droogte; daarom wordt ze meestal alleen gekweekt in tropische of subtropische gebieden. Met zorgvuldige planning en aandacht is het echter mogelijk om Salvia divinorum met succes in andere klimaten te kweken. Voor iedereen die de krachtige effecten van deze plant wil ervaren, zijn gekweekte exemplaren gemakkelijk verkrijgbaar bij online retailers, zoals Dutch-Smart.

Wat zijn de gevaren van salvia divinorum?

Ondanks zijn reputatie als "legale high" is het gebruik van Salvia divinorum niet zonder risico's. Het belangrijkste gevaar van salvia is dat het ongelukken kan veroorzaken. De desoriënterende effecten van de drug kunnen het moeilijk maken om te lopen of zelfs te staan, en er zijn meldingen van mensen die onder invloed vielen en zich verwondden. Om deze reden wordt sterk aangeraden dat gebruikers een oppas of 'tripsitter' hebben als ze salvia gebruiken, en dat ze gaan liggen om mogelijke ongelukken te voorkomen. Omdat het onderzoek naar de veiligheid van Salvia divinorum beperkt is, is het bovendien raadzaam te beginnen met een lage dosis en die geleidelijk te verhogen tot je de dosis vindt die voor jou werkt. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan Salvia divinorum een veilige en plezierige ervaring zijn.

Een onderzoek uit 2003 wees uit dat pure salvinorine A een "relatief lage" toxiciteit heeft voor knaagdieren, zelfs bij doses tot 6400 mcg - meer dan drie keer de hoogst bekende dosis voor mensen en zes keer de maximale aanbevolen dosis. Bij mensen is een toxische overdosis zeer onwaarschijnlijk. Net als bij tabak en cannabis geeft Salvia-rook kankerverwekkende stoffen af, maar hetzelfde geldt voor bijna alle brandbare stoffen. 

Kun je Salvia Divinorum microdoseren?

Microdoseren is een praktijk die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen, nu meer mensen de potentiële voordelen van psychedelica onderzoeken. Hoewel microdoseren meestal wordt geassocieerd met hallucinogenen als LSD en psilocybine, kan het ook met andere stoffen worden gedaan, waaronder salvia. Het kauwen van kleine hoeveelheden gedroogd blad zou de stemming verbeteren en de mentale helderheid voor de rest van de dag vergroten, zonder psychedelische effecten. Bij het roken kan salvia een "afterglow"-periode hebben van wel een week. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat deze beweringen ondersteunt, suggereren anekdotische berichten dat microdosering van salvia heilzaam kunnen zijn. Zoals met elke stof is het echter belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke risico's voordat je het probeert.

Is Salvia Divinorum verslavend?

Vanwege de krachtige psychoactieve effecten is er enige bezorgdheid dat Salvia Divinorum verslavend kan zijn. Er is momenteel echter geen bewijs dat Salvia Divinorum verslavend is of dat het bij verantwoord gebruik ernstige risico's met zich meebrengt. In feite melden de meeste mensen die Salvia Divinorum gebruiken geen negatieve bijwerkingen. Hoewel er dus meer onderzoek nodig is, lijkt het onwaarschijnlijk dat Salvia Divinorum verslavend is.

Is Salvia Divinorum legaal?

De laatste jaren heeft Salvia Divinorum aan populariteit gewonnen als recreatieve drug, vanwege de krachtige psychoactieve effecten. Hoewel Salvia Divinorum in veel landen, waaronder Nederland, legaal is, is het in sommige rechtsgebieden illegaal. Dit komt meestal door de gelijkenis met andere hallucinogene drugs, zoals LSD. Als gevolg daarvan moeten degenen die Salvia Divinorum willen gebruiken altijd hun lokale wetten controleren voordat ze dat doen.

Zorgt Salvia Divinorum voor gewelddadig gedrag?

Hoewel salvia niet als een verslavende stof wordt beschouwd, is er enige bezorgdheid over de mogelijke risico's ervan. Sommige nieuwsberichten suggereren dat salviagebruik in verband kan worden gebracht met zelfmoorden en moorden, wat wetgevers in sommige rechtsgebieden ertoe aanzet om de plant strafbaar te stellen. Er is echter geen bewijs voor zo'n direct verband. In feite maken hoge doses salvia gecoördineerde gewelddaden vrijwel onmogelijk. Op langere termijn zijn andere factoren, zoals onderliggende depressies, meestal veel waarschijnlijker de boosdoener. Niettemin is, zoals bij elke psychoactieve stof, voorzichtigheid geboden. Salvia moet voorzichtig gebruikt worden, vooral door mensen met een geschiedenis van geestesziekte of agressief gedrag.

Kan Salvia Divinorum worden gedetecteerd in een drugstest?

Ondanks zijn krachtige effecten is salvinorine A niet detecteerbaar door standaard drugstesten. Dat komt omdat het structureel verschilt van andere psychoactieve drugs, zoals marihuana, cocaïne en methamfetamine. Bovendien wordt Salvinorine A niet op dezelfde manier door het lichaam gemetaboliseerd als deze andere drugs. Daardoor is het onwaarschijnlijk dat het een vals positief resultaat oplevert bij een drugstest. Het is echter belangrijk op te merken dat uitgebreide drugstests Salvinorine A kunnen detecteren als het specifiek in het testpanel is opgenomen.

Kan Salvia divinorum psychologisch trauma veroorzaken?

In grote doses kan Salvia divinorum krachtige hallucinaties en een buitenlichamelijke ervaring veroorzaken. Er is echter geen bewijs dat deze drug schadelijk is voor de geestelijke gezondheid. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat het therapeutische voordelen kan hebben. Zo bleek uit één onderzoek dat Salvia divinorum angst en depressie bij ratten kan verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen. Ondanks het gebrek aan bewijs geloven sommige mensen dat Salvia divinorum gevaarlijk is en verboden zou moeten worden. Er is echter geen bewijs dat deze drug schadelijker is dan andere legale drugs, zoals alcohol of tabak.

Kan Salvia Divinorum worden gecombineerd met andere medicatie?

Er is niet veel bekend over de interactie van Salvia Divinorum met andere geneesmiddelen of medicatie, dus voorzichtigheid is geboden. Hoewel veel mensen zonder problemen reguliere medicijnen naast Salvia nemen, is het aan te raden om met een kleine dosis te beginnen en reacties te volgen.

Conclusie

Salvia Divinorum is een krachtige psychoactieve stof die met voorzichtigheid moet worden gebruikt. Hoewel het niet verslavend is en meestal geen gewelddadig gedrag veroorzaakt, kan het krachtige effecten hebben. Controleer voordat je Salvia Divinorum gebruikt altijd je lokale wetgeving om er zeker van te zijn dat het in jouw gebied legaal is. Wees je bovendien bewust van de mogelijke risico's van deze drug en raadpleeg een arts als je je zorgen maakt. Denk er ten slotte aan om met een kleine dosis te beginnen en die geleidelijk te verhogen om negatieve bijwerkingen te voorkomen. Veel plezier tijdens je trip!

 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.