opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Wat is het verschil tussen ayahuasca en anahuasca?

Verschil ayahuasca anahuasca

De laatste tijd hoor en lees je in de media steeds meer over ayahuasca. Hier op Dutch-Smart hebben we dan ook al uitvoerig aandacht besteed aan dit bijzondere brouwsel uit de Amazone, maar een vraag die we regelmatig voorbij zien komen is wat nou het verschil is tussen ayahuasca en anahuasca. Mocht je nog nooit van het tweede gehoord hebben en bang zijn dat het allemaal nóg lastiger gaat worden, geen zorgen! In dit artikel leggen we je zo eenvoudig mogelijk uit of er verschillen zijn tussen de twee, en zo ja, wát de verschillen dan zijn. 

Ayahuasca

First things first. Wat is Ayahuasca? Het woord Ayahuasca is Quechua, de taal van het Inca-rijk. Vrij vertaald betekent het ‘liaan van de ziel’ of ‘liaan van de doden’. Traditioneel gezien kan het woord ayahuasca verwijzen naar een aantal verschillende zaken: de Banisteriopsis caapi liaan, een MAO-remmende plant, of het brouwsel dat met deze liaan en een DMT-bevattende plant wordt gemaakt. Dit brouwsel bestaat uit meerdere onderdelen en de bron die verantwoordelijk is voor de psychedelische effecten is de DMT-bevattende plant. 

Nu vraag je je misschien af waarom daar dan nog wat aan toegevoegd wordt. Nou, ons lichaam is erg goed in het afbreken van DMT. Zo goed zelfs, dat wanneer we deze DMT-bevattende planten zouden nuttigen, we geen tot extreem weinig effecten zouden opmerken. En dat is waar Banisteriopsis Caapi komt kijken. Deze liaan bevat zogenaamde MAO-remmers die ervoor zorgen dat de werkzame stoffen minder snel door het lichaam worden afgebroken. Het resultaat: een paar uur durende psychedelische reis vol visuele, mentale en helende effecten.

Over het algemeen wordt met ayahuasca de combinatie van zowel de MAO-remmer Banisteriopsis Caapi én een DMT-bevattende plant bedoeld. Traditioneel gezien zijn dit de bladeren van Psychotria viridis (chacruna) of Diplopterys cabrerana (chagropanga of chaliponga). Het brouwsel wordt gebruikt voor tal van redenen en het wordt gezien als één van de meest psychedelische middelen die er bestaan. Omdat er echter over de hele wereld steeds meer planten worden gevonden die DMT bevatten én steeds meer bronnen van MAO-remmers worden ontdekt, resulteert dit in veel experimenten met verschillende stoffen en bronnen. 

Anahuasca

En dat is waar Anahuasca in beeld komt. Vooral in Europa wordt er vandaag de dag veel geëxperimenteerd met verschillende combinaties van DMT-bronnen en MAO-remmers om zo Ayahuasca te maken. Maar omdat het eeuwenoude recept gebruik maakt van de Banisteriopsis Caapi liaan en veel van deze nieuwe brouwsels niet, mag eigenlijk niet over ayahuasca gesproken worden, ook al wordt dat over het algemeen wel gedaan. Hetzelfde geldt voor het gebruik van vervangende DMT-bronnen, alleen worden de oorspronkelijke DMT-bladeren en planten minder vaak aangemerkt als ‘must-have’ voor een origineel ayahuasca-brouwsel. 

Maar wat is het dan wel? In beide gevallen hebben we het dan over een ayahuasca analoog, of in het kort Anahuasca. De meest populaire vervanger van Banisteriopsis Caapi in anahuasca die we vandaag de dag zien, is Peganum harmala, ook wel Syrische wijnruit of harmal genoemd. Deze plant wordt enorm veel gebruikt omdat het over het algemeen wat goedkoper en makkelijker te bereiden is dan B. Caapi. Een populaire bron van DMT afgezien van chacruna of chagropanga is de wortelbast van Jurema Preta, ook wel bekend als Mimosa hostilis. Een andere variant die ook steeds vaker wordt gebruikt is de schors van het Hawaiiaanse Acacia Confusa

Kortom: Heb je een brouwsel van Banisteriopsis caapi en chacruna of chagropanga? Dan heb je échte ayahuasca voor je. Wordt één van deze planten vervangen door een ander product? Dan spreek je van een ayahuasca analoog oftewel anahuasca. Hoewel de brouwsels ayahuasca en anahuasca chemisch vergelijkbaar is, zijn er enkele verschillen. Zo verschilt de duur en intensiteit van de trip bij de diverse combinaties, maar rapporteren gebruikers ook andere ervaringen op gebied van visuele hallucinaties en mentale werking. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.