opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Kunnen psychedelica kleurenblinden helpen weer kleur te zien?

kleurenblind psychedelica paddos

Deze zogenaamde psychedelische revolutie waar we ons in bevinden, brengen heel wat interessante onderzoeken en invalshoeken met zich mee. Want waar momenteel de focus ligt op de combinatie tussen psychedelische stoffen en mentale problemen, zijn er ook onderzoekers die compleet andere zaken bekijken. En dat is maar goed ook, want een nieuw rapport gepubliceerd in Drug Science, Policy and Law suggereert dat sommige psychedelische stoffen wellicht kunnen helpen de symptomen van kleurenblindheid te verbeteren. 

Lees ook: Kunnen paddo’s je relatie redden? Deze therapeut denkt van wel!

Life in color (of toch niet)

Momenteel staat er op Netflix een hele interessante nieuwe docu van de legendarische David Attenborough genaamd Life in Color. In deze docuserie wordt op prachtige wijze getoond hoe mensen en dieren de wereld in kleur (of gebrek aan kleur) aanschouwen. Zo zijn er dieren die nog véél meer kleuren zien dan wij, wat prachtige beelden oplevert die voor ons bijna niet te bevatten zijn. Wij mensen moeten het doen met een voor ons ‘standaard’ kleurenpalet, maar mensen die kleurenblind zijn zien een stuk minder. Hier kun je een leuke test doen om te zien of jij zelf ook gedeeltelijk kleurenblind bent. Klein weetje: veel mensen weten zelf niet dat ze gedeeltelijk kleurenblind zijn. 

Maar nu lijken sommige onderzoekers te denken dat psychedelische stoffen zoals psilocybine (paddo’s en magic truffels) en lyserginezuurdiethylamide (LSD) mensen met kleurenblindheid wellicht kunnen helpen meer kleur te ervaren. Anekdotische en historische rapporten beweren al lang dat psychedelische medicijnen het kleurenzien kunnen veranderen, maar echt degelijk onderzoek is hier nooit naar gedaan. 

In een eerder onderzoek ontvingen Onderzoekers JEC Anthony en collega's rapporten van deelnemers die veranderingen in hun symptomen van kleurenblindheid beschreven na het gebruik van psychedelica. Gemotiveerd om te onderzoeken of dit soort ervaringen gebruikelijk zijn, analyseerden de onderzoekers de reacties op een grootschalige jaarlijkse drugsenquête - de editie 2017 van de Global Drugs Survey (GDS).

Lees ook: Nieuw onderzoek vergelijkt psilocybine met populaire antidepressiva

Psilocybine en LSD het meest kleurrijk

De enquête omvatte een vraag waarin kleurenblinde respondenten werd gevraagd te rapporteren of hun kleurwaarneming was veranderd na gebruik van een psychedelisch middel. De vraag leverde 47 reacties op die de onderzoekers konden categoriseren.

De reacties waren bijna gelijk verdeeld - ongeveer de helft (23) van deze respondenten zei dat ze verbeteringen in kleurenblindheid ervoeren na het gebruik van een psychedelisch middel en ongeveer de helft (24) niet. 

De stoffen die het vaakst werden aangehaald omdat ze kleurenblindheid verbeterden, waren LSD en psilocybine, hoewel er ook andere stoffen werden gemeld. De auteurs van het onderzoek specificeren dat "de reacties er niet op wezen dat een specifiek medicijn met een grotere frequentie veranderingen in kleurenblindheid veroorzaakte dan andere medicijnen."

Hoewel er niet veel reacties waren om te analyseren, zeggen de onderzoekers dat er genoeg waren om te suggereren dat het recreatief gebruik van psychedelische drugs kleurenblindheid kan verbeteren, althans bij sommige gebruikers. Er waren ook aanwijzingen dat deze verbeteringen zich zouden kunnen uitstrekken tot na de periode van intoxicatie. Ongeveer 39% van degenen die veranderingen op gebied van kleur ervoeren, zei dat deze veranderingen van drie dagen tot jaren na het gebruik van het middel aanhielden.

Lees ook: Cannabis vapen: dit zijn de voor- en nadelen

Neurale plasticiteit 

De reden waarom psychedelica het kleurenzien kunnen beïnvloeden, is niet duidelijk, maar de auteurs zeggen dat het mogelijk te maken heeft met de activiteit waarbij de 5-HT2A-serotoninereceptor betrokken is. Ze zeggen dat van psychedelische middelen zoals LSD en psilocybine bekend is dat ze de 5-HT2A-receptor activeren, wat kan leiden tot veranderende neurale plasticiteit en nieuwe verbindingen tussen corticale regio's mogelijk maakt.

"Psychedelica kunnen de ervaring van een uitgebreid spectrum van kleuren vergemakkelijken", stellen Anthony en collega's voor. "In de opgewonden psychedelische toestand kan nieuwe communicatie tussen corticale regio's nieuwe fotismen koppelen aan reeds bestaande kleurenconcepten, waardoor een nieuwe kleurenervaring mogelijk wordt en kleurenblindheid wordt verbeterd."

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.