opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden

9.2 / 10 van 1683 reviews

Kun je psychedelica zoals paddo’s, magic truffels, mescaline cactussen en ayahuasca inzetten om je relatie te redden? Misschien wel. Dat is in ieder geval waar Jayne Gumpel van overtuigd is. Gumpel is een erkend klinisch maatschappelijk werker met meer dan 25 jaar ervaring als relatietherapeut, en werkt bij een organisatie die therapeuten opleidt om psychedelische integratie in hun eigen praktijken op te nemen.

In een interessant interview met GQ doet de therapeut een boekje open over haar werk met psychedelica, en zoals je kunt verwachten staat het bomvol interessante weetjes! Dutch-Smart zou Dutch-Smart niet zijn als we je daar niet het fijne van zouden vertellen, dus vandaag nemen we je mee in de wereld van paddo’s, liefde en relaties! 

Lees ook: Geef je concentratie een boost met het bijzondere Gotu Kola

Kunnen paddo’s je relatie redden?

Zo’n 40 jaar geleden in de jaren ‘70 was Gumpel zelf verzot op paddo’s. Ze trok met vrienden door de bergen van Zuid-Amerika en deed zo veel ervaring op met psychedelische trips. ‘Mijn god… Dit zou zo goed zijn voor de wereld’, dacht ze als de paddo’s begonnen te werken. Tientallen jaren later lijkt de wetenschap het daarmee eens te zijn: psychedelische integratie in verschillende settings worden steeds meer mainstream. Zo legaliseerde de Amerikaanse staat Oregon afgelopen herfst nog psilocybine om meer onderzoek mogelijk te maken. 

Gumpel zelf werkt nu voor Fluence, een organisatie die therapeuten opleidt om psychedelische integratie in hun eigen praktijken op te nemen. Ze kan haar klanten geen MDMA of psilocybine aanbevelen (en kan dit ook niet legaal toedienen), maar als ze haar benaderen en zeggen dat ze van plan zijn het te proberen, kan ze hen wel helpen zich voor te bereiden op deze bijzondere trip. Eenmaal afgerond komen ze terug en nemen ze hun bevindingen door tijdens de sessies. 

Lees ook: Het bijzondere maca - een natuurlijke libido-booster

‘Er valt altijd iets te leren’

“Ik kan eerlijk zeggen dat ik nog nooit een mislukte sessie heb gehad. Want zelfs als het een moeilijke psilocybine-sessie is, als het op de juiste manier wordt gepresenteerd en je veiligheid creëert voor de persoon om echt te praten over wat er is gebeurd, is er altijd een mogelijkheid om iets te leren”, begint Gumpel. Ze vertelt over een koppel die kampten met relationele problemen. Ze ervaarden erg veel afstand van elkaar en voelden zich niet verbonden. “Ik zou niet zeggen dat ze op het punt stonden te scheiden, omdat ze kinderen hadden, maar ze hadden het gevoel dat ze als broers en zussen leefden”. 

In het geval van dit koppel zorgde de psylocibine-trip ervoor dat ze elkaar weer wisten te vinden. Tijdens de trip voelden ze zich beide als ‘andere personen’. “Door deze personen een stem te geven, kunnen ze zichzelf hun eigen ervaring horen spreken, maar op een manier die totaal niet defensief is”. Ze vroeg het koppel met elkaar te praten alsof ze weer aan het trippen waren. “Dat was erg krachtig. Er waren veel tranen, terwijl ze integreerden hoe het was om elkaar te verliezen en elkaar weer te vinden”. 

Lees ook: Last van corona-kilo’s? Dit magische middel gaat je helpen!

Eenheid en welzijn

Maar ze behandelt niet alleen psilocybine in haar therapie. “MDMA is erg handig voor mensen die worstelen met intimiteit. Wat gebeurt er als koppels in therapie komen, ze zijn niet op één lijn. Meestal gaat het om diepe misverstanden en gekwetste gevoelens, en ze raken erg vast in en gehecht aan hun verhaal: "Je hebt dit gedaan, en daarom voel ik dat." 

“Wanneer je psilocybine gebruikt, wekt het een gevoel van eenheid en welzijn op in de wereld. Dat wil niet zeggen dat alle reizen aangenaam zijn, maar zelfs bij degenen die niet prettig zijn, heerst er een gevoel van ego-desillusie. Als het medicijn uitgewerkt is, heb je nog steeds die verandering in perceptie, dus je kunt elkaar heel anders zien”. Soms is het erg moeilijk voor mij om niet te zeggen: "Hé, weet je wat, je zou zus en zo eens moeten proberen!’”

Lees ook: De krachten van microdoseren: heeft placebo ermee te maken?

Vriendelijker en geduldiger

Om af te sluiten vertelt ze dat de integratie van psychedelica in haar sessies ook haar zelf geholpen heeft. “Ik heb geleerd om een ​​veel vriendelijker, geduldiger persoon te zijn en los te laten. Ik geef veel minder om veel meer. En ik geef veel meer om veel minder. Door met stellen samen te werken, stellen ze hun leven op deze zeer intieme manier voor je open, en dat is heel nederig”.