opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden

9.2 / 10 van 1689 reviews

17% GROW KITS + MAGIC TRUFFELS SALE
CODE: GROW24

Onderzoeken naar de bijzondere krachten van psilocybine, paddo’s, magic truffels en andere psychedelica zijn in volle gang. Nooit eerder - in ieder geval sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw - werd er zóveel onderzoek gedaan naar de effecten van psychedelische middelen op het menselijk lichaam. Maar hoewel de groei sterk is, blijft het aantal onderzoeken relatief beperkt. Nu schijnt een nieuwe studie licht op hoe het placebo-effect de krachten van microdoseren zou kunnen beïnvloeden.

Lees ook: Geef je concentratie een boost met het bijzondere Gotu Kola

Psychedelica microdoseren

Als je hier op Dutch-Smart bent beland dan is de kans groot dat je al bekend bent met het fenomeen ‘microdoseren’. Bij micro-dosing neem je kleine hoeveelheden psychedelica zoals psilocybine, LSD of zelfs ayahuasca, om wél de voordelen ervan te ervaren, zonder ervan te gaan trippen. Microdoseren is al enkele jaren een groeiende trend, maar nu suggereert een onderzoek van Imperial College London dat de voordelen van de praktijk kunnen worden bepaald door de verwachtingen van mensen die eraan beginnen. 

Onderzoekers kozen voor een onconventionele benadering van het onderzoek, omdat het uitvoeren van analyses van illegale drugs nou eenmaal niet eenvoudig is, vooral in deze tijd van COVID-19. Volgens een persbericht van Imperial College namen meer dan 190 leden van het publiek deel aan de placebogecontroleerde studie. De deelnemers waren allen al bezig met het microdoseren van psychedelica, en implementeerden placebo-controlemaatregelen in het comfort van hun eigen huis en met instructies van het onderzoeksteam.

De deelnemers aan de studie volgden de instructies van de onderzoekers op om thuis gelcapsules te maken die ofwel een lage dosis LSD bevatten of die leeg bleven. De capsules werden vervolgens met elkaar gemengd, waarbij de deelnemers niet wisten of ze LSD of de placebo gebruikten.

Lees ook: Het bijzondere maca - een natuurlijke libido-booster

Sterke verbetering na micro-dosing?

Uit de studie bleek ten eerste dat een groot deel van de deelnemers daadwerkelijk verbetering zag in verschillende aspecten van hun leven. Gedurende de enkele weken waarin ze microdoses psychedelica hadden genomen, werden zogenaamde psychologische parameters positief beïnvloed. Toch werden ook vergelijkbare positieve resultaten waargenomen bij de placebogroepen - de groepen mensen die géén echte psychedelica namen. "Anekdotische rapporten over de voordelen van microdosering zijn vrijwel zeker vertekend door het placebo-effect", zegt hoofdauteur Balázs Szigeti.

“Onze bevindingen bevestigden enkele van de gunstige psychologische effecten van microdosering op basis van anekdotische rapporten en observationele studies, zoals een verbeterd gevoel van welzijn en tevredenheid met het leven. Maar we zien dezelfde verbeteringen bij deelnemers die placebo's gebruiken. Dit suggereert dat de verbeteringen mogelijk niet te wijten zijn aan de farmacologische werking van het medicijn, maar in plaats daarvan kunnen worden verklaard door het placebo-effect. "

Binnen een paar uur meldden de meeste deelnemers die LSD gebruikten verbeteringen in stemming, creativiteit en angst. Degenen die de placebo gebruikten, meldden echter vergelijkbare voordelen. "Het is belangrijk om rekening te houden met het placebo-effect bij het beoordelen van trends zoals het gebruik van cannabidiololiën, rage diëten of supplementen waar sociale druk of de verwachtingen van gebruikers kunnen leiden tot een sterke placeborespons", zegt senior auteur David Erritzoe.

Lees ook: Last van corona-kilo’s? Dit magische middel gaat je helpen!

Drukke wetenschappers!

Maar betekent dit dan dat je bij het microdoseren van psychedelica enkel te maken hebt met placebo-effecten? Nee, dat zeker niet. Allereerst is er een groot verschil tussen de verschillende soorten psychedelica. In deze studie is uitgegaan van het gebruik van LSD, één van de populairste hallucinogenen. Toch heeft LSD weer een andere werking dan bijvoorbeeld psilocybine. 

Het psychedelische geneeskunde- en biotechbedrijf Mind Medicine Inc. voert momenteel zijn eigen gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie uit om de voordelen van microdosering van LSD te evalueren. Deze studie, uitgevoerd in samenwerking met Dr. Kim Kuypers van de Universiteit Maastricht, zal de impact van LSD op "cognitieve prestaties, slaapkwaliteit, stemming, neuroplasticiteitsmarkers, emotieregulatie, kwaliteit van leven en de reactie van het immuunsysteem" volgen. “Ik ben enthousiast over deze nieuwe studie, die een verscheidenheid aan maatregelen, variërend van zelfrapportage en cognitieve taken voor de gezondheid en slaap parameters combineert, waardoor we dichter bij het werkingsmechanisme achter de geclaimde voordelen van microdosing “, aldus Dr. Kuyprs. 

Tags

  • Alle blogs (488)