opc_loader
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Royal Fungi: maak kennis met 5 bijzondere medicinale paddenstoelen

Royal Fungi: maak kennis met 5 bijzondere medicinale paddenstoelen

Weinig mensen beseffen dat het schimmelrijk een enorm aantal geneeskrachtige soorten omvat. Wist je dat er naar schatting meer dan 10 miljoen soorten paddestoelen zijn? Hier op Dutch-Smart hebben we het vaak over de psychedelische soort, maar er zijn er ook een aantal die veel worden gebruikt vanwege hun geneeskrachtige effecten.

Er zijn veel soorten paddenstoelen met heilzame eigenschappen. Paddestoelen kunnen helpen bij het verhogen van de immuniteit en het verhogen van je libido, maar kunnen je ook bijstaan bij het verkrijgen van meer concentratie of een heldere geest. Vandaag gaan we wat verder kijken naar de zogenaamde 'Royal Family' van paddenstoelen: Lions Mane, Turkey Tail, Reishi, Chaga en Cordyceps.

Paddenstoelen: een bron van leven

Paddenstoelen worden vaak het immuunsysteem van de aarde genoemd. De schimmel wordt vaak geassocieerd met dood en verval, maar om leven te laten gedijen, moeten dingen sterven. Veel paddenstoelen zijn saprotroof, wat betekent dat ze rottend materiaal verteren. Maar deze cyclus van leven, dood en vertering is precies wat de bossen in leven houdt. Net zoals een lichaam in leven blijft door schadelijke bacteriën en ziekten te bestrijden met zijn immuunsysteem, houden paddenstoelen en schimmels ons zo geliefde natuur in stand.

Wist je trouwens dat paddenstoelen tot de oudste organismen ter wereld behoren? Er zijn paddenstoel fossielen gevonden van maar liefst een miljard jaar oud! Ze hebben een eigen wortelstelsel dat net zo verweven en uitgestrekt is als het wortelstelsel van bomen, dit wordt ook wel mycelium genoemd. Sterker nog: het grootste levende organisme op aarde is een myceliumwortelsysteem in het Malheur National Forest in Oregon die zich uitstrekt over een verbazingwekkende 2.835 hectare.

Dat paddenstoelen dus niet alleen magisch maar ook ontzettend krachtig en veelzijdig zijn, dat moge duidelijk zijn. Laten we eens kijken naar 5 van de meest heilzame paddenstoelen op aarde - paddenstoelen die je hier overigens gewoon op Dutch-Smart kunt bestellen!

Lion's Mane

Klik hier om onze Lion's Mane extract capsules te bekijken

Lion's Mane paddestoelen zijn een van de populairste geneeskrachtige paddestoelen op aarde. Ze staan in de wetenschappelijke wereld ook wel bekend als Hericium erinaceus en komen voor in Noord-Amerika, Europa en Azië. De paddenstoel heeft een lange gebruiksgeschiedenis in de traditionele Chinese geneeskunde, waar hij gebruikt werd om maagkwalen en zenuwproblemen te behandelen.

De Lion's Mane is een eetbare paddenstoel die overal ter wereld in het wild groeit, maar vooral in Noord-Amerika, Rusland en China. Het wordt al eeuwenlang door veel mensen met verschillende culturen gebruikt om ze te helpen verlichting te krijgen van hun ziekten. Er zijn twee soorten Lion's Mane: een die op boomstammen groeit (hemlock) en de andere die zich vasthecht aan bomen als iep of esdoorn (oak). Beide soorten maken al heel lang deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde.

De laatste jaren heeft de moderne wetenschap de beweringen over de geneeskrachtige eigenschappen van Lion's Mane gevalideerd, hoewel meer onderzoek nodig is om de vele claims te bevestigen en goed te laten keuren. Tot op heden is aangetoond dat de paddenstoel neuroprotectieve en nootropische kwaliteiten heeft, en het in staat is om de cognitie bij patiënten met de ziekte van Alzheimer op bepaalde vlakken te verbeteren. Eén studie toonde zelfs een verbetering van 300% bij lichte cognitieve stoornissen. Nogmaals: veel van deze studies zijn voorlopig en de effecten van Lion's Mane wachten nog op goedkeuring van de Europese Commissie.

Lion's Mane is daarnaast rijkelijk gevuld met antioxidanten, iets dat essentieel is bij het bestrijden van ontstekingen en oxidatie in het menselijk lichaam. Dit richt zich op problemen zoals auto-immuunziekten, hartaandoeningen en diabetes. Zoals hierboven al vermeld wordt ook steeds meer onderzoek gedaan naar de Lion's Mane paddenstoel en de bestrijding van Alzheimer.

Turkey Tail

Klik hier om onze Turkey Tail extract capsules te bekijken

Turkey Tail, of 'kalkoenstaart', is een zogenaamde polypore, wat betekent dat het een paddenstoel is met een groot vruchtlichaam met poriën aan de onderkant waar sporen vrijkomen. Het heeft een onduidelijke streep en is net als veel andere paddenstoelen saprotroof, wat betekent dat het rottend materiaal verteert. De Turkey Tail staat ook wel bekend als Trametes Versicolor, waarvan het laatste woord letterlijk 'veel kleuren' betekent. Een kijkje naar deze bijzondere paddenstoel bewijst wel waar ze die naam voor hebben bedacht!

Lion's Mane, Turkey Tail en andere soorten geneeskrachtige paddenstoelen zijn een bron van mentale helderheid voor veel mensen met mentale problemen. Net als de Lion's Mane hierboven, zit de Turkey Tail paddenstoel ook boordevol antioxidanten. Het lijkt erop dat een groot deel van de menselijke ziekte voortkomt uit de stress die onze binnenkant aantast. Antioxidanten helpen fysieke stress te verhelpen en onstabiele moleculen (die kankerverwekkend kunnen zijn) te bestrijden. Alleen om deze reden al is Turkey Tail een geweldig product om toe te voegen aan je dagelijkse voeding.

De reden dat Turkey Tail een van de meest verbazingwekkende paddenstoelen met geneeskrachtige eigenschappen is, is omdat de paddenstoel polysacharopeptide krestin (PSK) en polysacharide peptide (PSP) bevat. Deze stoffen worden in medische extracten gebruikt om het immuunsysteem te stimuleren. PSP stimuleert de groei van monocyten, dit zijn witte bloedcellen die infecties bestrijden. PSK activeert op zijn beurt witte bloedcellen die beschermen tegen schadelijke bacteriën.

Reishi

Klik hier om onze Reishi extract capsules te bekijken

Reishi, ook wel bekend als Lingzhi, Ganoderma lingzhi of de gesteelde lakzwam, is de derde helende paddenstoel in onze lijst. De lingzhi-paddenstoel wordt al vele jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, en hoewel er tot op heden onvoldoende bewijs is om aan te tonen dat het consumeren ervan effecten heeft op de menselijke gezondheid, zweren veel gebruikers er wel bij. In de natuur groeit het aan de basis en stompen van loofbomen, vooral die van de esdoorn. Slechts twee of drie van de 10.000 van dergelijke oude bomen zullen lingzhi-groei hebben, en daarom is de wilde vorm zeldzaam.

De Reishi-paddenstoel wordt ook wel de paddenstoel van onsterfelijkheid genoemd. Deze naam dateert helemaal uit de Han-dynastie, waar de reishi-paddenstoel in een gedicht wordt beschreven als een integraal onderdeel van qi - ook wel bekend als levenskracht. Hoewel reishi al net zo lang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt als de andere, is er een groot gebrek aan wetenschappelijke studies met de reishi-paddenstoel, mede omdat de reishi-paddenstoel zo zeldzaam is.

Mocht je je afvragen waarom miljoenen mensen wereldwijd de Reishi-paddenstoel aan hun dieet hebben toegevoegd, dan kunnen we daar absoluut antwoord op geven. Tot de beoogde gunstige effecten van deze paddenstoel behoort onder andere het bevorderen van een gezonde slaapcyclus, maar ook het stimuleren van het aanpassingsvermogen van het lichaam aan stress. Daarnaast zou de paddenstoel kunnen helpen bij het bevorderen van het mentale bewustzijn. Daar bovenop zit deze kleurrijke paddenstoel ook nog eens boordevol mineralen, vitamines, aminozuren en andere voedingsvezels.

Chaga

Klik hier om onze Chaga extract capsules te bekijken

We hebben hierboven al uitgelegd wat saprotroof betekent in de zin van schimmels, namelijk het afbreken van rottend materiaal. De Chaga paddenstoel is echter een parasitaire paddenstoel, wat betekent dat het ander materiaal afbreekt wanneer het ermee in aanraking komt. Ondanks de paddenstoelen hierboven, ziet de Chaga er niet per se uit als een echte paddenstoel. Wat van een chaga-paddenstoel wordt gezien, is eigenlijk zijn mycelium, wat lijkt op een vreemde, kleverige massa of een uitstulpsel van de boom. Omdat het zulke grote hoeveelheden melanine bevat (het stofje dat ons onze bruine tint geeft), weten we dat het voor pigment zorgt in tal van levende organismen.

Chaga (Inonotus Obliquus) ook wel de diamant van het woud genoemd, is het als bovenstaande paddenstoelen een 'helende' soort. Het kan ondersteunend werken tegen virussen, is een zeer sterke anti-oxidant en er is veel onderzoek gedaan naar de werking van Chaga tegen bepaalde vormen van kanker. Chaga wordt vaak gebruikt om een balans te krijgen in het immuunsysteem, dit komt mede door de stoffen betulinezuren, ergosterol, fecosterol en epsterol. Daarnaast bevat het een rijkelijk gevulde lijst aan vitaminen en mineralen.

Ook gevonden in chaga-paddenstoelen is iets dat triterpenen wordt genoemd, dit zijn verbindingen die ervoor zorgen dat cellen zichzelf letterlijk vernietigen. Je kunt je voorstellen dat dit iets is wat we graag willen zien bij het bestrijden van verschillende ziekten. Dit is waarom er onderzoek gedaan wordt naar de helende krachten van deze stoffen.

Cordyceps

Klik hier om onze Cordyceps extract capsules te bekijken

De laatste heilzame paddenstoel in ons lijstje is de Cordyceps, ook wel bekend als de Cordyceps Militaris of 'prins van de fysieke energie'. De cordyceps-paddenstoel is entomopathogeen, wat betekent dat hij parasiteert op insecten en geleedpotigen. In die zin is het een vrij 'enge' paddenstoel: hij valt zijn gastheer aan en verspreidt vervolgens zijn sporen. Wanneer sporen op een insect terechtkomen, ontkiemt de spore. Draden van mycelium dringen het lichaam van de gastheer binnen en vervangen het gehele binnenste weefsel door mycelium. Uiteindelijk steekt het vruchtlichaam letterlijk zijn weg uit het hoofd van de gastheer.

Zo, genoeg horror! Want hoewel deze paddenstoel voor vrij verschrikkelijke effecten zorgt bij insecten, is hij voor mensen juist héél fijn. Cordyceps, ook ook wel rupspaddenstoel genoemd vanwege zijn vorm, bevordert het uithoudingsvermogen, de opname van zuurstof en een gezond metabolisme. Doordat de zuurstofopname beter wordt bij gebruik van de Cordyceps, zal het transport in het bloed toenemen. Als de Cordyceps langere tijd wordt ingenomen, kan die vermoeidheid of zelfs chronische vermoeidheid tegengaan.

Daarnaast is deze paddenstoel een absolute krachtpatser in de slaapkamer. Door het stimuleren van het aanmaken van bepaalde hormonen zoals testosteron, kan de Cordyceps namelijk bijdragen aan een verhoogd libido. Voornamelijk sporters en andere mensen die hun fysieke prestaties willen verhogen lijken veel baat te hebben bij het gebruik van cordyceps extract.

Verrijk je lichaam met deze bijzondere schimmels!

Van de hierboven genoemde geneeskrachtige paddestoelen zweren miljoenen mensen dat ze helpen bij verschillende aandoeningen, kwalen en ziekten. Deze medicinale paddestoelen zijn een uitstekende manier om je hand te leggen op enkele van de krachtigste genezende middelen van de natuur. Omdat deze paddenstoelen zo divers zijn in hun werking, is het belangrijk dat je onderzoek doet naar welke paddenstoel het beste bij je behoeften past voordat je ze in je dagelijkse routine opneemt.

 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.