opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Zijn mindfulness en psilocybine de perfecte combinatie?

mindfulness

Liefhebbers van psychedelica kunnen hun hart op. Nooit eerder - met de jaren ‘50 misschien als uitzondering - werd er zó veel onderzoek gedaan naar de geestverruimende middelen waar sommigen van ons zo van houden. Zo werd vandaag bekendgemaakt dat PTSS-patiënten behandeld gaan worden met MDMA, maar ook stonden paddo’s wederom in de spotlights. Op wat voor vlak? Dat gaan we je natuurlijk haarfijn vertellen!

Lees ook: Mindfulness onzin? Je hebt er wel betere seks door...

Mindfulness-meditatie

De laatste jaren is er zoals jullie inmiddels weten een sterk hernieuwde belangstelling voor de klinische toepassing van psychedelica bij de behandeling van depressie en angststoornissen. Onderzoekers van de Universiteit van Zürich hebben nu aangetoond dat mindfulness-meditatie de positieve langetermijneffecten van een enkele dosis psilocybine sterk zou kunnen verbeteren. 

Het is al lang bekend dat hallucinogenen zoals LSD of psilocybine, het actieve ingrediënt in paddo's en natuurlijk onze magic truffels, je visuele, auditieve en emotionele perceptie kunnen veranderen. "De grenzen tussen het ‘zelf’ en de wereld beginnen op te lossen en gevoelens van gelukzaligheid en eenheid worden opgeroepen", schreven onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis van Psychiatrie Zürich donderdag in een verklaring.

‘Zelftranscendentie’

“Zulke ervaringen van zelftranscendentie en verminderde zelffocus zijn vergelijkbaar met die veroorzaakt door mindfulness-meditatie. Ze kunnen stress verminderen, gevoelens van blijvend geluk opwekken en empathie en altruïsme vergroten.” Altruïsme, ook wel onbaatzuchtigheid genoemd, is de tegenhanger van egoïsme, een vaak als negatief beoordeeld persoonlijkheidskenmerk. 

De wetenschappers hebben nu voor het eerst de mogelijke synergetische effecten van het combineren van mindfulness-meditatie en psilocybine onderzocht. Hiervoor rekruteerden ze 40 meditatie-experts die deelnamen aan een vijfdaagse mindfulness retraite. In de dubbelblinde studie kregen de deelnemers ofwel een enkele dosis psilocybine of een placebo toegediend op de vierde dag van de groepsretraite. 

De onderzoekers konden aantonen dat mindfulness-meditatie de positieve effecten van psilocybine verhoogde, terwijl mogelijke ‘dysfore reacties’ op de psychedelische ervaring werden tegengegaan. Hiermee worden sombere of prikkelbare stemmingen bedoeld. "Psilocybine verhoogde de incidentie en intensiteit van zelftranscendentie aanzienlijk zonder angst op te wekken in vergelijking met deelnemers die de placebo kregen", zegt auteur Lukasz Smigielski, die de studie leidde naast Franz Vollenweider. 

Lees ook: Positief in het leven staan? Neem een truffel!

Gunstige effecten na vier maanden

Maar daar bleef het niet bij. Zelfs bij de follow-up, die vier maanden later plaatsvond, werd vastgesteld dat de meditatie-experts die psilocybine hadden gekregen, meer gunstige veranderingen in het psychosociaal functioneren, zelfacceptatie en empathie hadden dan de placebo-controlegroep. "Onze bevindingen werpen licht op de wisselwerking tussen farmacologische en extra-farmacologische factoren in psychedelische gemoedstoestanden", zegt Vollenweider. 

“Ze geven aan dat mindfulnesstraining de positieve effecten van een enkele dosis psilocybine verbetert en het empathie kan vergroten en egocentriciteit permanent kan verminderen. Dit opent nieuwe therapeutische wegen, bijvoorbeeld voor de behandeling van depressie, die vaak gepaard gaat met een verhoogde zelffocus en sociale tekorten”. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.