opc_loader
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Positief in het leven staan? Neem een truffel!

magic mushroom positief

Dat de psychedelische verbinding psilocybine een bijzonder veelzijdig middel is, dat moet je als Dutch-Smart bezoeker inmiddels wel weten. Maar wist je ook dat de stof, die aanwezig is in zowel de meeste paddo’s als magic truffles, je een minder pessimistische kijk op het leven kan geven? Dit blijkt uit een recent onderzoek dat is gepubliceerd in Frontiers in Psychology. Hoewel de bevindingen positief zijn, is er volgens de onderzoekers wel meer onderzoek nodig om de uitkomsten te bevestigen. 

Negatieve toekomstvoorspellingen

Eerder onderzoek toonde al aan veel vormen van depressie worden geassocieerd met onrealistische negatieve voorspellingen van toekomstige gebeurtenissen in het leven. Zo’n pessimistische kijk op het leven kan funest zijn voor het hebben voor een gevoel van geluk. Wetenschappers van de Psychedelic Research Group aan het Imperial College London waren geïnteresseerd in de vraag of psilocybine - de belangrijkste psychoactieve stof in paddo's - deze pessimistische gedachten zou kunnen verminderen.

Tijdens het onderzoek werden 15 deelnemers twee keer blootgesteld aan de hallucinogene stof. Voor, tijdens en na elke sessie werd psychologische ondersteuning geboden. Naast deze groep bestond er ook een groep personen die niet lijdt aan depressie, zij ondergingen dezelfde sessies. Bij beide groepen werden bepaalde factoren van gedachtewijze gemeten over voorspellingen van toekomstige levensgebeurtenissen, zowel voor als na de psilocybinesessies. 

Voorafgaand aan de behandeling voorspelden de depressieve deelnemers dat ze in de toekomst ongeveer evenveel gewenste en ongewenste gebeurtenissen zouden ervaren. De niet-depressieve deelnemers daarentegen voorspelden dat ze meer wenselijke gebeurtenissen zouden ervaren dan ongewenste gebeurtenissen.

Positievere kijk op het leven

En dit is waar het leuke gedeelte begint: tot grote verbazing van de onderzoekers bleek de behandeling met psilocybine de voorspellingen van de depressieve deelnemers over toekomstige gebeurtenissen in het leven flink te veranderen. Na de psilocybinesessies verwachtten depressieve deelnemers dat er namelijk méér gewenste dan ongewenste levensgebeurtenissen zouden optreden, wat op zijn beurt geassocieerd werd met een vermindering van depressieve symptomen.

“Vóór de behandeling met psilocybine waren patiënten overdreven en onrealistisch pessimistisch bij het voorspellen van het optreden van toekomstige levensgebeurtenissen - en dit pessimisme was significant gecorreleerd met de ernst van hun depressieve symptomen. Een week na de behandeling werd het pessimisme van de patiënten verlicht en verbeterden hun depressieve symptomen aanzienlijk; bovendien was de omvang van de verandering in beide variabelen gerelateerd - zodanig dat naarmate hun depressie verbeterde, ook hun vermogen om hun toekomst nauwkeurig te voorspellen”, legden de onderzoekers uit.

‘Onbelemmerd door onrealistisch pessimisme’

“Een dergelijke vertekening noch verandering in de voorspelling werd gezien in de andere controlegroep beoordeeld over een vergelijkbare periode. Tezamen geven deze bevindingen aan dat de psychologisch ondersteunende toediening van psilocybine negatieve cognitieve vooroordelen herstelt die kenmerkend zijn voor ernstige depressie - waardoor individuen hun toekomst nauwkeuriger kunnen voorspellen, onbelemmerd door onrealistisch pessimisme.”

Hoewel de bevindingen veelbelovend zijn, is er zoals altijd meer onderzoek nodig met een grotere groep deelnemers, zeggen de onderzoekers. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.