opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Zou cannabis het coronavirus kunnen helpen voorkomen en bestrijden?

cannabis covid

Terwijl de Facebook-pagina’s (en Amerikaanse persconferenties) vol staan met huis tuin en keukenmiddeltjes waarvan gedacht wordt dat het het coronavirus misschien wel zou kunnen bestrijden, bekijken ze in Canada momenteel de mogelijke toepassingen van cannabis op het virus. Zo denkt een team van wetenschappers dat sommige cannabissoorten zouden kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van coronavirusinfecties. 

Lees ook: Playboy tackelt 4 grote mythes rondom cannabis

Toegangspoorten blokkeren

Onderzoekers van de Universiteit van Lethbridge zeiden dat een studie in april ten minste 13 cannabisplanten met een hoog CBD-gehalte aantoonde die de ACE2-routes bleken te beïnvloeden die het virus gebruikt om toegang te krijgen tot het lichaam."We waren eerst helemaal verbijsterd, en toen waren we heel blij", vertelde een van de onderzoekers, Olga Kovalchuk, aan CTV News. De resultaten, uitgegeven in het online tijdschrift Preprints, gaven aan dat hennepextracten met een hoog CBD-gehalte eiwitten kunnen helpen blokkeren die COVID-19 een "toegangspoort" bieden om gastheercellen binnen te dringen.

De man van Kovalchuk, Igor, suggereerde dat cannabis de toegangspunten van het virus met 70 procent zou kunnen verminderen. 'Daarom heb je meer kans om ertegen te vechten', zei hij tegen CTV. "Ons werk kan een enorme invloed hebben - er zijn niet veel medicijnen die de infectie met 70 tot 80 procent kunnen verminderen," vertelde hij de Calgary Herald. 

Lees ook: Je vaporizer gebruiken om te trippen? Het kan met de Trance Mix!

Cannabis mondspoeling

De studie benadrukte dat er meer onderzoek nodig was en gaf hoop dat als bewezen is dat het het enzym moduleert, het "een plausibele strategie kan zijn voor het verminderen van de vatbaarheid voor ziekten" en "een nuttige en veilige aanvulling kan worden op de behandeling van COVID-19 als extra therapie." De plant zou volgens de onderzoekers zelfs potentieel kunnen worden ingezet om ‘gemakkelijk te gebruiken preventieve behandelingen te ontwikkelen in de vorm van mondspoelingen en producten voor keelgorgelen’, om zo de virale toegang via de mond te verminderen.

Maar voor je nu direct naar de coffeeshop rijdt en je bong aanslingert, hebben we ook minder nieuws. "Het belangrijkste is dat niet elke cannabissoort die je in de winkel ophaalt, dit kan", vertelde Olga aan CTV, waarbij de studie suggereerde dat slechts een handvol van meer dan 800 soorten sativa leek te helpen. Ze bevatten allemaal hoge doses CBD, maar juist weinig THC, het deel dat je zo high of stoned maakt. 

Lees ook: Cipiers doen oproep: “Geef gedetineerden alsjeblieft corona-wiet!”

Meer onderzoek nodig

De studie, die nog niet door collega's is beoordeeld, is uitgevoerd in samenwerking met Pathway Rx, een onderzoeksbureau voor cannabistherapie, en Swysh Inc, een op cannabinoïden gebaseerd onderzoeksbedrijf. "Hoewel onze meest effectieve extracten verdere grootschalige validatie vereisen, is onze studie cruciaal voor de toekomstige analyse van de effecten van medicinale cannabis op COVID-19", aldus het onderzoek. "Gezien de huidige nare en snel evoluerende epidemiologische situatie, moet elke mogelijke therapeutische kans en mogelijkheid worden overwogen”

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.