opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Finse onderzoekers nemen psychedelische ervaringen onder de loep

psych ervaring

Dat veel van de producten die wij in onze online smartshop verkopen zorgen voor de meest fantastische trips, dat weten jullie ongetwijfeld al. Maar wetenschappers in Finland hebben nu onderzocht in hoeverre er een relatie bestaat tussen psychedelische middelen en mystieke ervaringen - ervaringen die ontzettend veel psychonauten als geen ander kennen. Het nieuwe onderzoek is gepubliceerd in Journal of Psychoactive Drugs. 

Lees ook: 7 van de beste cannabis-YouTubers die je moet volgenaan

Positieve veranderingen

Studies met zowel klinische populaties als gezonde vrijwilligers, evenals populatiegebaseerd onderzoek, suggereren dat sommige mensen positieve veranderingen in welzijn en relaties ervaren na het gebruik van psychedelica", zei studieauteur Samuli Kangaslampi , een postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Tampere. Kangaslampi denkt dat het wellicht de mystieke ervaringen zijn die tot deze veranderingen zouden kunnen leiden. 

“Het ondergaan van mystieke ervaringen onder hun invloed kan een mogelijk mechanisme zijn dat tot dergelijke veranderingen zou kunnen leiden. Onderzoek naar door psychedelische geïnduceerde mystiek-achtige ervaringen is echter beperkt gebleven tot een paar verschillende culturele omgevingen, en er was weinig tot geen eerder onderzoek uit Scandinavische contexten over psychedelica in het algemeen. Dit kan relevant zijn in een complex fenomeen, zoals mystieke ervaringen en hun betekenis en relevantie”, vervolgt hij. 

Lees ook: Deense wetenschappers toveren biergist om in psilocybine

Mystical Experience Questionnaire

In een studie onder 288 psychedelische gebruikers die vloeiend Fins spraken, ontdekten de onderzoekers dat een Finse vertaling van de 30-item revised Mystical Experience Questionnaire (MEQ30) een geldige en betrouwbare maatstaf was voor mystieke ervaringen. Deze vragenlijst werd ooit in het Engels ontwikkeld om het voorkomen en de aard van discrete mystieke ervaringen te beoordelen, zoals het gevoel dat men tijd en ruimte overstijgt, maar ook de ontmoetingen met andere entiteiten. 

Kangaslampi en zijn collega's ontdekten dat degenen die hoog scoorden op de MEQ30, hun psychedelische ervaring eerder omschrijven als mystiek, spiritueel of religieus, maar ook persoonlijker. "Correlaties met de ervaring als leuk, verdrietig of moeilijk waren ook significant, maar zwakker", aldus de onderzoekers.

“Zelfs wanneer ze voor de eerste keer worden ingenomen, kunnen psychedelica krachtige subjectieve ervaringen veroorzaken die veel kenmerken gemeen hebben met die beschreven door mystici, toegewijde mediteerders en religieuze beoefenaars”, aldus de onderzoeker. “Onderzoekers die psychedelica bestuderen, ontwikkelen manieren om dergelijke ervaringen en hun betekenis en mogelijke effecten te beoordelen. Sommige onderzoeken beginnen aan te tonen dat het ondergaan van een mystiek-achtige ervaring later in verband kan worden gebracht met verbeterde relaties met jezelf, anderen en de natuurlijke omgeving”, vertelde Kangaslampi aan het online magazine PsyPost.

Lees ook: Versterk je cannabis-high met deze vijf voedingsmiddelen!

Culturele context

Deze wetenschappelijk gevalideerde vertaling van de MEQ30 biedt dan ook tal van nieuwe mogelijkheden voor onderzoekers om de effecten van psychedelische drugs te onderzoeken. “Het doel van deze studie was voornamelijk om een ​​maatstaf van mystieke ervaringen te valideren en te beginnen te verduidelijken of psychedelisch geïnduceerde mystieke ervaringen, hun kenmerken en hun relevantie verschillen in verschillende culturele contexten”, vertelt hij. 

“Als zodanig is de steekproef waarop dit onderzoek is gebaseerd niet bedoeld om representatief te zijn voor alle mensen die voor het eerst psychedelica gebruiken, in Finland of in het algemeen. Bovendien rapporteerden de deelnemers ook over de eerste keren dat zij deze middelen gebruikten, wat in veel gevallen jaren eerder plaatsvonden”, legde Kangaslampi verder uit.

Lees ook: Nieuw onderzoek toont veelbelovende effecten microdosing aan

Mystieke ervaringen en positiviteit

“Wat betreft de rol en relevantie van mystiek-achtige ervaringen in het algemeen, staan ​​we voor twee belangrijke vragen. Ten eerste moet de mogelijke unieke bijdrage van mystiek-achtige ervaringen bij het bevorderen van positieve veranderingen na psychedelisch gebruik, wanneer rekening wordt gehouden met andere vermeende psychologische veranderingsmechanismen, nog worden vastgesteld.

"Ten tweede, hoewel krachtige en diepgaande ervaringen voorkomen bij veel gebruikers van psychedelica, is er nog steeds discussie over de vraag of hun relevante kenmerken het meest toepasselijk worden beschreven als mystieke ervaringen, piekervaringen of emotionele doorbraken," zei Kangaslampi.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.