opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

De mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico’s van Ayahuasca

De mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico’s van Ayahuasca

De laatste tijd is er veel te doen rondom ayahuasca. Vooral vragen over de veiligheid rondom het gebruik van dit mystieke middel bereiken zowel ons als de landelijke media. En alhoewel het Zuid-Amerikaanse brouwsel in Nederland steeds populairder wordt, lijkt het erop dat er alsnog enorm veel onduidelijkheid bestaat rondom de veiligheid en gezondheidsrisico’s van ayahuasca. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Wat is Ayahuasca?

First things first: wat is nou dat ayahuasca waar zoveel over gesproken wordt? Mocht je op dit artikel terecht zijn gekomen, dan is de kans groot dat je al enige interesse hebt in het middel en er mogelijk al wat informatie over hebt gelezen. Ayahuasca is een DMT-bevattend brouwsel dat wordt gedronken om psychedelische ervaringen te creëren. Het is afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied en wordt gemaakt met MAO-remmers bevattende lianen van de slingerplant Banisteriopsis Caapi, gecombineerd met DMT-bevattende bladeren of barst, zoals Mimosa Hostilis of Psychotria viridis (Chacruna). De MAO-remmers in de liaan zorgen ervoor dat de DMT minder snel door het lichaam wordt afgebroken, wat uiteindelijk weer voor een langdurige en intense trip zorgt. In onze kennisbank gaan we dieper in op informatie rondom ayahuasca.

Er zijn een aantal redenen dat dit eeuwenoude brouwsel zo in trek is. Ayahuasca wordt namelijk door velen gezien als een perfect middel voor emotionele genezing. Het reinigt de geest en het lichaam en het zorgt ervoor dat je verborgen emoties onder ogen kunt komen te zien. Diverse medische studies hebben geconcludeerd dat ayahuasca zou kunnen helpen bij het bestrijden van depressies, trauma’s, angst, stress en verslaving. Andere studies tonen aan dat het brouwsel het creatieve vermogen en psychologische flexibiliteit van mensen kan verhogen en dat de algemene waardering van het leven sterk toeneemt na het gebruik ervan.

Risico’s van Ayahuasca

Met zo’n pakket aan voordelen is het niet gek dat ayahuasca steeds vaker wordt gezocht én gebruikt. Maar juist omdat het zo’n extreem heftig medicijn is, is het belangrijk dat je als ayahuasca-gebruiker op de hoogte bent van alle mogelijke risico’s.

  • Negatieve gevoelens

Het allereerste risico waar we mee beginnen is nogal tegenstrijdig. Want alhoewel meerdere studies hebben aangetoond dat ayahuasca juist helpt bij depressies en negatieve gevoelens, kan het in sommige gevallen de negatieve gevoelens juist sterker maken. Ayahuasca geeft je namelijk de mogelijkheid diep in de ziel te kijken. Dat is een ervaring waar je goed op voorbereid moet zijn. Het brouwsel is dan ook geen simpele thee die je op een willekeurige zondagmiddag moet nemen: het vereist een solide voorbereiding, een goede setting en mentale stabiliteit om van de trip een succes te maken. Ayahuasca opent de deuren van je onderbewustzijn, inclusief alle negatieve ervaringen en mogelijke trauma’s. Het werkt sterk hallucinogeen en het zijn deuren die je niet zo eenvoudig kunt sluiten. Personen met ernstige psychiatrische problemen hebben de mogelijkheid om bij gebruik in een psychose te belanden.

  • Serotoninesyndroom

Volgens Robert Gable, hoogleraar psychologie aan de Claremont Graduate University, is het grootste risico van het gebruik van ayahuasca het zogenaamde ‘serotoninesyndroom’. Dit is een aandoening waarbij de concentratie serotonine in de hersenen zo hoog is, dat de receptoren ervan overbelast raken. Het resultaat is een reeks symptomen als hartkloppingen, snelle ademhaling, zweten en rillingen. Serotoninesyndroom na het gebruik van ayahuasca komt niet vaak voor, maar is vrijwel altijd het resultaat van een combinatie met andere medicijnen zoals antidepressiva of Sint-janskruid. Het is af te raden ayahuasca te gebruiken wanneer je enige vorm van medicatie slikt.

  • Andere medicatie en voeding

Zoals hierboven al vermeld werd is de combinatie tussen ayahuasca en sommige medicijnen in sommige gevallen levensgevaarlijk. Vooral medicatie tegen psychiatrische klachten, zoals antidepressiva, antipsychotica en angstremmers, kunnen ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaken. Daarnaast worden verschillende soorten voedsel in de dagen voor en na het gebruik van ayahuasca afgeraden te nuttigen. Denk hierbij aan alcohol, chocolade, drugs, overrijp fruit, blauwe kazen en eten dat over de datum is. Veel mensen kiezen ervoor om puur over te gaan op natuurlijke producten om de ayahuasca-trip zo ‘schoon’ mogelijk te houden en extreme misselijkheid en hoofdpijn te voorkomen.

De risico’s van ayahuasca beperken

Kies je ervoor om ayahuasca te gebruiken, dan is het belangrijk een aantal zaken goed op orde te hebben. Onderstaande tips helpen je om de risico’s bij het gebruik van ayahuasca te beperken:

  • Lees je goed in over de effecten en risico’s van het middel
  • Bereid je mentaal voor op de reis - bedenk waarom je de trip wilt ondergaan en op welk vlak je meer inzichten wilt krijgen. Naar welke antwoorden ben je op zoek?
  • Gebruik in de dagen voor en na het nuttigen van ayahuasca geen koffie, alcohol, sigaretten, drugs, rood vlees of eten dat over de datum is
  • Plan na afloop van de sessie geen activiteiten - ayahuasca verandert je perceptie en is het aan te raden een aantal dagen rustig aan te doen
  • Geef jezelf de tijd en mogelijkheid om de ervaringen van de trip te evalueren
  • Gebruik het middel niet als je psychiatrische aandoeningen hebt
Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.