opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. 

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder? 

Jazeker! Nee, helaas...
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Sint-janskruid 50 gram | Hypericum perforatum

Artikelnr: ART000148
Herbs of the Gods
4,90

Sint-janskruid (Hypericum perforatum)

Sint-janskruid (Hypericum perforatum) is een klein plantje met prachtige gele bloemen. Het wordt al duizenden jaren gebruikt ter verbetering van de stemming en om spanning te verminderen. Veel mensen geloven dat het een positieve gemoedsgesteldheid bevordert.

Wat is Sint-janskruid?

St. Janskruid is een kleine plant uit het geslacht Hypericum met de wetenschappelijke naam Hypericum perforatum. Het groeit wild in Europa, maar heeft zich inmiddels verspreid naar Amerika, Rusland, Azië, China en het Midden-Oosten. Verschillende onderzoeken tonen aan dat Sint-janskruid een effectief middel kan zijn bij de behandeling van depressie en andere medische aandoeningen. Het is een volledig natuurlijk kruid met een indrukwekkende lijst aan mogelijke effecten, maar het gebruik ervan is niet voor iedereen zonder risico. Meer hierover lees je verderop op deze pagina. Sint-janskruid is voornamelijk de afgelopen decennia enorm populair geworden als een potentieel kruidenmiddel voor enkele gezondheidsproblemen, echter moet de wetenschap nog uitsluitsel geven over de daadwerkelijke werking.

De effecten van Sint-janskruid

Sint-janskruid kent een aantal zeer indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Zo wordt het door veel mensen gebruikt om depressies te behandelen, angstgevoelens te verminderen, de ernst van premenstruele symptomen te verminderen, stemmingswisselingen te verbeteren, verslavingen te bestrijden, hormonale activiteit te reguleren, bescherming te bieden tegen virale infecties, ontstekingen te verminderen en het zenuwstelsel te kalmeren. Voor al deze gezondheidsproblemen dienen echter altijd een arts geraadpleegd te worden.

Het bekendste effect van Sint-janskruid is dat het goed schijnt te werken bij depressieve gevoelens. Het wordt al vele jaren lang gebruikt om symptomen van depressie te verlichten en is een populaire natuurlijke oplossing die wordt voorgeschreven aan patiënten met negatieve gevoelens en gedachten. Het bevat een zeldzame combinatie van antidepressiva die de heropname van bepaalde neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en norepinefrine afremt.

Maar er is meer dan dat: Sint-janskruid wordt ook gebruikt bij klachten als angst, stemmingswisselingen en hormonale problemen. Ook kan het kruid helpen bij het reguleren van het metabolisme, slapeloosheid, prikkelbaarheid en chronische vermoeidheid. Daarnaast zou het kruid effectief kunnen zijn bij het verlichten van ontwenningsverschijnselen na bijvoorbeeld het stoppen met roken, alcohol of andere middelen.

Gebruik van Sint Janskruid Hypericum perforatum​:

Giet om thee te bereiden een kopje kokend water over 1-2 theelepels gedroogd Sint-janskruid, en laat dit 10 tot 15 minuten trekken. Niet meer dan drie kopjes per dag drinken.

Voor specifieke therapeutische doeleinden kan het verstandiger zijn om gebruik te maken van capsules of tabletten die een gestandaardiseerd extract van dit kruid bevatten.

Waarschuwing

Sint-janskruid kan de werking van geneesmiddelen nadelig beïnvloeden. Sint-janskruid versterkt de werking van het leverenzym cytochroom P450, waardoor een aantal geneesmiddelen sneller worden afgebroken en daardoor een geringere werking hebben. Bij gebruik van een geneesmiddel in combinatie met (een middel met) Sint-janskruid wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw arts of trombosedienst die u nader kan informeren of de combinatie tot een dergelijke wisselwerking kan leiden.

Bovenstaande geldt als u wilt beginnen met het gebruik van Sint-janskruid, maar ook als u het gelijktijdig gebruik van Sint-janskruid samen met een van onderstaande geneesmiddelen wilt stoppen:

  • remmers van het immuunsysteem, bijvoorbeeld bij orgaantransplantaties en auto-immuunziekten: ciclosporine;
  • antistollingsmiddelen van het coumarine type, zoals acenocoumarol (o.a. sintrom) en fenprocoumon (o.a. Marcoumar);
  • anti-epileptica: fenobarbital en fenytoïne;
  • luchtwegverwijders: theofylline;
  • hartglycosiden bij hartfalen en hartritmestoornissen: digoxine;
  • remmers van het HIV-virus: indinavir.

Sint-janskruid kan ook de werking van geneesmiddelen tegen depressiviteit van het SSRI-type beïnvloeden. Gelijktijdig gebruik wordt ten zeerste afgeraden.

Bij gelijktijdig gebruik van Sint-janskruid en bepaalde types van de anticonceptiepil (combinatie ethinyloestradiol en desogestrel, ook wel sub-50 genoemd) zijn in een incidenteel geval doorbraakbloedingen geconstateerd. Als er een doorbraakbloeding optreedt, kan er sprake zijn van een verminderde bescherming tegen zwangerschap.

Beoordelingen (0)
Sint-janskruid 50 gram | Hypericum perforatum heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.