opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. 

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder? 

Jazeker! Nee, helaas...
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Valeriaan 50 gram | Valeriana officinalis

Artikelnr: ART000346
Herbs of the Gods
4,25

Valeriaan 50 gram | Valeriana officinalis

Heb je last van slaapproblemen, stress of een slechte nachtrust? Dan is Valeriaan misschien wel wat je zoekt. Valeriaan werkt namelijk enorm ontspannend en rustgevend. Het helpt bij stress-situaties en is goed voor de nachtrust.

Wat is Valeriaan?

Valeriaan (Valeriana officinalis) is een plant afkomstig uit Europa en delen van Azië. Al duizenden jaren wordt de wortel van deze plant gebruikt omdat geloofd wordt dat het slapeloosheid, nervositeit, hoofdpijn en hartkloppingen zou kunnen behandelen   . Er zijn meer dan 250 soorten valeriaan, maar V. officinalis is de soort die het meest wordt gebruikt in het Westen.

Effecten van valeriaan

Valeriaan brengt het centrale zenuwstelsel tot bedaren en wordt daarom vaak toegepast in tijden van spanning. Het kruid is een populair natuurlijk slaapmiddel, omdat het niet de verslavingsgevoeligheid kent die bij synthetische producten kunnen voorkomen. Valeriaan helpt je om sneller in slaap te vallen, maar ook om 's ochtends wakker te worden zonder een suf gevoel. Let op: het kan in sommige gevallen twee tot vier weken duren voordat er verbeteringen in stemming en slaappatroon optreden.

Het meest populaire gebruik van dit veelzijdige kruid is zonder twijfel een hulpmiddel bij het slapen. Gamma-aminoboterzuur (GABA) is een neurotransmitter die chemische boodschappen door de hersenen en het zenuwstelsel stuurt. Deze transmitter remt of vermindert de activiteit van neuronen of zenuwcellen. In grote hoeveelheden kan GABA een sedatief effect veroorzaken. Verschillende studies hebben aangetoond dat valeriaanwortel de GABA-niveaus in de hersenen verhoogt, wat op zijn beurt niet alleen de hoeveelheid tijd die nodig is om in slaap te vallen kan verminderen, maar ook de kwaliteit van de slaap kan verbeteren.

Wat dit GABA óók doet, is het reguleren van onrustige gevoelens. De verhoogde niveaus van deze transmitter zorgen ervoor dat het lichaam en de geest beter kunnen ontspannen. Dit resulteert erin dat Valeriaan wordt gezien als een geweldig middel om stressvolle perioden door te komen.

Gebruik van valeriaan

Je kunt valeriaan als thee bereiden. Gebruik hiervoor enkele eetlepels op een halve liter water en laat dit 5 minuten zachtjes koken in een afgedekte pan, zodat de heilzame dampen niet kunnen ontsnappen. Laat het eventjes afkoelen en drink het vervolgens met wat honing.

Valeriaan kan ook gemengd worden met hop (Humulus lupulus). Deze mix (gedronken als thee) staat bekend om zijn slaapbevorderende eigenschappen.

Waarschuwing

Soms komt het voor dat mensen de werking van valeriaan eerder als stimulerend dan als ontspannend ervaren. In dat geval kun je het beter niet meer gebruiken. Langdurig en overdadig gebruik kan leiden tot hoofdpijn en onrust.
Beoordelingen (1)
Valeriaan 50 gram | Valeriana officinalis

ik heb heerlijk geslapen door valeriaan en ben heerlijk uitgerust.
was niet moe in de ochtend en was lekker ontspannen.
ideaal voor de mensen met slaap problemen.
valeriaan ruikt en smaakt niet lekker maar dan slaap je wel op een bed van rozen.
erg fijn!

Beoordeling: [5 van de 5 sterren]
Laatst bekeken items