opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Onderzoek: steeds meer hoogopgeleiden kiezen voor psychedelica

psychedelica meer lsd

Hier op Dutch-Smart zien we als geen ander dat Nederlanders steeds vaker gebruik maken van psychedelische middelen, waaronder paddo’s, truffels, peyote en LSA. Zeker ten tijden van deze coronacrisis vliegen de bestellingen de deur uit en lijkt het alsof we allemaal massaal proberen te profiteren van de vele voordelen die psychedelica ons kunnen bieden. Maar niet alleen in Nederland zijn deze middelen ongekend populair. Onderzoek in de Verenigde Staten toont bijvoorbeeld aan dat er maar liefst 56% meer LSD-gebruikers zijn dan in voorgaande jaren. 

Lees ook: 7 leuke feiten over cannabis (die je waarschijnlijk nog niet kende)

Grootschalige drugs-studie

Onderzoekers van het University of Cincinnati Center for Prevention Science bestudeerden gegevens uit de National Survey on Drug Use and Health (NSDUH). De totale steekproef omvatte meer dan 168.000 volwassenen. De onderzoekers keken voor deze studie voornamelijk naar veranderingen in LSD-gebruik gedurende het jaar, maar ook naar demografische gegevens zoals opleidingsniveau, ras of seksualiteit. Ze keken ook naar welke andere LSD-gebruikers drugs gebruiken en hoe riskant deze drugs worden geacht.

Het zal je niet verbazen dat er aardig wat verrassende resultaten te bespeuren waren. Over het algemeen steeg de prevalentie van LSD-gebruikers in de steekproef van 0,55 procent in 2015 tot 0,86 procent in 2018. Dit wil zeggen dat in 2018 0,86 procent van alle mensen LSD heeft gebruikt. Dat is dus nog steeds een vrij laag aantal, maar toch een procentuele stijging van maar liefst 56 procent. Maar ondanks de grote algemene stijging gedurende de vier jaar, varieerden de gebruiksveranderingen sterk voor verschillende groepen mensen, aldus de onderzoekers. 

Lees ook: Dit is hoe psychedelica korte metten maken met je ego

Hoogopgeleiden gebruiken vaker LSD

Zo bleek bijvoorbeeld dat de meeste LSD-gebruikers geen arme ‘junkies’ zijn, zoals soms wordt gedacht. Het bleek namelijk dat de grootste groep mensen die de psychedelica gebruikte, mannen waren die tussen de 20.000 en 50.000 dollar per jaar verdienden. Wat leeftijd betreft, was de grootste toename van LSD-gebruik voor volwassenen van 35-49 jaar; het gebruik in deze groep steeg met meer dan 233 procent. Het gebruik nam ook toe met 45 procent voor volwassenen ouder dan 50 jaar, en nam aanzienlijk toe voor mensen van 26-34 jaar. Opmerkelijk was dat het gebruik juist daalde bij jong-volwassenen tussen de 18 en 25 jaar - al bleef deze groep nog steeds verantwoordelijk voor ruim 57% van het LSD-gebruik. 

Naast leeftijd was het opleidingsniveau een grote pijler voor LSD-gebruik. Mensen met een universitair diploma verhoogden hun LSD-gebruik bijvoorbeeld met meer dan 70 procent, terwijl mensen zonder hoger onderwijs hun gebruik verminderden. Mensen met die afgestudeerd waren aan de middelbare school maar niet naar de universiteit gingen, verminderden hun gebruik met 24 procent, terwijl degenen die niet naar de middelbare school gingen, hun gebruik met 44 procent verminderden. Een andere opmerkelijke vondst was dat de groep mensen die zichzelf identificeerde als biseksueel de grootste groep binnen de seksualiteit was die meer interesse kreeg in het middel. 

Lees ook: Vape-liefhebber? Zo ziet de toekomst van verdampen eruit!

GHB

Maar dat is niet alles. Het blijkt namelijk dat personen die LSD gebruiken, ook vaker andere psychedelica of andere soorten drugs gebruiken. Interessant is dat het gebruik van GHB door LSD-gebruikers met meer dan 277 procent is toegenomen. Andere middelen, zoals ketamine, DMT en niet-medische opioïden, werden juist minder gebruikt door LSD-trippers. Mensen die het gebruik van marihuana en cocaïne als minder riskant zagen, gebruikten daarnaast vaker LSD.

Waar de studie precies voor bedoeld was? Voornamelijk om als springplank te dienen voor toekomstig onderzoek om te kijken hoe en waarom mensen LSD gebruiken. Doen ze dit puur voor de lol, komt het voort uit groepsdruk of zijn er medische en therapeutische redenen? De onderzoekers erkennen overigens dat de studie enigszins beperkt is door de afhankelijkheid van zelfrapportage door het nationale drugsonderzoek. Mensen kunnen de effecten van de psychedelica bijvoorbeeld onder- of overschatten. 

Wil je zelf ook LSD gebruiken? Zorg er dan altijd voor dat je je LSD laat testen. Dit kan via landelijke testcentra, maar ook middels onze EZ-Test LSD Drugstest

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.