opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden

9.2 / 10 van 1690 reviews

Slopende psychische aandoeningen teisteren de medische wereld. En hoewel er steeds meer onderzoeken plaatsvinden om de krachten van psychedelica op de psyche te ontdekken, is er nog veel meer tijd, geduld én geld nodig om dit te verwezenlijken. Gelukkig werken overheden daar anno 2021 aan mee. In Australië is er namelijk maar liefst 15 miljoen dollar - zo’n 10 miljoen euro - vrijgekomen om psychedelische drugs en mentale problemen te onderzoeken. 

Lees ook: Kunnen paddo’s je relatie redden? Deze therapeut denkt van wel!

Mentale ziekten: een enorm groot probleem

De zak met geld, die deze week werd onthuld, is bedoeld om het onderzoek naar het gebruik van innovatieve therapieën ter bestrijding van posttraumatische stressstoornis (PTSD) en depressieve stoornissen, verslavingen en eetstoornissen een vliegende start te geven. Elk jaar krijgen naar schatting vier miljoen Aussies een psychische stoornis, en bijna de helft van alle Australiërs wordt op een bepaald moment in hun leven getroffen.

De meest voorkomende psychische aandoeningen zijn angststoornissen - die meer dan 14 procent van de volwassenen per jaar treffen - evenals stoornissen als depressie en misbruik van alcohol en drugs. Daarnaast zou zo’n 12 procent van alle Australiërs op een gegeven moment in hun leven te maken krijgen met PTSS. Tegelijkertijd variëren veel van de standaardbehandelingen voor deze ziekten enorm in effectiviteit en herstelpercentages, en er zijn de laatste jaren weinig vorderingen gemaakt bij farmaceutische ontdekkingen.

Lees ook: Geef je concentratie een boost met het bijzondere Gotu Kola

Veelbelovende studies

Sterk bewijs van de potentiële krachten van psychedelische middelen heeft er nu voor gezorgd dat de Australische overheid meer wil doen om uit te zoeken hoe het nou écht zit met deze bijzondere middelen, zoals bijvoorbeeld psilocybine (de werkzame stof in paddo’s en magic truffels) en MDMA, ook wel bekend als XTC. Vooralsnog is er nog geen concreet en goedgekeurd bewijs dat deze middelen helpen bij mentale problemen, maar de voorlopige studies zijn in ieder geval veelbelovend wanneer het gebruikt wordt in een gecontroleerde omgeving en ondersteund wordt met psychologische of psychiatrische zorg. 

Paddo’s kregen eerder al de status van ‘breakthrough therapy’ van de Amerikaanse Food and Drug Administration voor de behandeling van depressieve stoornissen. Minister van Volksgezondheid Greg Hunt zegt dat de subsidie ​​van $ 15 miljoen, verstrekt onder het Medical Research Future Fund, zal helpen ervoor te zorgen dat het medische onderzoek van Australië vooroploopt in wereldwijde innovatie.

Lees ook: Het bijzondere maca - een natuurlijke libido-booster

‘Buitengewoon bemoedigend’

"De eerste resultaten van onderzoeken in Australië en internationaal zijn buitengewoon bemoedigend, maar er is dringend meer onderzoek nodig voordat deze benaderingen door psychiaters kunnen worden gebruikt buiten de gecontroleerde klinische onderzoeken", zei Hunt. “Het is van vitaal belang dat we de zoektocht naar nieuwe en betere behandelingen voor psychische aandoeningen blijven steunen”. 

"Deze subsidiemogelijkheid zal lokaal onderzoek naar potentieel levensreddende therapieën stimuleren en biedt hoop voor iedereen die aan een psychische aandoening lijdt, inclusief onze veteranen en hulpverleners die te maken hebben met de verwoestende gevolgen van PTSD”, aldus Hunt. "De prevalentie en impact van psychische aandoeningen is verwoestend voor individuen, gezinnen en gemeenschappen", zegt David Coleman, assistent-minister van de premier voor geestelijke gezondheid en zelfmoordpreventie.

Tags

  • Alle blogs (488)