opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Psilohuasca en ayahuasca - wat zijn de verschillen?

psilohuasca verschillen

Enige tijd geleden plaatsten we hier op Dutch-Smart een artikel over een mogelijk verbod op de razendpopulaire drank ayahuasca. Ongeveer een maand later was de kogel na jarenlang getouwtrek eindelijk door de kerk: ayahuasca in drankvorm is in Nederland volledig verboden - ook voor diverse kerkgenootschappen die tot op heden nog ayahuasca mochten serveren aan hun gelovige bezoekers. Let wel: we hebben het hier dus over de drank zelf, en niet over de planten die gebruikt worden om ayahuasca te creëren - deze zijn namelijk in Nederland volledig legaal voor botanische doeleinden. 

Lees ook: Kunnen paddo’s je relatie redden? Deze therapeut denkt van wel!

Ayahuasca in de ban

Het hallucinogene brouwsel werd in oktober door de rechter compleet in de ban gedaan. De Hoge Raad besliste dat de invoer van ayahuasca strafbaar is, waarmee een eerdere veroordeling van een vrouw in stand bleef. Zij werd bestraft voor de invoer van maar liefst 33 kilo ayahuasca-thee. De vrouw was zelf van mening dat haar veroordeling in strijd was met de vrijheid van godsdienst omdat de thee was bestemd voor de kerk Santo Daime in Amsterdam, te gebruiken bij religieuze erediensten. Eerder in 1999 vervolgde het OM de genootschap al voor ‘het vervoer, gebruik en bezit van ayahuasca’, maar het kerkgenootschap kreeg in 2001 steun van de rechter, die verwees naar de religieuze context van het gebruik. Volgens de Hoge Raad zou echter sprake zijn van een ‘onaanvaardbaar gevaar voor de volksgezondheid’ vanwege ‘een sterk toenemende belangstelling voor het gebruik van ayahuasca, met name buiten religieuze setting’. 

Ayahuasca is - zoals de meesten van jullie Dutch-Smarters wel zullen weten - een psychedelische drank die wordt gemaakt van twee planten: een MAO-remmende plant zoals Banisteriopsis Caapi, en een DMT-bevattende plant zoals Chaliponga of Chacruna. Dimethyltryptamine, of gewoon DMT, is een verboden stof die wordt gezien als harddrug. De drank wordt al vele jaren gebruikt, in binnen- en buitenland, om een breed scala aan symptomen van psychologische problemen te verhelpen. Recente studies wijzen uit dat het middel effectief zou kunnen zijn bij de behandeling van depressies en angsten, maar tegelijkertijd zeggen anderen dat het gevaarlijk kan zijn bij mensen die bijvoorbeeld reeds lijden aan psychoses. 

Lees ook: Nieuw onderzoek vergelijkt psilocybine met populaire antidepressiva

Psilohuasca: het creatieve antwoord

Het verbod op ayahuasca (let wel: de planten zelf zijn in Nederland níet verboden) heeft ertoe geleid dat veel aanbieders van ayahuasca-ceremonies in Nederland hun aanbod hebben moeten veranderen. Het NRC ging op onderzoek uit en benaderde twaalf aanbieders van de bewuste ceremonies. Zeven hiervan gaven geen antwoord op vragen van de krant, één zegt ayahuasca te blijven aanbieden, en vier gaven een verrassend antwoord. Zij zijn namelijk volledig overgestapt op psilohuasca. “Het werkt even goed als ayahuasca, hoewel de ervaring wel iets anders is”, zegt één van de bewuste ceremonieleiders. 

Maar wat is psilohuasca nou eigenlijk? Nou, allereerst is het goed om te weten dat het niets nieuws is, maar dat het wel het ontstane gat lijkt op te vangen - en met succes. Psilohuasca is de combinatie tussen psilocybine, afkomstig uit paddo’s of truffels, en een MAO-remmer. De MAO remmer zorgt er dan voor dan psilocybine en psilocine minder snel wordt afgebroken. Wanneer je dit vergelijkt met ayahuasca is dus het verschil dat de DMT is vervangen door psilocybine, een ander zeer krachtig hallucinogeen. “ Truffels zijn voorspelbaarder en stabieler. Maar dat is juist voor gebruikers een slechte zaak, vandaar dat wij het combineren met MAO-remmers”, zegt de ceremonieleider. 

Lees ook: Cannabis vapen: dit zijn de voor- en nadelen

Zoals altijd: wees voorzichtig

Volgens Leonie Kamps, woordvoerder van het Trimbos-instituut, zijn de effecten van psilohuasca vergelijkbaar met die van ayahuasca. “Het effect van het toevoegen van MAO-remmers aan truffels is dat je langer en heftiger kan trippen dan op alleen truffels.” Wel noemt ze daar direct een kanttekening bij, namelijk dat je nóóit MAO-remmers moet nemen wanneer je antidepressiva slikt. “Dit kan leiden tot levensgevaarlijke klachten. Beide middelen worden veel sterker en je kan het serotoninesyndroom oplopen. Dan ga je zweten en krijg je hoge lichaamstemperaturen, waardoor zelfs organen kunnen uitvallen.”

Wat Dutch-Smart van psilohuasca vindt? Daar zijn we nog niet helemaal over uit. Wel zijn we van mening dat psilocybine in zijn uppie óók al heel bijzonder is. Je hebt dus eigenlijk helemaal geen MAO-remmers nodig om van de werkzame stoffen in paddo’s of magic truffles te profiteren, terwijl dit bij DMT wel het geval is als je deze oraal wilt consumeren. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.