opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden

9.2 / 10 van 1690 reviews

Vaste bezoekers van de blog van Dutch-Smart weten inmiddels dat psychedelica tot de meest bijzondere middelen ter wereld behoren. Ze zijn op tal van manieren speciaal. Zo kunnen ze je het diepste van je ziel laten zien, je een spirituele ervaring als nooit te voren geven en ze kunnen je zelfs helpen bij tal van aspecten in het dagelijks leven. Eén van die aspecten is creativiteit - iets wat ook een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology nu laat zien.

Psychedelica en creativiteit

Psychonauten en casual gebruikers van psychedelica zoals paddo's, LSD, ayahuasca, mescaline en magic truffels weten het natuurlijk al lang: deze middelen en stoffen laten je brein de meest buitengewone dingen zien. Maar wat ze misschien niet weten is dat psychedelica je ook creatiever doen denken en handelen.

Om dit te onderzoeken analyseerden onderzoekers van de Universiteit Leiden al eerder de resultaten van verschillende creativiteitstests die deelnemers aflegden voor en na het gebruik van psychedelica. De studie ontdekte dat psychedelica je inderdaad creatiever maken. Uit de tests bleek dat deelnemers die psychedelica hadden geconsumeerd beter in staat waren om nieuwe ideeën te bedenken, flexibeler waren in hun denken, en beter waren in het bedenken van originele oplossingen voor problemen.

Nieuw onderzoek om creativiteit te meten

Onderzoekers Isabel Weißner et al waren echter van mening dat eerdere studies een rigoureuze methodologie misten voor het meten van creativiteit, wat hen ertoe bracht een meer uniforme conceptualisering van creativiteit te ontwerpen om een ​​hogere nauwkeurigheid van de resultaten te garanderen. 

De onderzoekers wilden de evaluaties van creativiteit verbeteren, vergelijkbaar met die gebruikt in een onderzoek uit de late jaren 1950, waarin deelnemers werden belast met het schilderen van een Kachina-pop voorafgaand aan en een uur na het toedienen van LSD. De beschilderde poppen werden onderzocht door een professor in de kunstgeschiedenis die het effect van LSD op artistieke creativiteit kritisch beoordeelde door de verschillen tussen de twee poppen die door elke deelnemer werden geproduceerd, te vergelijken. 

Voor dit nieuwe onderzoek namen 24 gezonde deelnemers deel aan een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde cross-over studie waarbij ze ofwel een placebo ofwel 50 µg LSD kregen. Op het punt dat de psychedelica op zijn piek werkzaam was, kregen de deelnemers een lijst van creatieve taken om te voltooien, waaronder een patroonbetekenistaak, alternatieve gebruikstaak, beeldconcepttaak, creatieve metaforentaak en een figuratieve creativiteitstaak. Ze werden hiermee beoordeeld op factoren als het berekenen van divergent en convergent denken, het berekenen van semantische afstanden en gegevensgestuurde speciale functies.

Creatieve boost dankzij psychedelische middelen

De resultaten waren duidelijk. De personen die daadwerkelijk een psychedelisch middel hadden gekregen, kregen te maken met drie verschillende verschijnselen:

  1. 'Pattern break' werd weerspiegeld in de deelnemers door een toename van nieuwheid, verrassing en semantische afstanden ; 
  2. Verminderde 'organisatie' die tot uiting kwam in verminderd nut, convergent denken en marginale uitwerking;
  3. De 'Betekenis' test liet een toename zien van symbolisch denken en ambiguïteit in de datagedreven resultaten. 

Onderzoekers concludeerden dat de drie door psychedelica veroorzaakte verschijnselen die ze registreerden; patroonbreuk, desorganisatie en betekenis een fundamentele invloed te hebben op creatieve cognitie en gedrag, wat wijst op een verschuiving van cognitieve hulpbronnen. In andere woorden: het complete denken en handelen op gebied van creativiteit werd door de psychedelica beïnvloed en veranderd.

Ook creatiever door microdoseren?

Mensen die creatiever willen worden door het gebruik van psychedelica kunnen vandaag de dag ook kiezen voor microdosing. Microdoseren van psilocybine - een praktijk waarbij een sub-perceptuele dosis van een psychedelische drug, vaak hallucinogene paddestoelen of paddo's, wordt ingenomen - wordt steeds populairder nu mensen manieren zoeken om hun creativiteit te verhogen.

Veel mensen geloven dat microdoseren de creativiteit en het probleemoplossend vermogen bevordert doordat het de routine van de geest "doorbreekt" en nieuwe ideeën vrijer laat stromen. Anderen beweren dat je er gewoon meer ontspannen door wordt en meer openstaat voor nieuwe ervaringen, wat dan weer kan leiden tot creatiever denken. Er moet op dit gebied nog veel onderzoek gedaan worden, maar het huidige bewijs suggereert dat psilocybine wellicht een waardevol middel kan zijn om de creativiteit te verhogen. Best een poging waard!

 

 

Tags

  • Alle blogs (488)