opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden

9.2 / 10 van 1690 reviews

Het immuunsysteem is een complex, fascinerend en vitaal deel van het menselijk lichaam. Het beschermt ons tegen allerlei nare ziekten, het bestrijdt infecties en het kan zelfs allergieën helpen voorkomen. Het probleem is dat onze immuniteit de neiging heeft te verzwakken naarmate we ouder worden. Dit artikel geeft je enkele natuurlijke manieren om je immuunsysteem sterk en gezond te houden, zodat je in staat bent tal van ziekten of infecties in zijn vroegste stadium zo goed mogelijk af te weren. Maak kennis met enkele indrukwekkende kruiden en supplementen die de test der tijd ruimschoots hebben doorstaan!

Het immuunsysteem en hoe het ons beschermt tegen ziekten en infecties 

Het immuunsysteem, ook bekend als het afweersysteem of het aangeboren immuunsysteem, is een biologisch systeem dat het natuurlijke menselijke lichaam beïnvloedt. Het immuunsysteem bestaat uit een aantal verschillende cellen en celtypes die bij verschillende biologische processen betrokken zijn. Het aangeboren immuunsysteem is verantwoordelijk voor de herkenning en vernietiging van vreemde stoffen om het lichaam tegen infecties te beschermen, terwijl het adaptieve immuunsysteem langdurige immuniteit tegen infecties verschaft.

Het menselijk lichaam kan door verschillende ziekten aangetast worden, zoals huidirritaties of allergieën, virale ziekten veroorzaakt door allerlei micro-organismen en zelfs kanker. Hoewel er veel manieren zijn om deze aandoeningen te behandelen, staan sommige mensen erop natuurlijke remedies te gebruiken omdat ze bijwerkingen van synthetische medicijnen willen vermijden of gewoon omdat ze denken dat deze alternatieven effectiever zijn dan conventionele therapieën. In de menselijke geschiedenis zijn er tal van deze natuurlijke remedies gevonden om het immuunsysteem te versterken, of op zijn minst een bepaalde lichamelijke reactie (al dan niet via placebo) in gang te zetten. Een aantal van deze natuurlijke remedies gaan we vandaag bespreken. 

Mulungu

Mulungu is een plant die in veel tropische klimaten voorkomt. Het woord stamt af uit de taal van de Tupi-Guarani bevolking en betekent ‘levensboom’. Hij groeit het best als hij veel zonlicht krijgt en toegang heeft tot vochtige grond. De bladeren van de mulungu worden voor medicinale doeleinden geconsumeerd in de traditionele geneeskunde en staan erom bekend dat ze het immuunsysteem zouden kunnen versterken. De mulungu bladeren kunnen vers, gedroogd of als thee geconsumeerd worden. Als de mulungu bladeren vers worden geconsumeerd, worden ze meestal gekookt en op kamertemperatuur gegeten. 

Als je de mulungu echter als thee consumeert, doe je een of twee theelepels gedroogde bladeren in 250 milliliter kokend water als een smakelijke drank, waarvan gedacht wordt dat hij de immuniteit aanzienlijk versterkt! Het consumeren van mulungu moet alleen onder medisch toezicht gebeuren, zelf experimenteren wordt niet aangeraden. Mulungu kan je daarnaast een slap gevoel geven. Mensen die bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken (en mensen met een lage bloeddruk) wordt aangeraden Mulungu met mate te gebruiken en hun bloeddruk goed in de gaten te houden.

Passiebloem

Passiebloem of Passiflora is een geslacht van overblijvende en eenjarige wijnstokken in de Familie Plantaginaceae, die inheems zijn in Amerika. Planten in dit geslacht zijn houtige wijnstokken met hartvormige bladeren, eenvoudige, afhangende bloemen, en trossen vruchten. Passiebloem is een overblijvende plant waarvan de vruchten voeding geven aan mensen die van dieren houden en voor ze willen zorgen. Ze ondersteunt ook de gezondheid van mensen. Als je belangstelling hebt voor dieren, of als je immuunsysteem hersteld moet worden, dan is de passiebloem zeker een plant om je eens in te verdiepen. 

Passiebloem is volgens velen namelijk een natuurlijk geneesmiddel met vele geneeskrachtige voordelen, waaronder het stimuleren van het immuunsysteem. Deze geneeskrachtige plant groeit het best in tropische klimaten waar hij veel zonlicht krijgt en toegang heeft tot vochtige grond. De bladeren en bloemen ervan worden gebruikt voor verschillende doeleinden over de hele wereld, waaronder natuurlijke geneeswijzen en zelfs culinair gebruik. Een volksremedie stelt voor de thee van passiebloem te drinken om je immuunsysteem op te peppen.

Probeer daarom, als je verkouden bent of een infectie van de bovenste luchtwegen hebt, voor jezelf wat verfrissende passiebloemthee te brouwen en drink die gedurende de dag om uitdroging te helpen voorkomen.

Skullcap

Skullcap is ook bekend als Scutellaria lateriflora of gildkruid. Dit kruid heeft volgens liefhebbers veel verschillende heilzame eigenschappen zoals het voorkomen van infecties en het stimuleren van het immuunsysteem. Skullcap groeit het best op zonnige plaatsen met vochtige grond en kan tot zo'n 30 centimeter hoog worden. Je kunt van glidkruid thee zetten voor onmiddellijk gebruik of het in gedroogde vorm bewaren om er thee van te maken als je het nodig hebt.

De voordelen van skullcap omvatten enkele indrukwekkende effecten. Zo zou het kunnen helpen bij hoest en verkoudheid. Toen het kruid getest werd bij mensen met bronchitis, hielp het de frequentie van hoesten meer te verminderen en hielp het ook om verstopping te verminderen. Ook wordt skullcap soms genoemd in artikelen over het voorkomen van bepaalde ziekten, maar belangrijk is om te weten dat dergelijke effecten nog niet door de wetenschap bewezen zijn. Zo beweren sommige mensen dat skullcap kan helpen bij diabetes. In een onderzoek kregen diabetische ratten na verloop van tijd glidkruipextract toegediend. Uit het onderzoek bleek dat alle bloedglucosespiegels bij deze ratten drastisch daalden in vergelijking met de groep ratten die dit niet kreeg. Mocht je skullcap zelf eens willen uitproberen, laat dan 2,5 tot 3 gram skullcap ongeveer 20 minuten trekken in een halve liter heet water. Drink hier steeds 1 of 2 kopjes van om de effecten te ervaren.

Conclusie

In het kort: mulungu, passiebloem en skullcap zijn drie kruiden die je immuunsysteem potentieel kunnen helpen verbeteren. Mulungu is een kruid uit Afrika dat al eeuwenlang gebruikt wordt om malaria en andere ziekten te behandelen. Passiebloem staat er op haar beurt om bekend als een plantaardig kalmeringsmiddel omdat het de geest helpt kalmeren zonder slaperigheid te veroorzaken of de cognitieve functie aan te tasten, en Skullcap remt ook ontstekingen door de histamine productie als reactie op allergieën te verminderen. Al deze kruiden hebben dus hun eigen unieke voordelen, maar ze hebben allemaal één ding gemeen - ze zijn volgens gebruikers over de hele wereld stuk voor stuk in staat om je immuniteit op een natuurlijke manier op te krikken! 

Tags

  • Alle blogs (488)