opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Nieuw onderzoek: Kan Ayahuasca symptomen van depressie bestrijden?

ayahuasca depressie angst

Dat verschillende soorten psychedelica bijzondere effecten kunnen hebben op ons brein, dat weten veel van jullie Dutch-Smarters maar al te goed. Uit nieuw onderzoek onder bijna 12.000 gebruikers blijkt nu dat ayahuasca, een van de meest extreme hallucinogene middelen ter wereld, wellicht zou kunnen helpen bij het verlichten van klachten bij depressies en angsten. Hoe dat zit, dat gaan we je in dit artikel haarfijn uitleggen! Deze week is namelijk het grootste onderzoek ooit naar ayahuasca naar buiten gekomen.

Lees ook: Dit is hoe één dosis ayahuasca kan leiden tot blijvende veranderingen in de hersenen

First things first: don’t try this at home!

Om maar meteen met wat keiharde feiten in huis te vallen: het gebruik van ayahuasca in medische settings is tot op heden nergens ter wereld goedgekeurd. De effecten ervan zijn namelijk nog niet voldoende bewezen en moeten nog door ontzettend veel molens gehaald worden om uiteindelijk als potentieel medicijn aangeboden te worden.

Dat gezegd hebbende zit de medische en wetenschappelijke wereld niet stil. Steeds meer onderzoekers richten zich op psychedelica als mogelijk antwoord tot het verhelpen van mentale problemen en de kans bestaat dat we ooit écht aan de paddo’s of ayahuasca gaan om dergelijke klachten te verlichten of verhelpen. Tot die tijd hebben we echter slechts één advies: don’t try this at home.

Lees ook: Helpt Rhodiola je beter omgaan met stressvolle situaties?

Veelbelovende studies

Nu dat uit de weg is, is het tijd om de onderzoeken rondom ayahuasca en depressies en angsten eens onder de loep te nemen. Voor mensen die onbekend zijn met ayahuasca: Ayahuasca is een krachtige hallucinogene ‘thee’ die al duizenden jaren in het Amazone regenwoud wordt gebrouwen. Hoewel het belangrijkste actieve ingrediënt van het brouwsel, dimethyltryptamine (DMT), in de meeste landen illegaal is, suggereren enkele voorlopige onderzoeken dat het stofje significante therapeutische eigenschappen kan hebben in de context van het verbeteren van depressie- en angstsymptomen. 

Het Global Ayahuasca Project werd uitgevoerd tussen 2017 en 2020 en omvatte meer dan 11.000 personen, van wie 7.785 symptomen van depressie of angst hadden op het moment dat ze ayahuasca innamen. De deelnemers moesten een online zelfgerapporteerde vragenlijst invullen die was ontworpen om de geestelijke gezondheidsresultaten onder Ayahuasca-gebruikers te meten.

Lees ook: Psilohuasca en ayahuasca - wat zijn de verschillen?

94% succes

De resultaten waren op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Bijna 94% van de respondenten ervoer op zijn minst enige verbetering van hun depressiesymptomen, variërend van "een beetje" en "geweldig" tot de volledige verdwijning van hun depressie. Hetzelfde werd gemeld in 90% van de gevallen voor angstsymptomen. Gebruikers die diepgaande mystieke ervaringen rapporteerden, meldden in de meeste gevallen de grootste verbeteringen in hun depressie- of angstsymptomen. Evenzo waren inzichten in iemands persoonlijke relaties na het gebruik van ayahuasca ook gecorreleerd met verbeterde geestelijke gezondheidsresultaten.

Dat gezegd hebbende, waren er ook mensen die hun geestelijke gezondheid juist zagen verslechteren na het gebruik van ayahuasca. Ongeveer 2,7% van de respondenten meldde verergerde depressiesymptomen en 4,4% meldde verergerde angstsymptomen. De onderzoekers ontdekten dat gevoelens van eenzaamheid, nervositeit, angst of spanning, evenals depressiviteit of hopeloosheid in de weken onmiddellijk na de consumptie van ayahuasca voorspellers waren van verergerde symptomen.

Lees ook: Mike Tyson gooit 5 gram paddo’s achterover tijdens podcast

Enkele beperkingen

“Er is aanvullend bewijs uit gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek nodig om de werkzaamheid van Ayahuasca bij affectieve stoornissen vast te stellen en om de verergerde symptomen te begrijpen die door een klein percentage van de drinkers worden gemeld”, aldus de auteurs van het onderzoek in de Journal of Affective Disorders Reports. 

Daarnaast is er nog een grote kanttekening aan dit onderzoek, namelijk het feit dat het hier gaat om zelfgerapporteerde gegevens en dus subjectieve data. Daarnaast was het onderzoek gebaseerd op het bereik van Ayahuasca-gebruikers op nicheforums en websites, waar je eerder mensen vindt met positieve ervaringen dan mensen met negatieve ervaringen. De grote omvang van het onderzoek biedt volgens de auteurs echter wél veel waardevolle info en biedt mogelijkheden tot het opzetten van meer onderzoek.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.