opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Onderzoek: cannabis de laatste 50 jaar veel sterker geworden

cannabis sterker geworden

Nieuw onderzoek toont aan dat cannabis over de hele wereld de afgelopen 50 jaar aanzienlijk sterker is geworden. Het team van de Universiteit van Bath achter de studie heeft gegevens gesynthetiseerd van meer dan 80.000 cannabismonsters die in de afgelopen 50 jaar zijn getest uit straatmonsters die zijn verzameld in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Denemarken, Italië, Nieuw-Zeeland en jawel - Nederland. 

Lees ook: Voordelen van microdoseren sterker dan nadelen, zeggen onderzoekers

Toename van 14%

De onderzoekers onderzochten hoe de concentraties THC (de psychoactieve component van cannabis die gebruikers een "high" geeft) in de loop van de tijd waren veranderd in verschillende soorten cannabis. In cannabiskruiden ontdekten ze dat de THC-concentraties tussen 1970 en 2017 met zo’n 14% toenamen. Dit was voornamelijk te wijten aan een toenemend marktaandeel van sterkere variëteiten zoals sinsemilla ten opzichte van traditionele kruiden-cannabis die zaden en minder THC bevat.

De onderzoekers ontdekten dat de THC-verhogingen bijzonder hoog waren voor cannabishars (hasj), met THC-concentraties die tussen 1975 en 2017 met 24% toenamen. Cannabishars wordt gewonnen uit kruiden-cannabis en is volgens de bevindingen nu doorgaans sterker dan kruiden-cannabis. Ze keken ook naar de concentraties cannabidiol of CBD, die niet bedwelmend zijn, maar mogelijk medische toepassingen kunnen hebben, zoals het helpen van mensen om met cannabis te stoppen. In tegenstelling tot THC vonden ze geen bewijs voor veranderingen in CBD in cannabis in de loop van de tijd.

Lees ook: 5 geweldige voordelen van slaap- en droomkruiden

Hasj steeds sterker

"Cannabishars - of hasj - wordt vaak gezien als een veiligere cannabissoort, maar onze bevindingen tonen aan dat het nu sterker is dan cannabiskruiden. Traditioneel bevat cannabishars veel lagere hoeveelheden THC met gelijke hoeveelheden CBD, maar CBD-concentraties hebben dat wel. is stabiel gebleven, aangezien THC aanzienlijk is gestegen, wat betekent dat het nu veel krachtiger is dan vele jaren geleden” zei medeauteur Sam Craft.

De onderzoekers beweren dat een toename van de sterkte van cannabis de noodzaak benadrukt om bredere strategieën voor schadebeperking te implementeren die vergelijkbaar zijn met die voor alcohol, zoals standaardeenheden en openbare richtlijnen voor veiligere consumptielimieten. "Naarmate de sterkte van cannabis is gestegen, worden consumenten geconfronteerd met beperkte informatie om hen te helpen hun inname te volgen en beslissingen over relatieve voordelen en risico's te sturen. De introductie van een standaardeenheidssysteem voor cannabis - vergelijkbaar met standaard alcoholeenheden - zou mensen kunnen helpen om hun consumptie beperken en het veiliger gebruiken", aldus  Freeman.

Lees ook: Eerste Amerikaanse staat kiest voor legalisatie paddo’s en ayahuasca

With great power....

Maar het is niet alléén goed nieuws. Het team vond eerder al bewijs dat frequent gebruik van cannabis met een hoger THC-gehalte een verhoogd risico op problemen zoals verslaving en psychotische stoornissen met zich meebrengt. Met andere woorden: dit is allemaal geweldig nieuws als je van een lekkere krachtige high houdt, maar het is dus niet enkel rozengeur en maneschijn. 

"Naarmate de sterkte van cannabis is toegenomen, neemt ook het aantal mensen toe dat in behandeling gaat voor problemen met cannabisgebruik. Er komen nu meer Europeanen in behandeling vanwege cannabis dan heroïne of cocaïne", aldus hoofdauteur Tom Freeman, directeur van de verslaving. en Mental Health Group aan de Universiteit van Bath. 

Kortom: geniet van je cannabis, maar doe het wel veilig! 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.