opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Gaan psychedelica de sportwereld veranderen? Mike Tyson denkt van wel

mike tyson psychedelica paddos

Liefhebbers van de groeiende wereldwijde interesse in psychedelica als mescaline, psilocybine en DMT hebben het goed. Niet alleen lijkt er steeds meer acceptatie te komen rondom het gebruik ervan, zelfs de wetenschappelijke wereld lijkt steeds meer baat te zien in deze bijzondere stoffen. En nu lijkt het er ook nog eens op dat de wereld van topsport langzaamaan de effecten van psychedelica beginnen in te zien - iets wat met voorstanders als voormalig bokskampioen Mike Tyson niet heel gek is. 

Lees ook: Mike Tyson gooit 5 gram paddo’s achterover tijdens podcast

‘Communiceren met de goden’

De peyote-cactus staat centraal in veel van de rituelen van de inheemse Huichol-stam in Mexico. De heldere kleuren en dromerige symbolen van hun garen schilderijen zijn naar verluidt geïnspireerd door de hallucinaties ervaren door het innemen van de mescaline-rijke cactus in sjamanistische rituelen. “Ze maken prachtige creaties met kralen, verf en beeldhouwwerk. [Door] peyote te nemen, zeggen ze dat ze met de goden communiceren voor het ontwerp. Ik respecteer dat”, zegt Mauricio Sulaimán, de in Mexico geboren president van de World Boxing Council [WBC].

Dergelijke steunbetuigingen zouden nog wel eens het verschil kunnen gaan maken in hoe psychedelica door de wereld over enkele jaren zal worden bekeken. De WBC is namelijk een nogal onwaarschijnlijke samenwerking aangegaân met Wesana Health, het in Chicago gevestigde biotechbedrijf dat psychedelische medicijnen ontwikkelt voor de behandeling van herhaaldelijk traumatisch hersenletsel. En dat is best bijzonder - gezien psychedelische stoffen voorheen veelal werden gelinkt aan hippies en andere ‘alternatieve’ groeperingen. 

Lees ook: Alles wat je moet weten over paddo’s en paddo grow-kits

‘Sporten veiliger maken met psychedelica’

Sterker nog: de WBC eist regelmatig willekeurige drugstest van hun boksers. Een samenwerking met een bedrijf dat psychedelische middelen als paddo's ondersteunt, lijkt dus raar, zeker wanneer je je bedenkt dat veel deze stoffen in Amerika verboden zijn (in tegenstelling tot Nederland, waar psilocybine gewoon in magic truffels te vinden is). "We hebben zo weinig kennis van wat er in de hersenen zit, dus je moet openstaan ​​om manieren te vinden om boksen en sporten veiliger te maken [en] wat kan worden gebruikt om te genezen", zegt Sulaimán.

Door gebruik te maken van nieuwe wetten in sommige staten van Amerika die psychedelica voor medicinaal gebruik hebben gelegaliseerd, hoopt de CEO van Wesana Health, Daniel Carcillo een voorgeschreven medicijn te ontwikkelen dat kan helpen bij de behandeling van degeneratieve hersenaandoeningen waaraan veel atleten lijden. 

Lees ook: 5 verklaringen voor waarom paddo’s voor kerst hebben gezorgd

Levensveranderende ervaring

Carcillo stond tijdens zijn tijd als NHL-speler bekend als de autobom , zo hard was hij op het ijs. Maar een carrière waarin hij twee Stanley Cups won met de Chicago Blackhawks leverde ook talloze hersenschuddingen op . Zozeer zelfs dat hij in 2015 op 30-jarige leeftijd met pensioen ging met symptomen zoals onduidelijke spraak, hoofdpijn, geheugenverlies, extreme lichtgevoeligheid, depressie en zelfmoordgedachten. Deze klachten verergerden nadat hij zijn schaatsen voorgoed opzij zetten. 

Drie weken na het plannen van hoe hij een einde aan zijn leven zou maken, besloot hij voor het eerst psilocybine, het actieve ingrediënt in paddo's, te proberen. Onder toezicht nam hij een hoge dosering die hem naar eigen zeggen in staat stelde het trauma in zijn leven het hoofd te bieden. ‘Levensveranderend’ noemt hij de therapie. 

"Zijn herstel klinkt levensvatbaar en verbaast me niet", zegt Matthew W Johnson, hoogleraar psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Johns Hopkins University en associate director van hun toonaangevende centrum voor psychedelica- en bewustzijnsonderzoek. “In onze gecontroleerde onderzoeken zien de slagingspercentages er echt goed uit. Het is niet ongebruikelijk dat de mensen in onze sessies levensveranderende ervaringen hebben met een langdurig effect.” Johnson denkt dat vooral psilocybine de komende jaren enorm in populariteit gaat toenemen. 

Lees ook: Dit is hoe één dosis ayahuasca kan leiden tot blijvende veranderingen in de hersenen

Ook Mike Tyson groot liefhebber van psychedelica

Wesana hoopt dat het als adviseur van een van de grootste vechters aller tijden, Mike Tyson, kan helpen bij de acceptatie rondom psychedelica. "Ik geloof dat als ik vroeg in mijn professionele carrière kennis had gemaakt met het voordeel van psychedelica voor therapeutisch gebruik, ik een stuk stabieler in het leven zou zijn geweest", vertelde Tyson via e-mail aan The Guardian. “Ik had veel publieke uitbarstingen en ze waren allemaal gerelateerd aan een psychische aandoening. Met psychedelica heb ik het gevoel dat ik een gelukkiger, lichtere versie van mezelf ben.”

Tyson zegt dat psychedelica hebben bijgedragen aan het verzachten van de klappen die hij in de ring en tijdens de sparringsessie kreeg. Hij zou potentieel een van de eerste boksveteranen kunnen zijn die deelnemen aan psychedelische onderzoeken. "We kunnen voormalige vechters helpen door ze in klinische onderzoeken in te voeren, waardoor we meer begrijpen over hoe subconcussieve en concussieve effecten de pathologie beïnvloeden ... en de psychologische aandoeningen waaraan veel atleten lijden", zegt Carcillo. “Niet alleen na het evenement, maar met programma's die zich ook richten op het menselijke prestatieaspect; hoeveel we uit deze apenpakken van ons kunnen halen.”

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.