opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
Voor 16:00 besteld, morgen geleverd
Gratis achteraf betalen via Billink
Bezorgen wanneer het u uitkomt

Het is weer maandag: zó kom je relaxed de week door!

relaxed de week door valeriaan

De week is weer begonnen en voor de meesten van ons staan er dus weer vijf drukke werkdagen op het programma. Ben jij na een lange maandag vaak alweer helemaal uitgeput en heb je alweer zin in het weekend? Dan ben je niet alleen! Volgens onderzoekers worden de eerste drie dagen van de week namelijk als het zwaarst beschouwd. Maar Dutch-Smart zou Dutch-Smart niet zijn als we niet alles in huis hebben om je elke dag van de week lekker tot rust te laten komen. Eén van die producten is valeriaan, een plant die al duizenden jaren wordt gebruikt om de nachtrust te bevorderen en stressvolle situaties te bestrijden. 

Valeriaan werd niet alleen vroeger in de volksgeneeskunde gebruikt, maar staat ook in de moderne geneeskunde en bij fytotherapeuten bekend als licht rustgevend middel. De volksnaam die het medicinale kruid in veel Europese en Aziatische landen heeft, heeft vaak te maken met de kat, die erg van de sterk geurende valeriaanwortel houdt. In de Nederlandse taal spreken we dan ook wel van kattenkruid. Maar welke werking heeft dit kruid nou eigenlijk en wanneer kun je het gebruiken?

Kom helemaal tot rust met valeriaan!

De oude Grieken waren al bekend met deze plant uit de kamperfoeliefamilie, die als kalmerend bekend stond voor het zenuwstelsel. Valeriaanwortel werd daarom aanbevolen bij slapeloosheid. De valeriaanwortel bevat tientallen stoffen, waaronder etherische oliën en aminozuren. Voor de hersenen werkt de plant op de tegenovergestelde wijze als cafeïne. Het middel werkt slaapbevorderend en zou tevens weinig bijwerkingen hebben. Zo voel je je na gebruik gewoon helder bij het opstaan. Valeriaan wordt ook door sporters en andere actievelingen gebruikt omdat geloofd wordt dat het spierspanning helpt verlichten. In sommige gevallen wordt het rustgevende kruid ook gemengd met hop (humulus lupulus) om de slaapbevorderende effecten te versterken. 

Tegenwoordig schrijven zelfs fytotherapeuten valeriaan voor bij onder meer lichte vormen van spanning, stressvolle situaties, examenvrees en concentratieproblemen. Bij langdurige spanningsklachten of slaapproblemen, waarbij je minder goed functioneert in het dagelijks leven, is het uiteraard verstandig om je klachten eerst te bespreken met een arts. Heb je door je werk of studie tijdelijk last van geestelijke druk, dan is valeriaan helemaal zo’n slecht idee nog niet! De valeriaanzaadjes die we hier op Dutch-Smart aanbieden kunnen je helpen om je geest helder te houden en je zenuwen de baas te blijven. Let wel op dat je soms enkele weken kan duren voordat er verbeteringen in stemming en slaappatroon optreden. 

Voor wie is valeriaan geschikt?

Uiteraard is het gebruik van valeriaan heel persoonlijk en niet iedereen heeft er baat bij. Mocht je valeriaan willen gaan gebruiken, dan is het bovendien verstandig om je goed te informeren over de interacties met andere medicijnen en voedingssupplementen. Het medicinale kruid kan namelijk de sederende werking van andere middelen versterken. Wil jij zelf testen of ze in de oudheid gelijk hadden en valeriaankruid kan bijdragen aan een betere nachtrust? Probeer dan gewoon een kop valeriaanthee voor het slapen gaan en ontdek zelf of je heerlijk naar dromenland vertrekt!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.