opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

Is 5-MeO-DMT nóg specialer dan ‘normale’ DMT?

 dmt verschil dmt 5 meo

Mocht je bij het lezen van de titel al lachen bij de haakjes rondom ‘gewone’ DMT, dan snappen we dat helemaal. Er is namelijk niets ‘normaals’ aan DMT, één van de meest extreme en bijzondere hallucinogenen ter wereld. Toch is er een variant van deze ‘Spirit Molecule’, een variant die volgens velen nóg intenser en specialer is. We hebben het hier over 5-MeO-DMT, een stof die wordt verkregen door het melken van de olijfgroene pad genaamd de Colorado River Toad. 

“Hoewel de effecten van DMT extreem zijn op gebied van visuele veranderingen, melden gebruikers van 5-MeO-DMT vaak gevoelens van 'transcendentie'. Anderen vergelijken het met een bijna-doodervaring.”

Als je regelmatig Dutch-Smart bezoekt, lijdt het geen twijfel dat je al flink wat psychedelische termen bent tegengekomen waarvan je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord, of waarvan je de betekenis gewoon niet kent. Twee van de meest opmerkelijke termen die we in onze winkel kennen, zijn DMT en 5-MeO-DMT. Het feit dat deze beide het 'DMT'-gedeelte bevatten (of bestaan ​​uit), maakt het voor veel mensen behoorlijk verwarrend. Zijn dit dezelfde stoffen? Of zo niet, wat is het verschil? 

Lees ook: Zijn paddo’s legaal? En hoe zit het met magic truffels?

Zijn DMT en 5-MeO-DMT hetzelfde?

Daar kunnen we gelijk kort antwoord op geven: nee, DMT en 5-MeO-DMT zijn zeker niet dezelfde stoffen, maar toch kennen de twee aardig wat overeenkomsten. Beide psychedelische stoffen worden bijvoorbeeld al duizenden jaren gebruikt in traditionele Zuid-Amerikaanse sjamanistische praktijken, maar meestal in verschillende regio's en voor verschillende doeleinden. Tegenwoordig wordt 5-MeO-DMT soms afgekort tot "DMT", maar dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn, aangezien sommige gebruikers krachtige effecten melden van slechts 5 mg verdampte 5-MeO-DMT, terwijl er vier tot zes keer zoveel nodig is voor sterke effecten met DMT. Het is dus goed om te weten dat het hier echt om twee totaal verschillende stoffen gaat. 

Aanvankelijk werd aangenomen dat DMT - in de vorm van een Ayahuasca-sessie - het meest therapeutische effect had. Er zijn echter nieuwe inzichten die ook de potentiële ‘genezende’ effecten van 5-MeO-DMT hebben onthuld. Als je op zoek bent naar een langdurige reis vol visuele effecten en waarbij je hele persoonlijkheid wordt blootgesteld, dan is DMT misschien wat je zoekt. Wil je één worden met het universum en voor een kortere tijd naar een andere dimensie worden gelanceerd? Dan is 5-MeO-DMT wellicht de betere optie. Laten we beide verbindingen eens bekijken!

Lees ook: Is dít de sterkste psychedelica ter wereld?

Wat is DMT?

DMT is de naam voor de chemische stof N, N-dimethyltryptamine. Het is een stof die zowel in planten als dieren voorkomt en regelmatig als psychedelisch medicijn wordt geconsumeerd. DMT kan worden ingeademd, geïnjecteerd, verdampt of ingeslikt en de effecten zijn afhankelijk van de dosis. DMT heeft een lange geschiedenis van sjamanistisch gebruik in traditionele ayahuasca-brouwsels, wat misschien wel de reden is waarom je dit artikel hebt gevonden en waarom je op zoek bent naar informatie rondom deze stoffen.  

In het geval van ayahuasca wordt een DMT-bevattende plant of schors (zoals bijvoorbeeld Chaliponga of Mimosa Hostilis) gecombineerd met de klimplant Banisteriopsis Caapi, een zogenaamde MAOI (monoamineoxidaseremmer). Dit laatste ingrediënt voorkomt dat de DMT in het lichaam wordt afgebroken en verlengt ook de psychedelische effecten. Er wordt vaak beweerd dat DMT in deze vorm van gebruik kan worden gebruikt voor genezingsdoeleinden. Sommige onderzoeken beweren bijvoorbeeld dat DMT effectief zou kunnen zijn bij de behandeling van diverse lichamelijke klachten, maar meer onderzoek is nodig om deze effecten te bevestigen. 

De effecten van DMT omvatten onder meer intense visuele hallucinaties, zoals gekleurde patronen en vervormingen. Tegelijkertijd lijkt het alsof gedachten en bewustzijn worden getransporteerd naar een andere - soms subjectief buitenaardse - dimensie.

Lees ook: De verschillen tussen conductie en convectie vaporizers

Wat is 5-MeO-DMT?

5-MeO-DMT is één van de krachtigste psychedelica ter wereld. Het wordt aangetroffen in de uitscheiding van de zogenaamde Colorado River-Toad (ook wel Bufo Alvarius genoemd). Het is de enige bekende dierlijke bron van 5-MeO-DMT, maar het stofje wordt ook in kleinere hoeveelheden aangetroffen in sommige planten en zaden - zoals de Anadenanthera peregrina-zaden (Yopo). Zeker in de Verenigde Staten, de thuishaven van deze bijzondere pad, wordt 5-MeO-DMT voornamelijk uit deze afscheiding gehaald. 

5-MeO-DMT is een verwante chemische stof (5-methoxy-N, N-dimethyltryptamine) aan ‘normale’ DMT. Deze verwante stof is actief bij veel lagere dosis en heeft enorm sterke effecten. Op moleculair niveau zien DMT en 5-MeO-DMT er bijna hetzelfde uit: in de laatste zijn slechts een paar extra atomen aanwezig. Een klein verschil in opbouw, maar zeker groot genoeg om totaal andere effecten te realiseren. Net als DMT komt 5-MeO-DMT ook voor in veel planten en dieren, inclusief dus de afscheiding van een bepaalde Noord-Amerikaanse pad. 

Hoewel de effecten van DMT extreem zijn in termen van visuele veranderingen, melden gebruikers van 5-MeO-DMT vaker een complete verandering van perspectief. Anderen vergelijken het met een bijna-doodervaring. 5-MeO-DMT wordt over het algemeen gezien als ongeveer vijf keer sterker dan 'normale' DMT. Sjamanistisch gebruik van 5-MeO-DMT is o.a. bekend in de vorm van Yopo-snuif. Deze zaden worden vermalen tot poeder en vervolgens in de neus geblazen voor een intense trip die wel 30 minuten kan duren. Toch blijkt dat de hoeveelheden 5-MeO-DMT in Yopo niet altijd even consistent te zijn, waardoor veel mensen toch naar de ‘toad’ grijpen. 

Lees ook: Finse onderzoekers nemen psychedelische ervaringen onder de loep

The God Molecule

Hierboven heb je dus kunnen lezen dat hoewel de twee stoffen verwant zijn, de effecten toch flink van elkaar verschillen. 5-MeO-DMT wordt vaak als sterker beschouwd dan DMT, en consumenten melden vaak dat het in een krachtige transcendente ervaring resulteert zonder visuals - in plaats van de zeer visuele ervaring zoals waar DMT juist weer om bekend staat.  5-MeO-DMT wordt om deze bijzondere redenen ook wel ‘The God Molecule’ of ‘het Godmolecuul’ genoemd: het kan iemand het gevoel geven dat ze spreken tot, verbonden zijn met of één worden met het goddelijke. DMT wordt op zijn beurt weer 'The Spirit Molecule' genoemd. 

En als je dacht dat je hier religieus voor moet wezen, dan heb je het mis. Zelfs niet-religieuze en spirituele personen kunnen deze ‘goddelijke’ ervaring met 5-MeO-DMT ervaren. De verwijzing naar God wil namelijk niet zeggen dat het ook om een religieuze God gaat: de interpetatie is per persoon uniek en verschillend. Dit is dan ook precies wat veel studies naar deze psychedelica laten zien: deze unieke stoffen kunnen intense mystieke ervaringen inspireren, vergelijkbaar met spontane religieuze en spirituele openbaringen. Net als religieuze of spirituele openbaringen kunnen deze chemisch geïnduceerde ervaringen levensveranderend zijn. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.