opc_loader

Leeftijdcontrole

Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder?

Jazeker! Nee, helaas...
. Voor 16:00 besteld, morgen geleverd (momenteel n.v.t.)
. Veilig betalen via uw eigen bank
. Bezorgen wanneer het u uitkomt

DMT maakt ontmoetingen met elfen, aliens en goden werkelijkheid

dmt goden

We bevinden ons in een psychedelische renaissance. Steeds meer onderzoekers en wetenschappers werken onvermoeibaar aan de legitimering van een wetenschapsgebied dat vele jaren lang gestigmatiseerd werd door sociale en politieke afkeuring. Zo wordt psilocybine, de werkzame stof in paddo’s en magic truffels, steeds vaker gelinkt aan nieuwe soorten medicatie, maar zou ook MDMA baanbrekend kunnen zijn bij de behandeling van PTSS. Een nieuwe studie toont nu aan dat ook DMT weleens bijzondere toepassingen kan hebben.

Lees ook: Is dit het nieuwe geheime middel voor gewichtsverlies?

Therapeutische middelen?

Veel psychedelische middelen die vandaag de dag opnieuw zó populair zijn, werden jarenlang bestempeld als illegaal, taboe, recreatieve drugs en zonder wetenschappelijke of medische waarde. Anno 2020 worden ze herontdekt vanwege hun buitengewone therapeutische potentieel. Psychedelische onderzoekers worden steeds meer verwelkomd in de medische wereld omdat steeds vaker blijkt dat wanneer ze in een klinische setting worden ingenomen, ze buitengewoon effectief zouden kunnen zijn bij de behandeling van specifieke aandoeningen.

Vorig jaar lanceerde Johns Hopkins University het eerste speciale psychedelische onderzoekscentrum in de Verenigde Staten, het Center for Psychedelic and Consciousness Research. Voornamelijk richt deze onderneming zich primair op het bestuderen van het therapeutische potentieel van psilocybine, van het gebruik ervan bij depressie en anorexia tot het potentieel als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Directeur van het centrum, Roland Griffiths, stond in de vroege jaren 2000 zelf aan het roer van een  baanbrekende studie waarin werd onderzocht hoe hooggedoseerde psilocybine mystieke ervaringen van religieuze of spirituele betekenis kan veroorzaken - het eerste onderzoek met psilocybine sinds decennia dat werd goedgekeurd in het land. 

Lees ook: Getting freaky: Dit zijn de best werkende afrodisiaca uit de Amazone!

DMT en vreemde entiteiten

Maar er gebeurt meer in het centrum dan alleen onderzoek naar psilocybine. Eén van de laatste studies die door Johns Hopkins is gepubliceerd, is de grootste enquête in zijn soort die ooit is uitgevoerd. Het onderzoekt de verscheidenheid aan ervaringen die mensen hebben opgedaan met autonome vreemde entiteiten na het roken van het krachtige hallucinogeen, N, N- dimethyltryptamine, gewoonlijk DMT genoemd. Het is dezelfde stof die aanwezig is in het psychedelische brouwsel ayahuasca, een middel dat steeds vaker wordt gebruikt voor therapeutische doeleinden. 

Alan Davis, adjunct-universitair hoofddocent en samenwerkend met het psychedelische onderzoeksteam van Johns Hopkins, zegt dat psychedelisch onderzoek op veel vlakken aan de rand van de wetenschap staat. Hij merkte op dat er een aanzienlijke hoeveelheid subjectieve anekdotische verslagen is die zeer gedetailleerde ontmoetingen met vreemde entiteiten beschrijven terwijl ze onder invloed van DMT zijn. Zo kwamen er uit een rapport uit 2006 360 gedetailleerde DMT-triprapporten naar voren, waarbij zo’n 66% van alle ervaringen interactie met entiteiten bevatten. Een geweldige basis voor nieuw onderzoek, vonden de onderzoekers. 

“Er wordt veel gediscussieerd over machine-elven, buitenaardse wezens en zeer intrigerende ontmoetingen met robots”, zegt Davis in een interview met New Atlas. "Dus dat maakte ons erg nieuwsgierig om te proberen erachter te komen of dat wat online wordt gerapporteerd ook echt is wat wat mensen ervaren". Voor de studie werden ervaringen van ruim 10.000 mensen onderzocht, maar nadat de groep werd verkleind tot een groep personen zonder voorafgaande diagnoses van psychoses en puur de ervaringen met DMT, bleef er een studie over met meer dan 2.500 inzendingen. 

Lees ook: Dit is hoe mescaline je kan helpen bij persoonlijke groei

Extreem verschillende ervaringen

Met verbazingwekkende resultaten, stelt Davis. De ervaringen die in de enquête werden gerapporteerd, verschilde van de klassiek iconische verhalen die zijn opgetekend in het monumentale werk van Rick Strassman - DMT: The Spirit Molecule.  "Het verschilde zelfs zo erg dat het ons echt verbaasde hoeveel mensen ervaringen beschreven die heel anders waren dan wat Rick Strassman beschreef”, merkt Davis op. 'Ik denk niet dat het betekent dat die ervaringen niet zijn gemeld. We hadden zeker een aantal mensen die dergelijke ervaringen rapporteerden, maar wat ik denk dat ons onderzoek aantoont, is dat er een veel grotere verscheidenheid aan ervaringen is die mensen hebben”. 

Een ander opvallend resultaat is dat ruim 80 procent van alle proefpersonen een fundamentele verandering van het concept van realiteit ervoer. De meerderheid van de respondenten bestempelde de ervaring als reëler dan hun dagelijkse wakkere leven, en 72 procent beweerde dat de aangetroffen entiteit na de DMT-ervaring bleef bestaan. Misschien is een van de meest intrigerende bevindingen in de studie dat meer dan de helft van de proefpersonen die zich identificeerden als atheïst of agnost vóór de DMT-ervaring, niet langer als zodanig werd geïdentificeerd na de ontmoeting met de entiteit. 

Lees ook: Jezelf behandelen met psychedelica een goed idee? Dit zeggen experts

Meest betekenisvolle ervaring ooit

In de conclusie van de studie wijzen Davis en zijn team erop dat de overgrote meerderheid van de 2500 rapporten de door DMT veroorzaakte entiteit die ze tegenkomen hebben geclassificeerd als een van hun 'meest betekenisvolle, spirituele en psychologisch inzichtelijke levenservaringen, met aanhoudende positieve veranderingen in het leven' tevredenheid, doel en betekenis toegeschreven aan de ervaringen”. Kortom: DMT zou misschien in de toekomst wel eens gebruikt kunnen worden als therapeutisch middel om mensen hun kijk op de wereld te kunnen veranderen. Maar daar is volgens de onderzoekers nog veel studie voor nodig. 

“Als je naar de kernmoleculen voor deze stoffen kijkt, hebben alle klassieke psychedelica een DMT-basis in het molecuul. Wat we vinden als we kijken naar DMT, of psilocybine, of 5-meo-DMT, is dat we een venster krijgen naar een ander stuk van het psychedelische spectrum - gebaseerd op de toedieningsroute, de duur van de ervaring en de setting, en alle overtuigingen die mensen in de ervaring inbrengen”, aldus Davis. Zou DMT dus een rol kunnen spelen in toekomstige psychedelische klinische therapieën? Het zijn vragen waar toekomstige studies mee zullen worstelen, stelt Davis, maar hij ziet zelf een groot therapeutisch potentieel bij DMT - op sommige vlakken zelfs nog nuttiger dan psilocybine. 

Lees ook: 7 bijzondere psychedelica die werden gebruikt in religieuze ceremonies

‘Het ontdekken waard’

“Wat we met dit onderzoek hebben gezien, is dat hoewel deze mensen om die reden geen psychische problemen beschreven of DMT gebruikten, ze blijvende positieve veranderingen in hun humeur, in hun relaties, in hun houding en hun overtuigingen beschreven. Die dingen zijn dezelfde signalen die we zien in de psilocybine-onderzoeken. Dus voor ons is er een potentieel dat het ontdekken waard is”, vertelt hij. De toekomst zal het leren. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.